View Single Post
Staro 02.08.2014., 20:55   #321
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
1. A-GPS uspoređuješ s "običnim GPS-om? Na mobitelu si spreman za navigaciju odmah, dok kod dedicated GPS-a, Garmina kojeg imam doma, treba 5-10 minuta dok nađe satelite i bude spreman za korištenje (ovisi o tome je li blizu lokacije gdje je zadnje korišten)
Da, uspoređujem, i već sam ti ranije napisao, što si vidim uredno ignorirao, preciznost dedicated gps uređaja naspram sidejob čipića za gps u mobitelu je ono, neporeciva, ogromna i vrlo značajna, osim ak se voziš po mrduši donjoj sa 3 ulice pa ti svejedno hoće te skrenut 50m bliže ili 50m kasnije a ti u tih 100m imaš 4-5 ulica -.- Pročitaj si par recentnijih usporedbi navigacije na mobitelima sa dedi uređajima, samo da vidiš u čemu su bitne razlike
Spremnost za navigaciju je jedno, a preciznost je nešto sasvim deseto, btw, moj garmin uređaj (nuvi 710) ima lockon satelita 30 do max 45 sec nakon coldboota , a 1-5 sekundi na warmstartu, o kakvih ti 10 minuta pričaš pobogu!?!?

Citiraj:
2. Prosjek od 2 sata trajanja baterije na dedicated GPS uređaju nije kudikamo duže od mobitela nego nekoliko puta manje.
Ja ne znam kakvu ti navigaciju imaš, ali na mojem garminu i sve i jednom garminu kojeg sam imao u rukama (15ak komada od cca 2007e), baterija traje 4-5-6h navigiranja, dok najduže što mi je mobitel izdržao je bilo 2h

Citiraj:
3. Ažuriranje kartografije je super dok tim istim kartama ne istekne navigacija čija licenca traje dok ne izađe novi set karata. U prijevodu uređaj s CN2013 kartama traži da kupiš CN2014 licencu. Ista stvar je s AdriaRoute kartama.

Trošak auto nosača je zanemariv, cca 50 kn.
Ažuriranje kartografije traje ravno 3 minute Radim to već 6-7 godina poprilično često, pa znam šta pričam.
Auto nosač od 50kn je kineski poluproizvod koji se u velikoj većini slučajeva odljepljuje sam sa stakla i kvaliteta držanja istog i primjenjivost je smijeh (i njih sam promijenio najmanje desetak, upravo u vremena posjedovanja nokie 5800 pa na dalje, i izludio dok sam našao autonosač za budget cijenu a da valja...). Originalni nosači, nokiini recimo, koštaju uredno preko 200kn, što nije zanemariv trošak.

Citiraj:
Meni je još uvijek lakše napraviti točke dan prije puta pa ih samo postiskati na mobitelu, nego upisivati svaku posebno. Mazohizmom se ne bavim
Mazohizam? Ne znam za što tebi služi navigacija, ali meni služi za ono za što je namijenjena - kad sam negdje na terenu, primim poziv i dobijem adresu. Što bih trebao palit laptop i slagat rutu na njemu i prebacivat na mobitel, ili je jednostavnije ukucat istu u hodu u roku pol minute i stisnit veliki zeleni dugmić IDI?? Rute koje idem često imam uredno u favoritima i 'pozivanje' istih traje 5 sekundi, isto tako i recent listu iz koje povučem jednako brzo neku željenu destinaciju.

Citiraj:
Alternativa su i Symbian Nokie - 2710, E72 i sl. Navigation Edition modeli s nosačem u paketu. Obje imao i bolje su me služile od Garmina (nuvi 350)
Obje nabrojane nokie su loša alternativa, daleko bolja su touch nokie tipa popularnih navigation edition, ak se ne varam 5230 i 5800, zbog landscape moda i većeg ekrana, pa nećeš na 2" piljit u vožnji,no opet tu dolazimo do toga da su to mobiteli stari nekoliko godina upitnog općeg stanja i stanja baterije, tako da se opet dolazi do zaključka i poante priče da je isključivo za navigacijske potrebe i dalje najbolja moguća stvar samostalni navigacijski uređaj
Garmin nuvi 350 je uređaj star koliko, 9-10 godina, o čemu mi pričamo u 2014.oj (no i kao takav, i ako se ne varam bio je lowend model, svejedno je imao mp3 player, photo viewer, itd., dakle nije bio okljaštreni navi only model...) Sad su mi i jasne tvoje spike o 2h navigiranja na bateriji, i ostale zablude koje imaš o dedicated navigacijama Moderniziraj si uređaj, pa ćeš vidjeti kak to sad fercera