View Single Post
Staro 26.08.2005., 04:10   #3
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
ThermalTake Beetle

Nekome može taj model izgledati smiješno, ružno, bolesno ili prekrasno. Netko će se u njega zaljubit, netko ga prezirati. No to i nije predmet ovog testa valja vidjeti kako se nosi sa svojom primarnom funkcijom, hlađenjem procesora.

Nakon vađenja monstruma iz kutije, dolazimo do kutijicom sa dijelovima za postavljanje. Tu vlada čitava gužva. Uz dijelove za postavljanje nalaze se i dva potenciometra za regulaciju vrtnje ventilatora. Jedan se namješta umjesto PCI kartice a drugi je namijenjen za 2.5'' slot. Prema tome, svako će jednog od njih moći postaviti prema osobnom nahođenju i priključiti na za to predviđeno mjesto na cooleru.

Postavljanje coolera, prema uputama koje smo dobili, izgleda potpuno isto kao i kod Sonic Towera. ne bi trebalo biti većih problema ali se ubrzo dođe do zaključka kako to postavljanje i nije tako jednostavno. Nema mjesta za imbus kod pritezanja vijka. Čak niti kada smo ploču izvadili izvan kućišta nismo to mogli napraviti bez 2 para ruku i dodatnog alata. Plastika oko radijatora je preglomazna i nemoguće je pristupiti samom vijku. Nakon duge borbe, vađenja ploče, vađenja memorije i ružnih riječi, nekako smo ga uspjeli nagovoriti da stoji u za to predviđenoj poziciji. No tu problemima nije kraj. Stvar je da taj cooler jednostavno je stoji kako treba na procesoru. Klima se i imali smo dojam da će samo pasti sa njega.

Ovisno o položaju socketa stajati će na ploči tako da gleda od prednje prema zadnjoj stranici. Tako bi bilo u idealnim uvjetima. Kod našeg stroja smo ga morali okrenuti od dolje prema gore i tada se potpunosti izgubio efekt koji cijene potencijalni kupci.

Slika 8 - TT Beetle u malo nezgodnoj poziciji.

Bez obzira na nesnosnu buku ventilatora koji se vrti na 4300 o/min, cooler nije moga ohladiti naš procesor. Jednostavno nije prolazio test. Vjerojatni razlog je bio u tome što niti nije sjedao na procesor kako treba. Niti na smanjenom naponu ne mijenja se značajnije bika ventilatora. Zato bi netko mogao zaključiti kako dvije plave LE diode sa strane i jedna promjenjiva od sprijeda izgledaju fantastično. A možda bi na neki drugi socket sjeo kako treba i ohladio procesor. Uz toliku razinu buke koju stvara bi trebao to činiti bez problema.

Zato smo mi njega postavili u poziciju za koju smo svi smatrali da je idealna za njega i dali mu jedinu funkciju koju u potpunosti zadovoljava.

Slika 9 - TT Beetle u prirodnom položaju.

Zalman 7000 CNPS7000B-Cu

Ovaj je model došao na test sa velikim očekivanjima. Kako su ostali modeli imali heatpipeove i velike radijatore, ovoga smo nazvali "hrga bakra". Jedino što ta "hrga bakra" ima puno tankih limova ali je jedini imao stari koncept hlađenja. Očekivali smo da će stara škola pokazati što zna.

Uz cooler u kutijici dolaze i dodaci za postavljanje. Kod Zalmana to ovako ide. Ubaci sve što je potrebno pa dodaj još malo za one koji su skloni gubljenu stvari po podu. Uvijek ima viškova za nespretne. Tako je bilo i ovoga puta. Dodatno dolazi i Zalman FanMate koji bi trebao poslužiti za regulaciju brzine ventilatora. Jedini problem ovog dodatka je što ima malo nestandardni priključak i kod kvara istog, mogli bi ga samo gledati. Ne bi se ništa moglo učiniti da se stvar zamijeni s nečim sličnim.

Postavljanje coolera je zasigurno jednostavnije na testu. Tu je konkurencija napravila odličan posao ali ovaj je sistem tako dobro razrađen da mi ne pada na pamet kako to izvesti bolje.

Slika 10 - Zalman 7000 CNPS7000B-Cu "Old school".

I onda razočarenje. Test nije mogao proći. Cijela se konfiguracija užarila pod pritiskom Prescotta i samo su se Windowsi srušili. Zalman nije imao dovoljno snage sa ga održi na životu. Jedina pohvala koju se tome može dati je na razinu buke koju ventilator stvara. Ona je na 12V zadovoljavajuća, a na 7V se ventilator ne čuje. Sada me muči pitanje kako bi se pokazao Zalman 7700B-Cu na istom testu. Kako se radi o daleko većem cooleru, mogao bi imati daleko bolje rezultate. Razlike 1-2°C su bile na procesorima kojima i ne treba pretjerano hlađenje. Možda bi se na Prescottu pokazalo kako hladi ipak bolje od toga.

Intel Stock Cooler

Ako ste ikada imali prilike postavljati cooler koji dolazi uz Intel procesore, znate o čemu se radi. Jednostavno se postavlja, malo teže vadi, visoka razina buke koja se regulira automatski prema opterećenju i niska cijena. Nema se tu što posebno dodati osim da taj cooler jedva može ohladiti procesor na osnovnim frekvencijama. Stoga nije bilo potrebe testirati ga ali smo ga malo probali da bi se stekao nekakav dojam o tome što su cooleri iz testa morali proći. Zato smo ostavili Prescotta na osnovnim vrijednostima a napon na ventilatoru je bio 12V.

Slika 11 - Intel Stock cooler – slika na koju smo navikli.

Temperatura 1:
CPU: 42°C
MBO: 26°C

Temperatura 2:
CPU: 66-67°C
MBO: 34°C

Temperatura 3:
CPU: 46°C
MBO: 31°C

Nije baš blistavo ali je jeftino. Razina buke je bila velika zbog toga što se ventilator vrtio na 4500 o/min.

ThermalRight XP 90C (drugi pokušaj)

Ovoga puta smo stavili više paste da bi poravnali bazu coolera. To sam napravio tako da sam stavio tanki nanos paste na bazu coolera i razmazao uz pomoć jednog pasivnog coolera za northbridge. Razne osobne i kreditne kartice mi ne bi bile dobre zato jer se savijaju i ne bi mogao poravnati rupu na bazi. Zato mislim da je ovo bilo najbolje rješenje problema. Da ne bi ponavljao ono što je gore spomenuto, odmah rezultati.

Prvi test je Prescoot 3.0@3.7 GHz i ventilator na 12V. Rezultati su:

Temperatura 1:
CPU: 44°C
MBO: 30°C

Temperatura 2:
CPU: 65-66°C
MBO: 34-35°C

Temperatura 3:
MBO: 34°C

Tada je pokušao hladiti Prescoot 3.0 na osnovnim vrijednostima ali sa naponom ventilatora od 7V. Rezultati su:

Temperatura 1:
MBO: 32°C

Temperatura 2:
CPU: 60°C

Temperatura 3:
CPU: 44°C

Ovoga puta je to daleko bolje izgledalo ali nije bilo ni približno očekivanom. Više paste na procesoru ipak ne hladi bolje od bakra te stoga rezultati i ne čude.

ThermalRight XP 120 (drugi pokušaj)

Pastu sam nanio na bazu coolera upravo na onaj način kao i kod prethodnika ali i dalje nije bilo bitno drugačijih rezultata. Test nije prolazio premda se pokazao malo bolje nego prvi puta. Malo je duže izdržao test prije nego se računalo samo zagasilo. Porazno.

Za kraj

Zaključaj cijelog testa je najkompliciranija stvar koju smo morali napraviti. I zaključak je sljedeći:

Favoriti su podbacili
ThermalTake je napravio cooler koji odlično hladi i nije bučan
Freezer je najbolja moguća kupnja

Nije trebalo dugo razmišljati da bi se dobio jasan odgovor na pitanje o razlikama u našim rezultatima i rezultatima testova koji se mogu naći na internetu. Jedina bitna razlika je u tome što su drugi koristili procesore koji se ne griju ni pod originalnim coolerima (P4 Northwood i Athlon64). Kako onda pokazati razlike u temperaturama? Jedino ako su mislili dodavati tri decimale i ocjenu za umjetnički dojam. Osobno mi je umjetnički dojam kada jedan TT Sonic Tower doslovno napravi dar-mar po konkurenciji.

Da bi malo ublažio porazne rezultate koji si pokazali neki modeli, valja naglasiti da nemaju svi Presotta i da im ne treba tako jak cooler. U mom računalu se nalazi TR 90C i na njemu slabašan ventilator na 7V te je cijeli sistem hladan. Temperatura procesora ni u kojem slučaju ne prelazi 50°C. Niti kada je overclockiran i zabavljen testovima ili aplikacijama u trajanju po nekoliko sati. Svaki cooler ima granicu preko koje se više ne može boriti sa temperaturom i tu smo granicu nekima otkrili na bolan način. To ovisi o koncepciji coolera, materijalu od kojega je sačinjen i završnoj obradi.

Za one kolima su ove slike premale, pripremio sam sve slike na jednom mjestu i u punoj veličini.

Slike

Testni tim:

Masni – mali od prakse – zadužen za guranje glave u kantu
Rak – odmarao se
mc fish – smetao i napravio nam duplo više posla nego je bilo potrebno
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote