View Single Post
Staro 22.08.2014., 15:07   #5478
TutanCmon
Banned

Datum registracije: Sep 2011
Napisat ću poduži post pa tko voli - nek' izvoli.

Prije kupnje se dobro raspitajte za politiku koja se tiče mrtvih piksela - mada - mogu posvjedočiti da ni to ne mora biti garancija da ćete se "izvući" bez njih...

Ja sam po pitanju mrtvih i zaglavljenih piksela, priznajem, picajzla - skužit ću "mrtvaca" kojeg, realno, dosta ljudi ne bi (ako baš ne traži) i koji je uglavnom neprimjetan u uobičajenoj svakodnevnoj upotrebi. Međutim, kako rekoh, picajzla sam i ne mogu si pomoći (volio bih da nisam, ali to je druga priča) i zato prije kupnje monitora / televizora, ako treba, triput provjerim politiku firme i / ili proizvođača po tom pitanju. Tako sam napravio i s Mikronisom i rekli su mi da nema problema, moguće je i zbog jednog mrtvog piksela zamijeniti ekran u roku od tjedan dana od kupnje, kupljeno "na daljinu" ili ne.
Upravo zbog tog razloga kupio sam, dakle, nedavno kod njih monitor i platio ga skuplje nego drugdje i poslije, naravno, našao mrtvi (zapravo "stuck", tj. bijeli na crnoj pozadini) piksel.

Vratio sam monitor sljedeći dan - u subotu, a oni su mene vratili doma jer tog nekog koji odlučuje o tome nema - "Dođite idući tjedan." "Dobro, vidimo se."
U ponedjeljak sam ponovno odnio monitor, a onda, neplanirano, skoro sat vremena proveo u natezanju s tim kojega ranije nije bilo i s još par "pomoćnika" (parafrazirat ću dijaloge, ali ovako nekako je to, po prilici, išlo):

Počelo je ovako:
"Ja tu niš' ne vidim." (a reflektori blješte sa svih strana, kontrast ekrana defaultno nizak (monitor upaljen tek toliko da se vidi crna pozadina)
Potom dolazi drugi djelatnik u pomoć ovome koji je najednom progledao i veli: "Trebalo bi probati na višoj, nativnoj rezoluciji!" (na ekranu su pisale nekakve OSD informacije u rasterski zumiranom tekstu pa je valjda mislio da će se nađeni mrtvi piksel smanjiti ili nestati ako se rezolucija podigne na 1920x1080...))

Zatim: "Nešto" je nađeno, ali... "To nije mrtvi piksel, toga vam inače više nema, učinilo vam se..." "Probajte s povećalom", predlažem, ali on "dobro vidi" i ne treba mu te zato odbija.

Dalje: "To je, čini mi se, mrvica prašine u ekranu..." (kao da je to nešto pozitivno u odnosu na mrtvi piksel...)

Postaje mu jasno da ne odustajem pa slijedi obrat od nepostojećih mrtvih piksela: "Znate što, nikad nećete naći savršen ekran bez greške, svaki vam to ima, sljedeći može biti gori..."

Konačno: To je nešto peto / šesto (mrtvi piksel nije, ali što bi to bilo - nitko ne zna... ili možda ipak je?)

Na kraju su ipak pristali zamijeniti, uz opasku da eventualna kasnija zamjena više neće biti moguća. Složio sam se s time, ali uz uvjet da novi ekran prije preuzimanja pregledam. Nevoljko su mi to omogućili pa sam, uz nazočnost djelatnika, maksimalno oprezno i bez doticanja pregledao ekran. Međutim, taj drugi je zbilja bio gori - odmah sam primjetio nekakav, tako mi je izgledalo, vrlo svijetli ljubičasti piksel (ili čak više njih skupa) koji nikako ne bi mogao proći neopaženo ni sa solidne udaljenosti (ni djelatnik nije mogao poreći).
Naposljetku, vidio sam da imaju jedan izložbeni primjerak na polici, na prvi pogled u besprijekornom stanju. Predložio sam da još taj pogledam pa ih neću više gnjaviti i - napokon - nisam našao "mrtvace".
Pitao sam još je li monitor korišten i / ili oštećen i odgovor je bio - "Nije, samo je otpakiran." Dobro... "Uzimam."

Poslije (isti dan, doma) skužio sam sljedeće:

Monitor je, u najmanju ruku, prije mene bio barem uključivan (znam po nekim postavkama koje nisu bile defaultne). Nebitno, ali... Čemu laganje?

Našao sam dva "stuck" piksela (moja krivnja - promaknuli su mi).

Drugo, bitnije - sjajni crni lak na bezelu oko ekrana na gornjem je dijelu u dužini od nekoliko centimetara na par mjesta oljušten, kao da se monitor putem u nekoliko navrata "očešao" o čvrsti predmet. Sjetio sam se da je monitor stajao na najvišoj polici, jako blizu plafonu i bez puno lufta za manevriranje... Ne mogu tvrditi, ali djeluje kao realističan scenarij - kako god, ja s tim oštećenjem nemam nikakve veze.

Imajući u vidu naš "dogovor" (pregledao sam i vraćanja više nema), oštećenja sam fotografirao i proslijedio s učtivo sročenim emailom u Mikronis. Ništa nisam tražio niti očekivao, tek sam htio upozoriti da takva praksa nije u redu i da nije fer da se na mojim leđima prelama njihov nemar ili nespretnost u rukovanju s robom. Naravno, nisam ni pomišljao da monitor ponovno nosim u dućan jer su brojčano nadmoćni i nimalo ne sumnjam da bih smjesta bio optužen za izazivanje oštećenja. Nikakav odgovor s emaila na kojeg sam im ranije poslao pitanje u vezi s politikom povrata u slučaju loših piksela, a koji je tada stigao u najkraćem roku, ovaj put nisam dobio.

Monitor sam pokušao prodati za solidno nižu cifru, ali nisam uspio.
Je*iga... U jednom su imali pravo - trebao sam zadržati prvi uređaj. Ili, kako ja to tumačim - trebao sam uštedjeti lovu i platiti jeftinije na drugom mjestu, a proći jednako ili bolje.

I još nešto, nevezano s Mikronisom - iz nekoliko trgovina su mi odgovorili da je proizvod (pa tako i monitor) kupljen "na daljinu" moguće vratiti u roku od 7 ili 15 dana od dana kupnje samo ako je neoštećen (logično) i - ovaj dio ne kužim - neotpakiran (neki vele i - nekorišten).
Kako to funkcionira? Donesem, recimo, laptop doma, stavim kutiju na stol i odem par dana na more. Na povratku ga samo pokupim sedmi dan i vratim u dućan jer mi se ne sviđa kako kutija stoji na stolu?
Mislim, stvarno... Shvaćam da se kod kupnje na prodajnom mjestu trgovca smatra da je proizvod pregledan od strane kupca (što, vjerujem, uglavnom nije slučaj, ali dobro), a prema ovom tumačenju ispada da je kupac preuzeo proizvod od trgovca praktički na skladištenje na 7 ili 15 dana, bez prava pregleda robe!
Nažalost, kad su ovakve stvari u pitanju, dojma sam da je na prste jedne ruke moguće nabrojati korektne trgovce (u koje više ne ubrajam Mikronis zbog zavlačenja i sklonosti testiranju volje i odlučnosti kupca).

Evo, da ne završim u takvome tonu, postoji nekoliko iznimki - uvjerio sam se, što osobno - što neizravno, u poštenje i susretljivost nekoliko dućana, a to su:

Arhiteh (pravovremeno obavještavaju o eventualnim promjenama i promptno reagiraju, uglavnom sve bude kako je dogovoreno, ne zavlače niti kompliciraju)

MagazinRS (nekoliko mi je ljudi potvrdilo da je sve moguće dogovoriti, pošteni su i iskreni, savjetovat će, ali neće pokušavati uvaliti skuplju robu samo da prodaju i ne prave nikakve probleme kod reklamacija (sušta suprotnost od Mikronisa))

Futura IT (nemam puno iskustava s njima, ali čujem od par poznanika da, kad je poštovanje Zakona o zaštiti potrošača u pitanju, nema muljanja, izvlačenja i zaobilaženja)

Za ostale (sigurno ima još poštenih trgovaca) ili ne znam / nemam dovoljno "materijala" / iskustva za prosuđivanje ili je mišljenje uglavnom loše.

P.S. Sjetih se i ovoga: prije oko pet godina u Mikronisu sam bio kupio skupi Dell laptop kojemu je poslije samo par dana crknula RAM memorija. Prema istoj politici (zamjena u roku od tjedan dana od kupnje), dobio sam novi, ali... Na HDD-u su našli GRUB bootloader od Linuxa i nisu propustili priliku upozoriti me da sam moguće sam ubio memoriju testirajući Linux (istina, testirao sam ravno 20-ak minuta čisto da vidim kako bi to išlo, a memorija je otkazala u Windowsu).
Ne isključujem mogućnost da je riječ o istom djelatniku koji je upozorio na "činjenicu" da mrtve piksele treba tražiti na nativnoj rezoluciji...
TutanCmon je offline   Reply With Quote