Tema: Automobili
View Single Post
Staro 02.09.2014., 23:29   #11817
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Dečki, da provjerim samo još jednom redoslijed radnji kod kupnje polovnog vozila. Situacija je sljedeća, auto ima još 20 dana registracije, tablice ostaju prodavaču. Iz istog smo grada. Do sada nisam imao niti jedan auto pod sobom. Zapravo nisam imao nikakve veze sa automobilima u vlastitom vlasništvu. Imam valjanu vozačku i to je to.

1. Kupnja kupoprodajnog ugovora i ovjera te potpisivanje istog kod javnog bilježnika. Koliko primjeraka tu bude i koliko ih meni ostane ? Ovdje bi on meni trebao dati sve dokumente svoje (knjižicu vozila, servisnu knjižicu, policu obaveznog osiguranja, prometnu dozvolu, potvrdu o plaćanju naknade za ceste ako je ima) ili ići sa mnom u MUP sa svime time.

2. Odlazak na poreznu upravu i plaćanje 5% poreza na prijenos. Jel to moram ja obaviti ili može netko doći umjesto mene (radi radnog vremena porezne) ? Bilo koja porezna uprava u ZG-u ili baš tamo u mom kvartu gdje živim ?

3. Odlazak na MUP (pretpostavljam samo Heinzlova dolazi tu u obzir ?), da prodavač odjavi auto/tablice. Prodavač skida tablice sa automobila i dobiva potvrdu o deponiranju istih koje ga čekaju onda kod novog auta unutar 90 dana, a ja ga prijavim na sebe (treba mi njegova poništena prometna koju mu poništi MUP kad odjavi auto/tablice). Tu bih ja trebao dobiti novu prometnu i probne tablice ili mogu odmah zatražiti svoje nove "stalne" tablice koje ću imati onda u budućnosti. Jel trebam dobiti još što ? Na MUP.hr kaže sljedeće:

Citiraj:
Promjena vlasnika
Vozilo registrira policijska uprava/postaja prema mjestu prebivališta (fizička osoba), odnosno sjedištu (pravna osoba) novog vlasnika.
Prilaže se:
- dokaz o vlasništvu (račun, kupoprodajni ili darovni ugovor, rješenje o nasljeđivanju i sl.)
- knjižica vozila (za vozila registrirana do 1. srpnja 2013.) i prometna dozvola
- polica obveznog osiguranja (na uvid)
- registracijski list
- original Potvrde o plaćanju godišnje naknade za ceste ili Potvrda Županijske uprave za ceste o statusu uplaćene godišnje naknade za ceste
- osobna iskaznica

Troškovi:
35 kuna za obrazac prometne dozvole putemu platnice koja se podiže u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji ili općom uplatnicom na IBAN državnog proračuna broj HR1210010051863000160, model HR65, poziv na broj 7005-477-OIB. Ukoliko je obrazac prometne dozvole ispisan, odnosno plaćen u stanici za tehnički pregled vozila, u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji se ne plaća ponovno navedeni iznos nego se samo vrši ovjera ispisane prometne dozvole.
35 kuna u državnim biljezima

Pokusne pločice
Prilaže se:
- obrazac zahtjeva za izdavanje pokusnih pločica
- knjižica vozila (za vozila registrirana do 1. srpnja 2013.)
- 30 kuna u državnim biljezima,
- dokaz o uplati: - za duguljaste - 45 kuna; za četvrtaste - 30 kuna, putem uplatnice koja se podiže u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji ili općom uplatnicom na IBAN državnog proračuna HR1210010051863000160, model HR65, poziv na broj 7005-450-OIB
osobna iskaznica
Čitam na forum.hr da više ovoga registracijskog lista nema, pa ne znam jel to istina ili nije. Jel se mogu kako ranije pripremiti za MUP, tako da kupim sve te biljege prije, ispunim sve listove koje trebam ispuniti, uplatnicu da platim i slično ?

Što dobijem kao "output" u MUP-u ? Novu prometnu dozvolu i probne/nove tablice ? Čitam nešto da knjižica (pretpostavljam vozila) ostaje u MUP-u ? Ili je to krivo netko napisao ?

4. Odlazak u osiguranje (pretpostavljam od bivšeg vlasnika) te tamo tražiti novu zelenu kartu na svoje ime ili što ? Jel moram ići ja napraviti obavezno osiguranje na svoje ime ili to kod registracije tek moje prve obavljam ?

5. To je to, vozim auto još tih 20ak dana i onda idem obaviti svoj prvi tehnički pregled i registraciju vozila ? Tu obavljam i obavezno osiguranje (zelena karta etc.) ?

U kojem trenutku smijem sjest za vozilo i upravljati njime ? Nakon što obavim broj 4 ili ?