View Single Post
Staro 30.10.2014., 14:49   #19
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Hmmm......možda si malo krivo shvatio koncepte A i AB klase, odnosno D (T, uvjetno).
U svakom slučaju, princip rada ne mora nužno označavati bolje/lošije pojačalo.

Uglavnom, A klasa pojednostavljeno (jer ni ja baš ne znam stručno objasniti) znači da je izlazni tranzistor stalno pod naponom, AB znači da se radi o komplementarnom paru koji rade ovisno o signalu (dakle, nisu stalno pod naponom), a D klasa ima veze sa PWM konverzijom signala....T klasa je zapravo samo izvedenica za digitalne sklopove temeljene na Tripath čipovima (kojih zapravo više ni nisu u proizvodnji jer je firma bankrotirala, pa se navodno koriste "zalihe" - u stvarnosti vjerojatno fejkovi).

Pojačala A klase su teška, griju se i razvijaju relativno malo nazivne snage - cca. 15 do 30-ak u prosjeku - bilo da je riječ o cijevima bilo o tranzistorima (jer stotinjak W RMS-a u A klasi troši struje ko jedan solidan obrt za eloksiranje), ali pojedini fanovi priznaju samo SET-ove, Pass-ove i slične uradke.

AB klasa je do sada bila najčešća jer nudi solidan kompromis između kvalitete zvuka i praktičnosti samog uređaja (dimenzije, grijanje, potrošnja), a vrlo često i ne zaostaju za A klasom, ovisno o konstrukciji, zvučnicima koji su prikačeni na njih i slično.

D klasa je sve češća jer je izrazito ekološki prihvatljiva (ne troši skoro niš u stand-byu), omogućuje minijaturne dimenzije - kao ova iz početka teme, i s vremenom se od autsajdera pretvorila u solidno ili čak odlično zvučeće uređaje koje priznaju čak i ovi "bahati" audifili koje nitko od nas ne voli....

Dobar primjer je novi NAD D3020 - temelji se na digitalnim modulima Hypex (jedan od najcjenjenijih proizvođača), za koje sam i pročitao i čuo samo pohvale (iako nisam osobno poslušao). Slušao sam neke male Tripathe (Kingrex) i to mi se jako svidjelo.

Tako da nema potrebe isključivati neki uređaj na osnovi klase u kojoj radi. Ovi Fiio uređaji se od nedavno mogu kupiti kod nas u dućanu (Audio Dream) pa bi bilo najbolje da probaš dogovorit slušanje (sa svojim sluškama). Uzmi si pol sata na miru, pa ćeš već imat neki dojam o tome, a onda čitaj o ovom cjevašu ako ga već nemaš gdje poslušat. I onda donesi odluku.
jean luc je offline   Reply With Quote