Tema: Automobili
View Single Post
Staro 12.09.2014., 21:34   #11977
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ja sam kupio prošli tjedan tako nešto jer je za tu cijenu bilo najbolje na prvi pogled i od onoga što sam provozao tokom traženja auta. Megane Sedan 1.6 16V sa 82kW iz 2008. S time da sam ga ja kupio sa 34 500km te 40 000kn. Uredna servisna, vlasnik 1., kupljen tu u HR. S time da je bio 6 godina star (prva registracija 9/2008), te je skinuta cijena za veliki servis + prednji diskovi i pakne (3200kn dijelovi sa rukama majstora; 1300 set remenja i vodene pumpe od SKF-a, Zimmerman diskovi i Valeo pakne). Nudio je najviše prostora, a imao najmanje kilometara i odlično je izgledao izvana i iznutra, te održavan. Vlasnik je dao sve potrebne podatke, odveo ga na kod mog servisera bez pogovora.

Ja sam ti kod kupovine većinom gledao aute sa malo kilometara i sa kojima sam imao iskustvo nekakvo. Motor (snaga) i ostalo je bilo manje važno za prvi auto. Fabia 1.2 HTP te 1.4 TDI, Opel Astra Classic sa 1.4 Twinport motorom, Grande Punto 1.4 8V. Pisao sam o tome prije par stranica. Nisam htio najmanju klasu auta, ali niti najveću. Na kraju sa progutao malo veći auto, ali nadam se da je bila dobra kupnja. Kažu da je taj 1.6 16V (K4M kod motora) izdržljiv, ali kad čitaš što sve imaju ljudi sa Francuzima problema, majko mila. Motor je najmanja briga. No usprkos tome, uzeo ga.

Naravno nisam se ograničio na te aute samo, ali to su mi bile reference jer znam kako takvi auti trebaju ići kad su pravilno održavani. Zaključak je bio nakon svega - ne vjeruj previše slikama u oglasima, ono što ti se čini nevjerojatnim moguće je (tipa 34 000km u 6 godina) i ono zadnje - puno interneta će od tebe napraviti osobu koja će se bojati kupiti auto .

Nisam potrošio cijeli rezervoar goriva na svojem da bi ti rekao koliko troši, no moram priznati da nije baš štedljiv. Kad stisneš gas, odma pokaže 15-20L/100 trenutnu potrošnju, ali se jako teško spušta kad održavaš brzinu . Ono što mi pokazuje BC (to jedino mogu reći) jest tipa 6-7L na 120-130kmh na autoputu, 5-7L kad se voziš 70-90kmh u višem stupnju prijenosa i održavaš ga. Usudio bih se reći, dosta neka defanzivna vožnja, šaltanje na 3-3,500 okretaja. Prošao sam 180km na malo manje od 1/4 tanka. Uglavnom brza cesta (Slavonska) i autoput prema Sv. Nedjelji, nekih 20km baš gradske vožnje. Tank je valjda 60L, ak se ne varam.

Naprema Škodilaku, puno neprecizniji mjenjač i lošiji omjeri (pogotovo prva), udobniji i osjetno bolje povlači na većim brzinama, tipa iznad 80kmh. Škoda kad vozimo po gradu je bila potrošnja ~7-8L/100km kroz 4 godine. Tiši motor dosta.

Rekord u Škodi je bio 710km sa 40L čiste otvorene ceste (D1) bez klime po ljetu. Ovaj bi vjerojatno gutao 10L po gradu, a na autocesti bi trošio možda pola litre manje od Škode. Na otvorenoj cesti, pojma nemam kolika bi bila razlika, ali uskoro ću i to isprobati nakon tehničkog. Ako će biti 6,5L, bit će iznenađenje.

Ja sam računao max 15 000km godišnje, od tuda i benzinac. Usto bilo me strah kupiti dizelaša sa 110 000+km, iako su najčešće bili oko 140 000km.