View Single Post
Staro 24.09.2014., 18:05   #12
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ovdje nije riječ o kao u drugim temama gdje smo govorili koja je propusnost adsl parice, pa koliko je "otvoreno" na DSLAM portu, pa na koju brzinu se sinhronizirao modem, pa koju brzinu je klijent zakupio ...

Ovdje se radi o cca 20% povećanju speedtest, znači wan <> lani, sa alternativnim fw (mislim da se radilo o DD-WRT) a na istim uvjetima (linija, ugovorna brzina, ...).
Znam na što aludiraš ali vani ima operatera koji na određenoj infrastrukturi, recimo cable ili optika) daju do 100 Mb, kod nas to možeš dobiti na optici ...

E sad, ovo 20% povećanje je ekipa prijavljivala na istom uređaju (iz naslova) nakon šta je ubacila odr. alternativni fw.
To je moguće jer je "špina dovoljno otvorena" od strane isp - a samo sada uređaj bolje hendla promet i time postiže veću brzinu / bolji rezultat.

U gornjem primjeru tj. "spojnom putu" namjerno nema DSL - a jer se on bitno razlikuje u odnosu na cable a pogotovo optiku.
Kod optike nema od - do brzine nego je ona fiksno postavljena (uvjetima ugovora i/ili teh. mogućnosti spojnog puta).
Dakle razlika se pojavljuje u tome kako pojedini uređaj može (hw) i zna (fw) hendlati određeni promet.

Negativan (hw) primjer bi bio ko da sad na pouzdano dobru ADSL2+ liniju koja može "dati" 12 Mb spojiš staru Kasdu (po specs 8/1),
ako je u Bridge mode na kompu ćeš dobiti nešto ispod 8, a ako je u Router modu pod većim teretom bi mogao dobiti značajno niže.
Nadam se da si me razumio.

Stvari se značajno mijenjaju / kompliciraju kod bržih broadband konekcija.
Nikky je online   Reply With Quote