View Single Post
Staro 25.08.2005., 09:57   #3
sick_boy
Premium
Moj komp

sick_boy's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
Re: Nešto je crklo

Odmah da kažem da neznam što se na kraju desilo i kako bih ti pomogao, ali imam komentare na ono što je prethodilo.

Citiraj:
Pocetak instalacije i problem, windoze (sp2 burned by Pepić)kod particioniranja diska naprave C i E particiju koja se uz nikakve nagovore nije dala natjerati na ime D, dobro rekoh nema veze riješit će to Partition Magickasnije i krenusmo u instalaciju koja je išla u redu dok nisu došle na red postavke i prvi prozorčići za namještavanje pizdarija poput vrmenske zone layouta keyboarda i slično koji su se vukli grozno (scrollanje po popisu država je išlo umjesto instantno, brzinom od pola cm u sekundi). Rekoh sam sebi nešto ne valja ali ajde, možda driveri riješe stvar, ipak je grafa mlađa od WinXP-a), kad po svršetku doga Šok iz nekog čudnog razloga Windowsi su se bez da su ikoga itali instalirali sami sebe na E particiju, želeći poštedjeti prijatelja kasnije neizbježne muke zbog toga vratismo se na korak 1, preformatirati disk i iznova. Ovaj put, čisto bezveze radi, prebodem keks rama u drugi utor, i ponovim postupak.
Ovo je normalno ponašanje. Naime, disk nije bio particioniran niti formatiran. Windowsi prilikom instalacije prvo kreiraju samo C disk, iako ti možeš napraviti i ostale particije. No, CD (ili DVD) uređaj dobije slovo D, a ostale particije se kreiraju odmah potom i dobiju neko slovo iza (odnosno, odmah slijedeća slova iza D). To se kasnije lako sredi u Control Panel - Administrative Tools - Computer Management - Disk Management. Tamo desni klik na disk i Change Drive Letter and Paths". Ali, prvo napravi isto za optički uređaj, pa ga pomakni na neko slovo iza.

Nadalje, izbor Regional Settingsa i Keyboard Layouta se kreće k'o krepana mačka prilikom instalacije i to je činjenica. Sve će poletiti nakon instalacije drivera za hardware (osobito grafiku). Dakle, i to je normalno ponašanje.

Jedino mi nije jasno zašto su se instalirali na E disk. Sorry, ali mislim da ste to morali vi pogriješiti i izabrati disk E kad su pitali gdje da se instaliraju (početak instalacije, tekstualni dio, prije samog formatiranja particije). Možda griješim, ali nisam još vidio Windowse koji se instaliraju negdje gdje im korisnik nije rekao da se instaliraju.

Citiraj:
Ovaj put sve ok, particije se ovaj put normalno nazovu (Ci D) i windoze se instaliraju na pravu particiju, opet se sve vuče kao krepana krava (vremenski sve 5 ali grafičo sučelje se ponaša kao WinXP sa 32 MB Edo rama naguranih silom u DDr utore). Nekako instaliramo drivere za čipset, sučelje je i dalje krepana krava. Instalacija nVidia grafičkih drivera probudi kravicu i sve proradi super, hura rekoh već samse prepao, izgleda da je sve oK. Nekoliko programa se instalira posije toga, komp se par puta reboota i sve super radi.
I ovo je normalno - naime, prilikom prve instalacije formatirana je i druga particija, pa su Windowsi prilikom instalacije optički uređaj pomakli na prvo slobodno slovo - dakle E.

Citiraj:
Čisto reda radi htjedoh mu staiti još par sitnica prije nego pobjegnem doma kad, eto ti pizdarije, prednji USB utori za koje sam 786 posto isguran da sam ih dobro spojio uredno prepoznaju stick ali kad nežto poželim prekopirati krene i stane kao da si fizički isčupao disk sa vrijeme transporta a prikaze kopiranje ikona veličine 1 bk; nema veze nešto sere rekoh seni i ubodem u pozadinski USB koji sve prepozna prekopira itd. Negdje po završetku instalacije firewalla (koja traje pune 3 sekunde i zahtjeva reboot)) pojavi se ona ikonica safetyl remove hardware (vjerovatno vezan za problem sa prednim USBom) sa dvije ponudjene opcije 1, USB disk 2. Maxtor C: HDD?!??!?!??!?!?! ništa mi jasno. Ignoriramo poruru i rebootamo stroj.
Moguće da prednji USB panel na kućištu nije OK (s obzirom da je stražnji radio). "Safely Remove Hardware" pokazuje i Maxtora, jer je to SATA disk i to je feature Windowsa - SATA uređaje pokazuje kao removable hot-swap uređaje (tako je i kod mene - samo čekam kad ću, slučajno, izabrati da mi otkači disk umjesto sticka - baš me zanima što će se tada desiti).

Citiraj:
Reboot i plink; Boot sequance has been change, stisni enter da provjeris u setupu, pise slovima prije nego li je počeo podizati OS i odbija ući u BIOS prilikom stiskanja isog. Ništa stisnusmo F1 za nastavak počnuse dizati windoze, mali par se vrti u krug, odjednom zastane, smrzne na kratko izbaci plavi ekran sa slovima na 0.2 sekunde i resetira se, Dodje do dijela sa prepoznavanjem diskova skuži samo Przilicu i smrzavanje niti u BIOS niti nigdje. Gašenje kompa, čini se sve dobro spojeno, isčupam kablivinje iz diska i spojim ponovo i cijeli postupak se ponovi, prepozna disk, počne dizanje windoza, onda rušenje za bluescrinom i reset sa općom smrzancijom....
Ovo na kraju je mrak i, ustvari, jedini čudan dio. Nemam pojma što ti se desilo, ali samo bih htio naglasiti da većina onog što je prethodilo uglavnom je normalno ponašanje i nema previše veze s krajnjim kvarom.

Sorry što nisam bio previše od pomoći.

iBase MI980VF-4700EQ Motherboard
Intel Core I7-4700EQ (2.4-3.4Ghz, 4 cores, 8 threads)
16GB DDR3L RAM 1600 MHz
250 GB Samsung 860 Evo mSATA SSD
1TB Seagate Barracuda 7200 2.5" HDD
ATI RX550 4GB
Kolink Satellite mATX Cube Case
Delta Electronics GPS-350EB-200 A ATX 350W PSU
Acer 27" 1440p 75Hz Freesync IPS monitor
Cherry MX Board 1.0 keyboard, brown switches
LOGITECH G305 Lightspeed mouse
Arch Linux/Win 10

Lenovo Idepad 5 pro:
AMD Ryzen 7 6800HS