View Single Post
Staro 31.08.2014., 20:05   #2586
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Ne znam da li je to ovdje dopušteno (sadržaj i tekst nije oku ugodan), ali već mi je puna kapa i ne znam što činiti. Po xy put, pošto živim pored šume i lovnog područja, sa ženom u redovnoj vožnji/šetnji nailazim na ozlijeđene/ubijene lovne pse i razne druge, većinom domaće životinje, već desetu godinu zaredom. Današnji je zadnji u nizu. Pas jedva hoda, s ogromnom ranom na leđima, dižem na noge sve udruge, dvije veterinarske stanice me odyebavaju ako nemam keš u džepu (a nemam), prihvaća me vet.fakultet, dovodim psa, ovaj krvari na sve strane, veterinar ga krpa, pa na rendgen i, kako smo stavili sliku online na udrugu, javlja se vlasnik psa (a i pas je čipiran) i veli da mu je sinoć pobjegla kuja, kao žalostan je, no ako su troškovi previsoki (iznad 1000kn), da ga ostavimo na eutanaziji. I to tako mirno veli, bez trunke dlake na jeziku. Mi smo ostali paf, niti hvala što ste našli psa i što ste ga odvezli na njegu, niti doći ću po njega, niti isuse kako je jadan ozlijeđen... ništa. Samo je pitao "Jel to onaj koji je upucan?" WTF?! Dolazi do nas informacija da je ustanovljeno da je pas prostrijeljen sa sačmom, nema unutarnjeg krvarenja niti lomova skeleta, znači kirurg ga pokrpa i za tjedan dana je već spreman za kućnu njegu. Zovu gazdu psa, vele troškovi su takvi i takvi, gazda veli ubij ga. Znači, ubij živog zdravog psa. Ja i žena smo ostali paf. I tu se priča završila, veterinar nas je pristojno ispratio iz ordinacije, sjeli se u auto i šutke doma. I nikome ništa. Lovac se riješio jednog psa, istina bog troškovi liječenja će mu sjesti na grbaču, no zar je to dovoljna kazna? Znači policija ništa ne može niti ne želi pošto je dosta lovaca povezano s policijom, zakon veli da je dozvoljeno ubiti "radnog" psa ako isti ne donosi profit, dok ostale smije držati gladne i žedne kako bi bili agresivni za lov, veterinari sliježu ramenima, a vi mali ljudi se zahebavajte s njihovim piydarijama. Meni je toga dosta i fakat mi je puna kapa da mi pijani lovci svake nedjelje ujutro ostavljaju tragove svoje krvoločnosti (govorim o svom mjestu). Nakon svog ovog jadanja i prosipanja bijesa, dođoh potražiti neki konstruktivni savjet što napraviti kako bi se ova agonija napokon završila. Dosad sam pitao policiju, udruge, veterinara, kolege, i svi vele da ne mogu apsolutno ništa napraviti jer je sve zakonski regulirano. Možda i je, ali moralno nije u redu. Nije u redu ići po šumi i napucavati se kako te volja, niti je u redu ići u krivolov noću i onda umjesto zeca snajperom napraviti rupu u mačjoj utrobi. I onda policija veli "a hebiga, kaj sad ti mali čovječe hoćeš da mi tu napravimo, niti dokaza niti ničega". Čak ni videomaterijali (imam kamere oko kuće) raznoraznih krivolovaca koji na redovnoj bazi u pol noći šeću oko moje kuće sa nabijenim puškama na gotovs ne pomažu jer videomaterijal nije dokaz. Osim u slučaju ubojstva ili otmice. Također ni lokalna mjesna udruga ne želi poduzeti ništa (pola udruge sačinjeno od lovaca koji zarađuju na crno krkajući tuđe netom nakoćene štence ili živine) jer pravno "pričam neutemeljene gluposti".
Što učiniti? Ubiti ih ne mogu jer nisam takav, tužiti ih ne mogu jer nemam potrebne dokaze, prozivati ih ne mogu jer će doći prijetiti doma (kao što već nekima jesu, rekla kazala o tom potom), da ih upozoravam nema smisla... Ako ima tko kakav savjet ili kontakt, neka proslijedi. Vidi se odakle sam. Hvala

Slike, uznemirujuće:
http://1drv.ms/1nNgXqK
http://1drv.ms/1CgoXKD
http://1drv.ms/1nNh4mc

HP Obelisk Desktop PC - 875-0040ny
Intel i7 9700F
32GB Hyper-X DDR4-2666
2TB 970Pro PCIe NVMe M.2
Palit GeForce RTX 3060 StormX 8GB
Windows 11 Professional

Periferija
2 x 27" Dell P2723D