View Single Post
Staro 16.08.2014., 08:43   #30
Grobo
Premium
Moj komp

Grobo's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor Bluzer Pregled postova
Kad smo kod nulovanja... U vikendici imam problem sa peckanjem struje po kućištu (utičnica ima uzemljenje).

Stari tvrdi da je to sve nulovano u razvodnoj kutiji pošto je riječ o instalacijama starim 40-ak godina.

Napon između nule i uzemljenja je 180V (!), a između faze i uzemljenja je 35-50V (!).

Kakav je to cirkus? Ima li tko ideju odakle da krenem gledati ? Prije nego uspijem naći električara koji stvarno zna svoj posao (što baš i nije često).
nevjerujem starom , otvori i slikom dokaži da govori istinu (neznam kako bi ti drukčjie rekal)

za sve ostale, nulovanje, uzemljenje i fidova sklopka zaštite su od dodira djelova uređaja pod strujom, štite ljude ne uređaje, jedini uređaj koji štiti instalaciju je osigurač, jedino što štiti uređaje je ispravno izvedena instalacija.

uvijek savjete i poravke krećete od utičnice, od kraja instalacije umjesto od početka, naj prije otvori ploču, ali ja nikog neću slat da to radi jer bi to trebal delat ovlašteni električar, a šta bi on napravio, dakle otvorio bi ploču i provjerio instrumentom napon izmedju sabirnice nule i sabirnice zaštitnih vodiča (vidiš ako je nulovano ti nije došla nikakva zemlja pa ju necemo tako ni zvat) pa ako tu imaš 120v onda se komadom zice izjednače potencijali nule i potencijali zaštitnih vodiča, ako to ne riješi problem onda kreni niz instalaciju od kutije do kutije i najdi gdje ti je prekinut zaštitni vodič.

ovih 120v koje dobivas nisu tu magijom, vještičjim poslovima ili vanzemaljskim silama nego ti je jedan od zaštitnih vodiča negdje u doticaju sa zemljom, vjerojatno na kućištu bojlera.

još jednom kada je nešto nulovano tada su potencijali neutralnog, nul vodiča na početku instalacije svedeni na isti potencijal kao i zaštitni vodiči, napon na samoj priključnici izmedju faznog vodiča i zaštitnog vodiča (onog kojeg poularno zovemo uzemljenje) more bit samo 230 volti tj isti onom naponu koji je izmedju nule i faze, a izmedju nule i zaštitnog vodiča more bit samo 0V dakle nula, niš, njente.

cilj je dakle na tvojoj vikendici popravljat instalaciju od početka do kraja kako biš na priključnicama imao ove uvjete, kako opisah, sad mi reci da imaš i fidovu pa će mo ispočetka
Grobo je offline   Reply With Quote