View Single Post
Staro 03.08.2014., 04:27   #325
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Jao, moram se s jopisom sad raspravljati

1. Preciznost na mobitelu - 0 problema

Korišteno na 2 kontinenta, desetak zemalja, pješke, biciklom, ili u autu od puževe brzine pa do jurnjave autocestom. Jedini problem je što odmah ne može skužiti prema kojoj je strani okrenut, no nakon par metara uhvati i to. Pomak na ekranu je jednak otprilike jednom metru.
Imaš možda lockon u roku par sekundi na istoj lokaciji. Pomakni se malo i probaj opet. Također probaj i u natkrivenom prostoru. Mobitel odnosi pobjedu jer lokaciju može odrediti u svim uvjetima i triangulacijom mobilnog signala.
Znaš li ti uopće koliko je par sekundi gubitka signala pri brzini od 60-70kmh? Koliko ulica možeš promašit zbog toga?
Svake godine se rade sveobuhvatna istraživanja dedicated gps vs smartphone i svake godine ostaje 1 pobjednik, a to nisu mobiteli....
Evo još jedan realan članak, čisto teorije radi.

Ja sam zbog takvih tvrdokornih kao ti, išao na more za okladu (idem i inače redovito preko/kroz BiH u Split) na ručak i natrag sa upaljenim garminom i nokiom 5800 (kasnije i sa X6 nokiom) samo da dokažem (i ručam džabe naravno kad dobijem okladu) da će nokia (sa garminom instaliranim naravno) krepat za sat i sitno vremena bez punjača, a nuvi će doći na bateriji do dolje, i da će se nokia izgubit minimalno 10x, a ti meni pričaš neke teorije o triangulaciji.
Probaj otići u npr Trst s mobitelom i nek te iznavigira kako treba na 5 različitih adresa i da ne ne napravi minimalno 5 kardinalnih grešaka.....

Citiraj:
2. Jopis opet ima nešto vanserijski što nitko drugi nema. Nikad Garmin nije imao dulje od 2-3 h trajanja baterije. Mogao si bar otvoriti Garminovu stranicu i pogledati specifikacije. Nijedan, pa ni trenutni modeli nemaju dulje trajanje baterije od 2 ili 2.5 sata po tvorničkim specifikacijama, što mi se u praksi uvijek pokazalo kao manje. Dakle, upotrebljivost kao "on foot" navigacija je NULA. Čisti fail.
Eto ti top model:
https://buy.garmin.com/en-GB/GB/on-t...rod121763.html
i low end model:
https://buy.garmin.com/en-GB/GB/on-t...prod92764.html
Koji god uzmeš, više od 2 realno ne drži. Informiraj se malo prije iznošenja krivih informacija.
Ne, nemam vanserijski uređaj, nego ti opet piliš bez pokrića, a meni koji posjedujem uređaj kažeš da se informiram, lol. Helou, imam nuvi 710, frend ima isti, baterija traje na oba 4-5h bez punjača, evo ti i link kad si već lijen sam vidit nego još i tvrdiš nešto presmiješno - https://buy.garmin.com/en-GB/GB/on-t.../prod9809.html
Ma čuj ti lika, da garmin nije imao model s trajanjem duljim od 2-2.5h, ahahha, nije da sam ih proterao kroz ruke preko nekoliko ili da nemam svoj već godinama pa da ne znam koliko traje baterija -.-
Kad smo već kod te priče, ajde, koliko traje baterija na nokii 520 sa upaljenim gps-om, 3g-om, i brightnessom na max (da moš i vidit actually neki ...rac na ekranu u autu dok navigiraš...)?? Više od 2h? Aha, how yes not.
Uostalom, cijeli odlomak i rasprava u njemu su blesavi, ionako se u korištenju gps uređaja u autu, bio to mob ili dedicated gps podrazumijeva autopunjač i primjena istog....

Citiraj:
3. "Ažuriranje kartografije traje ravno 3 minute". Možda. Zaboravljaš da to moraš napraviti NA KOMPU preko Garminovog softvera (koji ti je free samo ako si novi kupac). Za mobitel ti treba samo mobilni internet ili WiFi veza.
Gore si se smijao na izradu rute na kompu gdje je jedino potrebno imati browser. Za isto to napraviti na Garminu trebaš taj softver (s licencom) i ne možeš imati neke osobne spremljene lokacije usklađene kroz više uređaja (koliko sam upoznat, no možda su ušli u 21. stoljeće napokon).
Da, ažuriranje kartografije traje 3 minute, naravno da se radi na računalu, kakve to pobogu ima veze sa rutiranjem dok si na putu? Karta se ažurira 2x godišnje, a rutu radim nekoliko puta u danu ako sam na terenu....
Mapsource je dostupan oduvijek besplatno, kakav licencirani softver?
Ako misliš na kartografiju, ona se plaća pri kupnji uređaja, no to nema veze sa mapsourceom... Naravno da možeš izraditi rutu u mapsourceu i prebaciti je u gps, no to je suludo kraj tako jednostavnog sučelja u samom uređaju...
Rutu dakle izrađujem u hodu direktno na uređaju, zato mi i služi gps uređaj, ne pada mi na pamet 'jašit' po kompu. Druga stvar je planiranje nekakvog puta od točke a do točke b unaprijed, no i tada si izvadim gps iz auta i drito u njemu složim rutu i spremim je u favorite...

Citiraj:
Imao sam valjda 10 različitih autonosača dosad. Od brand name do kineskih. Razlike nema. Možeš ti reć što hoćeš, ali svaki obavlja svoju funkciju i svaki ima isti suction cup. Trenutno imam univerzalni Griffinov koji je savršen i koštao me 150 kn. Ništa nije bolji od kineskog za 10 kn. Trošak zanemariv.
Eto super, tvoji su bili kakve nitko nema, a ja i svi ljudi koje znam su se napatili ko ...... dok se natrefi na carholder koji actually stoji neko vrijeme na šajbi bez odljepljivanja, samo ti imaš sve koji rade/drže, a pun net problema sa jeftinim carholderima. A ovu teoriju da svaki ima isti suction cup objesi mačku o rep jer je preočito ili da nisi vidio original garminov ili original nokiin vs kineski poluproizvod ili neko hamino također china čudo ili samo zaheba.š bespotrebno, kad je svakom zdravorazumskom čovjeku jasno da chinashit od 5$ nije istog materijala kao i garminov ili eto njokin holder, pogotovo guma koja prianja uz staklo...
Ne jednom mi je pao mob sa jeftinjava holdera, i već dugo funkcioniram po principu da radije nemam carholder za mob ako neću kupit pravu stvar. A baš da imam mob od par tisuća kuna i da strepim hoće li se odlijepit i zviznut sa šajbe dolje, neću, nije potrebno.
No to nije poanta, poanta je da je trošak kupnje nosača tu, i da povećava nabavnu cijenu mobitela kao navigacijskog uređaja, što je bio upit kolege forumaša, što kupiti. Dakle, ako ideš u takvu priču, gdje uz dedicated gps dobiješ i carholder i autopunjač, uz mobitel to moraš dokupiti, što povećava cijenu, osjetno, pogotovo jer ovdje pričamo uglavnom o stvarima ispod 1000kn (ti o nokii 520, ja o lowbudget garminima).

Citiraj:
4. Moj terenski posao se očito dosta razlikuje od tvog jer si rutu zadajem sam i here.com mi služi kako bi adresu dodao u favorit, pa na mobitelu samo otvorim navigaciju i stisnem vozi. Ne moram 10 minuta tipkati po njemu da bih našao lokaciju, pa ako lokaciju slučajno nema u kartama, snalaziti se kako znam. Ne volim prčkati po navigaciji tijekom vožnje, pa si sve u početku definiram, a bitnije lokacije imam na glasovnom biranju (Cortana).
Traženje lokacije? Pa valjda se u poslovnom svijetu daju adrese, bar tako ja funkcioniram već 16 godina kad je posao u pitanju, dobijem adresu i tamo idem, a unošenje adrese u garmina traje cca minutu, kakvih 10 min tipkanja i kakvo traženje lokacije (odaberi državu, grad, ulicu i kućni broj i stisni idi)....

Citiraj:
5. Rekoh: "...i sl. Navigation Edition modeli", čitaj. Naveo sam ih jer sam ih osobno i koristio. Preko bare, za "on foot" i cestovnu navigaciju. 0 problema. To što su im ekrani mali im nije mana. Ionak tijekom vožnje ne buljim u navigaciju i znam što je 100m, što je 50m i što je "sad skreni lijevo". Stoga, veličina ekrana nije nikakav hendikep. Hendikep bi bio da glasovna navigacija kasni za slikom, što kod Nokije konkretno još nisam doživio
Eto, previdio sam to ...i sl., my bad, no i dalje stoji fact da su e72 i drugi navedeni mob daleko iza po funkcionalnosti po pitanju navigiranja iza mobitela kao što je 5800.
Mana je mali ekran naravno, jer moraš pogledati s vremena na vrijeme, pogotovo u velikim gradovima ili na autocestama sa ogromnim petljama gdje se nalaziš i gdje te usmjerava, posebice ako pričamo o mobitelu koji se voli izgubit s vremena na vrijeme

Citiraj:
6. 350 je onda bio neki viši srednji rang onda jer je imao bluetooth. Susrećem se s novijim modelima jer me stalno netko žica da mu ubacim nove karte unutra ili napravim update. Garminov princip je ostao isti od prvog modela do danas.
350 je po numeraciji i mom sjećanju bio budget model (low end je bio nuvi 300), a serija 600 je bila viši rang , frend je ima dan danas u kamionu (660ku), i baterija traje li traje (vidi tvorničke specse za bateriju :P)....
Garminov princip je iznimno jednostavan i as i said before, 2 updejta kartografije godišnje - otvori mapsource, označi željene karte i klikni na 'prenesi na uređaj' u meniju. Voila, stvar riješena...

Citiraj:
Za moje potrebe (svakodnevni boravak na terenu po cijeloj RH) je mobitel bolji i kompletniji GPS od "dedicated GPS-a". (u tu kategoriju ne računam Android i iOS telefone jer nisam imao dobra iskustva s njihovim navigacijama i glitchevima).
Svakome njegovo.
Tu sam te čekao
'Za tvoje potrebe', tako si trebao odmah napisati a ne razvlačit debatu, a znaš da volim pričat/pisat
Još da si kupiš nekog boljeg garmina od tog budget modelčića iz pretpovijesti, vidio bi što je bolje
Kartografija na nokii kao što znaš i sam je ista kao i na garminu, dakle razlike u kartama nema, ali opet ću vuć vodu na svoj mlin - dedicated gps imaš u autu bez viška ulaganja u holder i punjač, ne trošiš bateriju na mobitelu bespotrebno, pogotovo ako pričamo o aktivnostima koje zahtjevaju višesatne vožnje, a mobitel ti naravno treba i za posao/pozive (ne zaboravimo vrlo važnu stvar - da se gps na mobitelu baš i ne može koristiti za vrijeme poziva jer mob 'spusti' navigacijski app a poziv stavi u prvi plan), poruke, mailove, a opet, dedicated gps je mobilan isto kao i mobitel ako moraš/želiš rutiranje odradit na kompu, prebacit si najnoviju kolekciju pjesmuljaka dare bubamare ili jednostavno dopunit bateriju, a vidi čuda, sve to radi na softveru vrhunski prilagođeno baš tom uređajčiću
Da, svakom njegovo, slažem se u potpunosti

Citiraj:
Autor prileee Pregled postova
Meni je najjače kako je jopis svega o čemu se diskutira promijenio barem 10-15 komada, bilo da je riječ o autima, mobitelima, sad GPS uređajima, nosačima...
Šta ćeš kad sam extremno znatiželjan po prirodi, pa volim sve živo isprobati....
To što je to nekom 'normalnom' (uvjetno rečeno) ili kako bi ja to rekao, nezainteresiranom, teško za shvatit, tu ja ne mogu ništa.
Ako tebi i takvima nije jasno da se netko može zasititi iz auta/mobitela/whatever za tjedan-dva, mjesec-dva, to nije moj problem, niti me briga, nisam nikad vodio tuđe brige, nit mi je netko drugi kupovao aute, mobitele, komponente, gadgete, nego ja sam od svoje plaće kakva god bila
Šta bi ja sad trebao takvom mudrijašu ko ti fotkat 50 kupoprodajnih ugovora od mojih ex auta, ili račune od svih mobitela, ili ispis paypal transakcija za sve ludorije kupljene na ebayu unazad 10 godina?
How yes not....
Konstruktivno pišem u temama o stvarima koje me zanimaju, ono što me ne zanima ne pišem i ne sudjelujem, a još manje (ne)pišem ovako ko ti offtopic i blesav post u temi koja može bit potencijalno zanimljiva i informativna većem broju forumaša

Zadnje izmijenjeno od: jopis. 03.08.2014. u 04:36.
jopis je offline   Reply With Quote