View Single Post
Staro 29.09.2014., 19:29   #15
thunderbird
Premijum AMDebil
Moj komp

thunderbird's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Citiraj:
Autor Garro Pregled postova
Saga je privedena kraju.

Provjerom dva kupljena pisača sa mojom novom glavom sam došao do zaključka da su jedan radi, a drugom velika crna ne printa. Kasnije će se pokazati da s obzirom u kakvom stanju je unutrašnjost pisača je čudo da uopće rade.

Prvo sam razmišljao sam zamijeniti oklop ovog koji radi sa oklopom mojeg pisača jer je izgledao kao da ga je netko brisao sa brusnim papirom. Kada sam skinuo oklop, imao sam što za vidjeti: cijelo gnijezdo mrtvih začahurenih stršljenova kraj napajanja, waste ink padovi prepuni, a šasija pisača napola zahrđala s donje strane jer je dodirivala namočene padove.

U tom trenutku sam shvatio da je moja ideja zamjene oklopa pala u vodu. Vratio sam se na service manual, odnosno popis dijelova koje je Mleki napisao da su najvjerojatniji uzrok problema:
1. - Carriage unit (QM2-1209)
2. - Timing slit strip film (QC1-4284)
3. - Logic board ass'y (QM2-1548)*1
4. - Carriage motor (QK1-0545

Zamijenio sam dijelove pod 2., 3. i 4. (jer ih je najlakše zamijeniti), usput oprao waste ink padove (količina otpadne tinte je blago rečeno nevjerojatna, ali ništa prema ona druga dva novokupljena pisača) složim sve nazad i voila: error 5100.

Naravno, opet rastavljanje, istraživanje i otkrivanje kako maknuti kolica (dio pod brojem 1.), nakon pola sata napokon uspio sve raskopati, promijeniti dva para rukavica (tinta prolazi kroz lateks) i sve složiti da radi.

Na kraju je ispalo da su problem bila kolica. Negdje sam našao na netu da je najčešći problem kod greške 5100 oksidirani kontakt na kolicima i da ga treba gumicom obrisati, ali kod mene je očito problem bio veći.

Pisač radi, kolica ili njihov kabel su bila problem, zamjenom je sve riješeno.

Sve u svemu, utrošeno cijelo popodne, 300 kn nova glava i 100 kn dva polovna pisača... da nisam već imao tinte za njega, bilo bi najisplativije hititi ga u smeće i kupiti novi i bolji.
Iskreno, to je printer u koji se isplati uložiti ...
Imao sam ga ja pet godina, rokao sam u njega SAMO zamjenske tinte, i to one od po 15 kuna, glava se jednom nadihala alkoholnih para (stari čistio CD sa alkoholom, pa stavio u printer da si isprinta cover - eplog da neke boje nisu radile par dana ), i bez obzira na to uredno je odradio 5 godina i onda mu crkla glava... Sad mi je žao što nisam uložio novce u novu glavu umjesto što sam išao kupovat ovog kolor laserskog HP (puj, gofno ) i nastavio rokati još 5 godina sa jeftinim zamjenskim tintama
Uglavnom na zamjenskim tintama sam uštedio toliko da sam otplatio taj printer, novi printer i još je ostalo ibera
Robustan, jeftine zamjenske tinte (a to je kod novih printera sve rijeđe i rijeđe), to je golf 2 među printerima