Citiraj:
Autor Don Kihoty
Ok, onda ti uperi prstom gdje mogu kupiti WD Red Pro / WD Black sa manje od 64MB Cache memorije.
|
To nije bila poanta price, nego tvoje forsiranje cachea kao must have za kucno RAID polje.
Citiraj:
Obično baš ti diskovi idu u RAID polja i NAS-ove. Dakle proizvođači APSOLUTNO
nemaju pojma što proizvode. Napiši mail WD-u da proizvede WD Red Pro
sa 16Kb Cache memorije, samo za tebe.
|
Vidim da nisi shvatio, nema veze.
Citiraj:
Uostalom, šta ako mi prasne CPU, i ostanem bez 8Mb L3 podataka. Mislim da
neću preživjeti. Potresi, oluje, poplave, smak svijeta.
|
Dobro, sad sam siguran da nisi shvatio, jer ne znas osnovne pojmove i cemu sto sluzi, ali nije smak svijeta, da, naucit ces. Mozda.
Citiraj:
Autor Nick7
Kvalitetni BBU RAID kontroler nije nikad bas turbo jeftin.
|
Kao sto rekoh, za parsto kuna se daju naci na EBayu. Kad kazem parsto, ne mislim na ispod 300kn, ali nije to neka monstruozna cifra.
Citiraj:
Koristenje write-cachea diska je poprilicno bezopasno.
|
Aha.
AFAIR, cache policy na samom disku je nesto hardwired u kontrolersku logiku i nije ga nikako moguce mijenjati. U principu nikad ne znas sto i kako ce ti disk, odnosno njegov kontroler, odigrati. Zato ih se u ozbiljnim RAID poljima i gasi, pa citavu logiku igranja s cacheom preuzima kontroler, koji zna sto ce i kako ce. Uz BBU, naravno.
Citiraj:
FYI, Linux je poprilicno agresivan sto se tice write cachiranja
|
Onoliko je "agresivan" koliko mu kazes da bude, isto kao i bilo kakav drugi OS.
Citiraj:
Autor Nick7
Totalno krivo...
Uostalom, taj cache je VRLO bitna stvar - najvise zbog READ cache-a.
|
Kao sto sam rekao gore - obzirom da ne mozes upravljati cache policyem na disku, koliko je bitno, toliko je i nepredvidivo.
Naravno da je bespredmetno raspravljati o tome treba li disku cache; s druge strane, samo sam konstatirao da je:
a) mudrije potrositi jos parsto kuna ako vec ides u RAID varijantu
b) da forsiranje VECEG cachea nece donijeti nikakve spektakularne performanse a dovodi do vise potencijalnih problema nego koristi
Citiraj:
PS: ti imas disable-an write-back cache na disku?
|
http://blogs.msdn.com/b/oldnewthing/.../10059575.aspx
Ali isto tako nemam ni RAID.