Brateee ja sam više puta instalirao različite linuxe da probam ali mi se još nije desilo da mi proguta win. Kao prvo taj linuxov gpart ili kako se već zvaše je veoma oooopasan da bi ga pustio sam da radi šta oće, jer ti može progutati i ostale win particije i odoše podaci u vjetar ako ne znaš kako da radiš sa njim.
Particionisanje diska ti je je najopasnija radnja i zato uvek biraš MANUAL opciju za particionisanje tako da ti lično zadaješ gde će šta biti instalirano. Ja sam obično to radio iz wina (veća kontrola) ili sa nekog but diska tako što napraviš logičku particiju koja sadrži tri particije u sebi. Prva mala od par Gigabajta za swap i nju odmah formatiraš kao swap. Druge dve napraviš i ostaviš prazne neformatirane zato što se dešava da neki linux neće da ih dira ako su formatirane u ext4 ili šta već.
Tada digneš sistem sa diska i pratiš uputstva dok ne stigneš do particionisanja. Izabereš manual i prvu neformatiranu pored swapa izabereš ext4 i mauntuješ sa znakom "/" to će ti biti sistemska particija a drugu neformatiranu formatiraš u ext4 i mauntuješ sa opcijom "/home" to će ti biti particija za podatke. Kada si to uradio stisneš SNIMI i čarobnjak će da nastavi sa instalacijom.
Triki je kada se stigne do opcije gde da snimi bootloader. Oće da izabere poneki linux ili da ga instalira na linux particiji ili u MBRu treba izabrati u MBRu diska (ili ti neće raditi) tada će ti pri dizanju sistem pokazati meni sa izborom win ili linux i još neke opcije i to je to.
Tako ja instaliram Linux i još nisam imao nikakvih problema. Znači ništa Automatic samo Manual. Moraš sve proveriti dva puta inače kada stisneš SNIMI gotovo je nema više kajanja.....Za Ubuntu su možda dovoljne i samo dve particije Swap i Sistemska ne sećam se više. Zadnji put sam instalirao OpenSuse i Mint.
Inače ti si očigledno obrisao win particiju zato nemaš win u meniju prilikom dizanja sistema inače MORA biti tu.