View Single Post
Staro 31.10.2014., 17:11   #21
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
To samo u slučaju da hoćeš svih 4GB radne memorije, ne?
DMA je zaobilaženje procesora prilikom pristupanja memoriji, nema veze s memorijom na samoj grafičkoj.
Cemu tocno pristupas u smislu fizockog layera ces tesko znati na danasnjim OS-evima. Pa kvragu, to i jest najveca mana Von Neumanovske arhitekture - nepostojanje segmentacije izmedju podatka i instrukcija.

PAE nije ruzan zbog maksime "32 bitni procesor moze adresirati 2^32 GB RAM-a" (jer to nema veze jedno s drugime, bilo je nekoliko rasprava po forumu pa potrazi ako te vise zanima) nego zato sto je x86 arhitektura stara i primitivna kakva je.

Citiraj:
Znaš li je li točna pretpostavka: imam 2GB rama, 666GB vrama i 32bitni win 7. Mogu koristiti svih 666GB vrama.
Kada bi ti kernel podrzavao PAE, imao bi 2^36 byteova, olitiga 64GB adresnog prostora. Dakle, ne bas.

Ako te zanimaju detalji, imas primjerice poprilicno bizaran Microsoft AWE API pa tu mozes saznati svasta nesto pametno.

Iz ovog je prilicno jasno zasto je PAE ruzan - i dalje imas 32 bitni pointer, a mijenja se samo page tabela, sto znaci da si efektivno i dalje ogranicen na 4GB memorije po segmentu. Kada bi i imao neku hipotetsku situaciju u kojoj ti to treba (moram priznati da bih se u produkciji tesko dosjetiti mogao takvog primjera), opet nista mudro ne dobivas, ruku na srce.

Citiraj:
Autor rodney Pregled postova
Što se tiče memorijskih kontrolera, vrsti memorije i slično kod grafičkih kartica, imaš itekako dobro objašnjeno po netu (barem za Nvidiu pouzdano znam da ima jer mi je trebalo). Nisam doktor za to, ali jesam diplomirao na CUDI (PMF-MO), i nagledao sam se CUDA segmentation fault errora, puno više nego sam želio u životu.
Ain't nobody got time for malloc() return value?

To ti je sve zato sto si pusio droge i satirao alko'ol sa Sin***om i Nov******em umjesto da si sjeo za kompajler ko čo'ek i kuco fini kod.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote