Jucer naletjeh na jedan glupi problem u vezi rada SSD-a sasvim neocekivano.
Nakon mjesecne pauze krenio nesto encodirati sa megui i u drugom prolazu osjetim da mi web ( surfanje ) steka u svim preglednicima.
Memorije je dovoljno, od 8Gb zauzece je bilo nekih 63%, procesor je i5 na 4.0GHz i normalno da u drugom prolazu encodea sa megui proc varira izmedju 90-100% ali stekanja, trzuckanja i slicno nikada nije bilo.
U kompu imam 3 diska sada.
1. SSD na SATA3 6.0 Gb/s - SATA 0
2. HDD na SATA3 6.0 Gb/s - SATA 1
3. HDD na SATA2 3.0 Gb/s - SATA 2
Znaci SSD i HDD na kojem je materijal koji se encoda su na zajednickom SATA kontroleru tj na SATA 6.0 Gb/s.
SSD je jedna particija samo sa windowsima.
Ako encode materijal prebacim na SATA2 3.0 Gb/s HDD sve ok, kao i prije dok sam imao 3 obicna HDD-a medjutim ako su SSD i HDD na istom SATA 6.0 Gb/s kontroleru/portu i kod drugog prolaza sa megui dok obican HDD zapisuje encode matreijal komp ne radi glatko kao i prije.
Znao sam snimati tv program PCI karticom, imati otvoreno 10 tabova i surfati dok se u pozadini encodira nesto i sve glatko ide..., sada sa SSD to nije slucaj.
Prebacio sam HDD sa SATA 1 na SATA 4 i ostavio sam solo SSD na SATA3 6.0 Gb/s i sad je sve ok medjutim ako imamo HDD koji je SATA 3 a kopcamo ga na SATA 2 u teoriji se gubi na iskoristivosti, osim toga sada mi jedan port za satu mora ostati prazan.
Jeli moguce da jedan SSD uzima kompletnu propusnost tog SATA 3 6.0 Gb/s porta i ako se na isti spoji jos obican HDD da dolazi do zagusenja ?
Ili... jel moguce da obican HDD smeta u radu SSD-a tj. ako HDD radi "punom parom" a na istom je portu kao i SSD pa se isti ne moze razmahati i uzrokuje trzuckanje i probleme koje sam naveo ?