Bok svima,
ne znam jel itko ista pisao o ovoj temi, ali nekako imam filing da je ovo dobra grupa na forumu za ovaj savjet jer se radi o drasticnom ubrzanju diskovnog podsustava...
Dakle, preporuka je raditi doticno na kompovima iznad 8GB RAMa, i to ukoliko imaju brdo RAMa koji stoji neiskoristen... Ako koristite neke aplikacije koje gutaju RAM (Photoshop, VMware, itd), onda zaobidjite ovaj savjet jer nece biti puno koristi... Inace, radio sam ovo i na kompu kada sam imao 4GB RAMa i sve je OK radilo na Win7 x64...
Naime, ono sto sam davno primjetio, a vjerojatno i svi ovdje - Windowsi sta god radili uvijek nesto saraju po disku... To ne bi bio problem da to ne rade doslovno non-stop, i kad treba i kad ne treba... Kako je pisanje na disk uvijek najsporija radnja za disk, cijeli komp pati i jako je tesko dobiti ikakvu responzivnost (brzina reakcije) kod takvog kompa...
Cisto primjera radi - morao sam se sa SSD-a vratiti na HDD (vracam SSD pod jamstvo, pa moram cekat 10ak dana) i prvo sto sam primjetio da prebacivanje izmedju aplikacija dovodi prakticki do toga da mi neke aplikacije pocnu izbacivati 'Not responding' poruku... Dakle, prebacivanje iz Opere u Outlook ili u Amazon Workspaces traje po pola minute... Nesto sto je na SSDu bilo trenutno... Outlook ne da ne radi kako spada, nego je koma... U Operi otvaranje novog taba traje po minutu i slicno... Sto je najgore, nije to ni bas najsporiji disk na svijetu - Seagate 7200.4 500GB...
I, sta sam napravio? Isto sto radim zadnjih 4-5 godina - iskljucio sam swap file u Windowsima... Responzivnost kompa? Ista kao i sa SSDom sa ukljucenim swap fileom... Brzina podizanja aplikacija je dosta poboljsana jer nema sumanutog pisanja po swap fileu sto ometa citanje... Opcenito prebacivanje izmedju aplikacija je trenutno, otvaranje tabova u Operi je trenutno... Dakle sve radi kao i kod SSDa...
Zadnji put kada sam imao iskljucen swap file sam cak mogao i upogoniti VM sa 2GB RAMa bez da mi se komp rusio... Zapravo, ako mu prifali RAMa nece se ni srusit nego ce samo javiti da mu fali RAMa i da ce poceti ubijati procese kako mu dodje ako nesto ne napravim...
Pa sad, mozda sam vam otkrio toplu vodu (vjerojatno jesam vecini), ali ima tu ekipe koja je ko i ja pred 10-15 godina...

Svaki MHz, MB, Mb se mora iscijediti...