Razlika u crnoj je ogromna ako se gleda u zatamnjenom ambijentu. Ukoliko misliš da na tvom smartvision monitoru crna i nije tak loša probaj u zamračenoj sobi upaliti blank screen saver i kada vidiš umjesto crne jednu kockastu svijetlu površinu možda i neravnomjerno osvjetljenu zbog backlight bleedinga znaj da ti je to najtamnija crna koju možeš vidjeti, što ne odgovara stvarnosti jer ostatak sobe pokazuje prirodniju i bolju "crnu".Upravo takvu crnu kao ostatak sobe ti je u stanju prikazati moj sony cpd g520 pa onda sam procjeni šta je bolje i prirodnije. Na svakom lcd televizoru (monitoru također) do sada sam morao spuštat svjetlinu slike ispod granica svjetline plasmi da bi prikaz crne bio kolko-toliko prihvatljiv i opet nije bilo dobro. Kada se na lcd-u podiže svjetlina slike paralelno srazmjerno se pogoršava i prikaz crne boje. Lokalno zatamnjenje ništa ne popravlja jer potanjuje komplet kadar slike (ili djelove nepravilno).
Naravno ja se slažem da geometrija na crt-u nije bajna, također postoji problem konvegencije što je više izraženo na crt televizorima nego na monitorima. Oštru sliku na hd crt televizoru nije lako dobiti zbog konstrukcije katodne cijevi veće ekrani imaju više problema. Ti samsung slim-fit crt televizori se nisu baš proslavili jer skraćena cijev je rezultirala užasnom geometrijom i slabom oštrinom u kutovima ekrana. Vjeruj mi sa si te 2006 umjesto samsunga kupio philipsa (32pw9520) ili panasonica (32pd30) nikakav ti lcd nebi valjao za sd sadržaje dan danas.
Dakle mala potrošnja struje, velike diagonale ekrana ,savršena geometrija,dobra oštrina, savršena slika za uvjete jakog ambi svijetla-sve su to plusevi za lcd/led tehnologiju. Mane su daleko najveća slab kontrast, zatim vidljivi kut, spor odaziv, nativna rezolucija (razlog zašto na lcd televizorima sd slika djeluje previše ispeglano i sa bitno manje detalja nego na crt-u) , backlight bleeding, clauding. Ima toga još ali da ne nabrajam.
Uglavnom kolega Smirnoff (zaljubljenik u istoimenu vodku očito) tako ti to dođe u životu, netko više voli rakiju i crt sa svim manama a netko više vjeruje vodki i lcd tehnologiji