Ma svaka serija i svaki proizvođač imaju faulty modele.
No dam se kladiti da kinezi imaju veći postotak faulty modela nego nekakvi brandovi tipa Apple, Samsung, HTC itd. Da će na tisuću kineza biti 100 kvarova, a na tisuću brandova će ih biti 50.
Također se dam kladiti da je scenarij factory testiranja puno bolji kod brandova nego kod kineza.
Također, kvaliteta izrade (onu koju korisnik ne vidi) je puno bolja kod brandova nego kod kineza, što za sobom povlači onu tezu o faulty modelima.
Ne, tvornica brandova nije ista kao tvornica kineza, kao što je ustaljena priča (da, to je dole sve isto, uvjeti su isti itd itd).
Ovo su samo pretpostavke, možda sebi kenjam u usta, no mislim da nisam daleko od istine.
Znači, doslovce sam okružen flagshipovima svaki dan, počevši od iphonea kojeg ima svaki *eder oko mene, preko htc-a, samsunga i njoki, bilo Android, bilo WP. Najveći šrot po meni između tih flagshipova je Samsung, bar na prvi pogled i dodir. Ali i taj Samsung je poprilično bolje izrade i kvalitete ekrana i toucha i baterije, nego Xiaomi ili Zopo ili THL, što su najveći dometi kineza koji ordiniraju oko mene. Dobro, ovaj THL je zbilja robustan i čvrst, njega bi se dalo usporediti sa brandovima.
No, sve da i nije tako, sve da su kinezi po svemu ravnopravni sa skupljim rivalima (a nisu), u pitanje dolazi nešto što je jako bitno, tj možda i najbitnija stvar u cijeloj igri - jamstvo. Jamstvo nam osigurava da će uređaj biti ispravan kroz XY mjeseci, obično godinu dana, i plaća se jednokratno u cijeni uređaja. Ako pričamo o brandovima. Kod kineza se jamstvo plaća indirektno, kroz slanja selleru i nazad, te PDV kojeg nam draga carina obračunava sve češće i redovitije, usudio bi se reći u skoro idealnom postotku. A ako se povuče analogija o nekvaliteti izrade kineza (kojoj svjedoči činjenica da serviseri ne žele servisirati kineze, jer su loše izvedeni, kao što ni serviseri bicikala neće primati izrode iz Peveca po 500kn) to nam govori da prilikom kupnje kineza se izlažemo većoj šansi kvara nego pri kupnji brandiranog telefona. I ako je seller pošten, pa actually i popravi telefon (što ja u slučaju Lenova i Zopa nisam doživio, dapače Lenovo nisam ni dobio nazad), opet su tu troškovi koji konačnu cifru kupnje kineza prilično približe kupnji nekog flagshipa u centru kod operatera. Računica je jasna - kinezi su rizik. Može se dogoditi da kupiš kineza za 100$+PDV i na tome ostane. I taj čovjek može biti sretnik. Ili možeš biti ja i od 15 telefona dobiti više od pola neispravnih. I kaj onda? Kinez se isplati? U mom slučaju ne.
Ok, sad sam se raspričao, ali samo kako bi pobliže objasnio situaciju ljudima koji ovo već sve znaju ali su zaslijepljeni reklamama i marketingom, niskim cijenama i lijepim slikama benchmarkiranja. Nemam ništa protiv kineza, spadaju u rizičnu skupinu telefona kao što i kurve na splavovima spadaju u rizičnu skupinu oboljelih od std-a. Tko hoće neka izvoli. No, ako čovjek želi biti siguran u ispravnost i garanciju, treba kineze (ako već želi i ako mu odgovara) uzimati u EU shopovima gdje ostvaruju garanciju u EU. Trošak slanja neće biti ni blizu velik kao trošak slanja u Kinu, vremenski će se uštedjeti, a popravak će vjerojatno biti pošten i fer (ja pričam o švabama koji su kolegi poslali red rice u roku keks, i to novi uređaj). Eto, nemam ništa protiv kineza, dapače, i ja volim jeftinije, nemamo svi para, ali opet treba biti realan u usporedbama.
btw, tko god me od rodbine/kolega/frendova pita za novi telefon do soma kuna (malo interneta, malo gpsa, malo fotke na pričesti) velim mu ko iz topa Lumia 520. Nuff said.