View Single Post
Staro 16.10.2014., 15:04   #20
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
OK nakon malo edukacije oko postojecih metoda beamforminga. postoje dva kampa:
1. fizicki beamforming kroz usmjerivanje antena
2. DSP beamforming gdje se kroz prilagodbu faze i amplitude signala dolazi do boljeg signala na mjestu receivera.

oba su zanimljiva, ali sa trenutacnim rjesenjima, nisu pretjerano djelotvorna.
Treba definirati što će njima biti djelotvorno. Primjerice, kod izrada baterija one nisu spremne za tržište dok nemaju iskoristivost od 99.999%. Dakle 99.99% iskoristivosti nije dovoljno da se tehnologija počne komercijalno primjenjivati.

Zato je pitanje: što u ovom slučaju djelotvorno znači? Je li to mogućnost primanja podataka na udaljenosti od XY metara uz 70% max BW ili na YZ metara uz 20% BW

Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
Problem propagacije: 60 GHz nije bezveze "free" band, tu je taman negdje rezonancija molekule O2 (kisik, jel), i prilicno se gusi u atmosferi. U kucnoj upotrebi to nije veliki faktor, ali za wifi linkove na iole nekoj udaljenosti (100+ metera) je veoma velika prepreka.
Istina, i 2.4 GHz je taman rezonancija H2O, al ima daleko manje gusenje u atmosferi.
U kucnoj upotrebi 60 GHz ne penetrira prakticki nikakve prepreke ili to radi sa velikim penalima...
H2O molekula u zraku ima znatno manje nego O2. Maseni udio vode u zraku može biti veći, no sam broj molekula ostaje manji. Svaki besplatni ili slobodni pojas je upravo besplatan jer je komercijalna primjena ograničena.

Fun fact: Intelov WiDi radi u 2.4GHz ili 5GHz pojasu, 1080p slika i 5.1 zvuk.

Čini mi se da će se za postizanje dovoljnog bandwitha za 4K ipak morati odvojeni standard koristiti u kojem se može lijepo definirati vrsta sadržaja, a ne općeniti wifi pa da kroz njega proturimo i 4K stream