View Single Post
Staro 30.08.2005., 23:50   #1
LordNitro
Premium
 
LordNitro's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,610
Počnite programirati u VB-u

Evo, pošto se već duže vrijeme zanimam za programiranje u VB-u, odlučio sam podijeliti svoje znanje sa ostalim forumašima.Za početak napisati ću jedan jednostavan vodič kako napraviti svoju prvu aplikaciju...

1)Pokrenite Visual Basic
2)Sljedite putanju File > New > Project, te odaberite „standard exe“ (Jednostavna Windows aplikacija), i preimenujte je u recimo „pocetak“.
3)Sada ako želite, možete se malo zezati po postavkama kao što su naslov, boja ili veličina, što je veoma jednostavno i jako lako za uočiti.
4)Napravite novi „label“ (dvoklikom će se stvoriti na vašoj formi).Nazovite taj label „lblGlavni“.(Sada vas sigurno zanima zašto sam stavio onaj prefix lbl.To je preporučljivo za raditi kako bi se lakše snašli u „code“ pregledniku.Tako će prefix za Text Box biti txt, prefix za Command Button će biti cmd, itd.)Izbrišite caption Labela.
6)Ispod toga napravite jedan Command Button.Preimenujte ga u „cmdGlavni“.Caption buttona promijenite u nešto po želji (npr. Klikni me).Sada malo sredite Label i Command Button tako da budu jedno ispod drugoga (ipak želimo da ovo liči na nešto )
7)Sada dva puta kliknite (dvoklik) na Command Button.VB će vas prebaciti u code preglednik.Sada kada ste dvokliknuli Command Button pojavit će vam se ovakav code:


Code:
Private Sub cmdGlavni_Click()

End Sub
Sada ćemo Buttonu dodati i neku akciju.Znači, želimo da taj button napravi nešto kada ga kliknemo.U prazni red, Ispod "Private Sub cmdGlavni_Click()" Unesite

Code:
lblGlavni.caption = "Prestani me klikat!!!"

Sada kada kilknete Na Command Button, na labelu će se ispisati "Prestani me Klikati!!!"


Evo napravili ste svoju prvu Aplikaciju (bolje rečeno mini mini aplikaciju )Uskoro ću napisati nastavak.Ovo je užasno jednostavno za napraviti, no pišem ovo za ljude koji tek počinju.Ako imate kakvih pitanja vezanih uz VB, slobodno pošaljite PM.


LordNitro
__________________

Kirk: "Spock, you want to know something? Everybody's Human."
Spock: "I find that remark... insulting."
LordNitro je offline   Reply With Quote