Citiraj:
Autor Vuco
Dečki, da provjerim samo još jednom redoslijed radnji kod kupnje polovnog vozila. Situacija je sljedeća, auto ima još 20 dana registracije, tablice ostaju prodavaču. Iz istog smo grada. Do sada nisam imao niti jedan auto pod sobom. Zapravo nisam imao nikakve veze sa automobilima u vlastitom vlasništvu. Imam valjanu vozačku i to je to.
1. Kupnja kupoprodajnog ugovora i ovjera te potpisivanje istog kod javnog bilježnika. Koliko primjeraka tu bude i koliko ih meni ostane ? Ovdje bi on meni trebao dati sve dokumente svoje (knjižicu vozila, servisnu knjižicu, policu obaveznog osiguranja, prometnu dozvolu, potvrdu o plaćanju naknade za ceste ako je ima) ili ići sa mnom u MUP sa svime time.
2. Odlazak na poreznu upravu i plaćanje 5% poreza na prijenos. Jel to moram ja obaviti ili može netko doći umjesto mene (radi radnog vremena porezne) ? Bilo koja porezna uprava u ZG-u ili baš tamo u mom kvartu gdje živim ?
3. Odlazak na MUP (pretpostavljam samo Heinzlova dolazi tu u obzir ?), da prodavač odjavi auto/tablice. Prodavač skida tablice sa automobila i dobiva potvrdu o deponiranju istih koje ga čekaju onda kod novog auta unutar 90 dana, a ja ga prijavim na sebe (treba mi njegova poništena prometna koju mu poništi MUP kad odjavi auto/tablice). Tu bih ja trebao dobiti novu prometnu i probne tablice ili mogu odmah zatražiti svoje nove "stalne" tablice koje ću imati onda u budućnosti. Jel trebam dobiti još što ? Na MUP.hr kaže sljedeće:
Čitam na forum.hr da više ovoga registracijskog lista nema, pa ne znam jel to istina ili nije. Jel se mogu kako ranije pripremiti za MUP, tako da kupim sve te biljege prije, ispunim sve listove koje trebam ispuniti, uplatnicu da platim i slično ?
Što dobijem kao "output" u MUP-u ? Novu prometnu dozvolu i probne/nove tablice ? Čitam nešto da knjižica (pretpostavljam vozila) ostaje u MUP-u ? Ili je to krivo netko napisao ?
4. Odlazak u osiguranje (pretpostavljam od bivšeg vlasnika) te tamo tražiti novu zelenu kartu na svoje ime ili što ? Jel moram ići ja napraviti obavezno osiguranje na svoje ime ili to kod registracije tek moje prve obavljam ?
5. To je to, vozim auto još tih 20ak dana i onda idem obaviti svoj prvi tehnički pregled i registraciju vozila ? Tu obavljam i obavezno osiguranje (zelena karta etc.) ?
U kojem trenutku smijem sjest za vozilo i upravljati njime ? Nakon što obavim broj 4 ili ?
|
1. Nakon potpisivanja KP ugovora kod bilježnika auto je tvoj. Možeš voziti bez problema. Vlasnik ti daje dokumente a ti njemu novce pred bilježnikom.
Dobit ćeš jedan KP ugovor ali će ti bilježnik(ako sam ne veli ti zatraži) napraviti dvije ovjerene kopije. Jedna ti treba za poreznu a druga za MUP. Naravno ova treća nek bude negdje pri ruci ako te recimo zaustavi policija u tom razdoblju.
2. Bilo bi dobro da ti ideš ali može i netko umjesto tebe pa na lijepe oči, nije važno koja porezna. Meni je recimo šogor platio porez jer ja isto nisam stigao polovit njihovo tupo radno vrijeme.
3. Mislim da je to ta procedura. Neću ništa govoriti jer je meni vlasnik ostavio tablice koje sam onda ja dao u MUPu jer su bile iz druge županije pa su ih oni automatski poništili.
4. Ako u tih 20 dana ne kaniš ići van države ne moraš po drugu zelenu kartu, tak i tak će ti napraviti novu kad budeš radio sebi policu. Odi par dana prije tehničkog obić osiguranja pa vidi tko ti nudi najbolju cijenu. Kod mene je wiener napravio ponudu cca 400kn manju od konkurencije, tak da se isplati malo prošvrljat.
5. Tako je, sve obaviš tamo u stanici(osim osiguranja u slučaju da si prije napravio policu). Odi u stanicu od povjerenja ili si nađi vezu. Mene su rušili s novim kočnicama uz izliku da auto ne koči, kasnije sam dokazao da im valjci ne valjaju točnije da su majstori namjerno krivo baždarili valjke da mogu spremat lovu u džep.