Ako su postigli brzinu od 0.5GB/s bežično, recimo da imaš crno na bijelo prilikom prebacivanja datoteka tu brzinu, kako dosad tehnologija nije toliko napredovala pa da kroz CAT5e kabel guraju gotovo 5 puta manju brzinu od ~120MB/s, a za veće brzine rade SciFi kablove (CAT6,7,8)?

Da, da, nije direktno usporedivo znam
Bez ulaženja u dubinu (možemo i to ako se ukaže potreba), moramo uzeti u obzir da, počevši od 11Mbps standarda nadalje, nikad nisi mogao imati maksimalnu propusnost makar bio u laboratorijskim uvjetima. Unutar tih 11Mbps (ili stavi brojku po izboru) se nalaze korisnički podaci koje prebacujemo + ogromna količina redundancije i ECC metoda. Ovaj ne-korisnički dio raste kako raste frekvencija kojom sustav komunicira, ali isto tako raste i s brzinom. Naravno, napredak tih metoda je neminovan, no nitko mi ne može prodati foru da ću prebaciti podatak s pol GB u sekundi kad znam da je i u idealnim uvjetima (laboratorijskim) ta brojka znatno manja, usudio bih se reći ispod 70% nazivne brzine.
Ubacimo u priču realnu situaciju, ne daj bože da dišeš kraj aparata i eto te na 50% brzine. Kamoli kad susjedi počnu kupovat nove ultrabrze routere
Nema kruha od wlana osim kad se mora, pa ne bi velike megalomanske firme vukle CAT5e po novim novcatim zgradama kad imaju 500MB/s wlan i cijena instalacija je 0.
Naravno, sad se dotičemo i onoga što je Renesis rekao, 4K streaming sadržaja. I dalje je najveći problem osigurati vezu do samog korisnika te brzine da bi mogli dalje pričati o LAN distribuciji takvog sadržaja
Bit će zanimljivo vidjeti kako će riješiti problem zidova

opcorns: