Mislim, to je ista repka koju su nabili Škoti u gostima. Common, ista.
Bio jedan trener bez ikakvog trenerskog iskustva na klupi ili drugi, tak svejedno.
Moja mala roman analiza, čisto da si olakšam hrvatsku trenersku dušu pred svekolikim pukom. Ak može Vlaović laprdat po televiziji, mogu i ja tu.
Mislim si ja, igral sam nogomet par godina, pa gledam njihov trening u Brazilu i mislim si, pa koji k... oni trce oko čunjeva ko da su mlađi kadeti. Kaj je to taj "njemački" trenerski pristup?
Pa valjda treniraju snagu i izdržljivost cijelu yebenu sezonu po klubovima, kaj nije onda logično da to malo vremena kaj provedu skupa rade na tome da se međusobno malo uigraju? Svaki trening koji su prikazali, šprintevi i fizikalije. I onda oni na terenu viču jedan na drugog jer nisu na mjestu na kojem se očekuju kad dodaju loptu protivničkom igraču.
Ne živciram se tolko i bmk me zapravo, realno smo puni rupa na kritičnim mjestima koja moraju bit dobra za bit konkurentan jakim ekipama, al me živcira kad vidim da se neki pojedinci ne trude (kak se u moje vrijeme reklo, ne zmažu dres), kad vidim da jedan drugog na tekmi pred 50000 ljudi live i još pun kujac pred tv-om, teraju u rodna mjesta i hoće se fajtat.
Ni(t)ko realno nije očekivao da ćemo osvojit, ili štatijaznam. Ni njegov brat također. Ali.
Prgavi su, pretjerano grubi kad netreba i prilično umišljeni, a da ne vidim za to ni jedan faking razlog, barem ne na terenu. Jelavić jednom Markezu na terenu nakon svog evidentnog faula viče "Puta", Srna pederski provocira i glumata (po običaju), Rakitić se vrti oko sebe sa rukama na bokovima, igra "defanzivnu" ulogu a igrači prolaze pored njega ko da ga ni nema.
A ni nema ga. Razlog da je na toj poziciji su njegove duuuuuuuge i precizne lopte u dubinu kojih je danas bilo, onak, nijedna.
Čovjek je slab u duelima i koji onda k.. radi u obrani? Kaj oni to ne vide na treningu? I kaj nije logično čovjeka držat tamo gdje je pokazao da nešto može?
Da bi njegove duge lopte imale smisla, trebamo brza krila i loptu u prostor. To nemamo i koji će nam onda on kujac u obrani kad ga možemo brojat ko igrača naprijed?
Modrić mi je enigma, on relativno slabo igra za repku, ali sam pod dojmom da je njegova uloga, tj. ono kaj radi dobro u Realu, uvjetovano ostatkom ekipe. On je tu da veže igru sitnim pasevima, ko playmaker ali samo u defanzivi i minimalno prema naprijed. Uzima loptu i veže. Vjerujem da Modrić daje svoj maximum a da ne blista samo i isključivo zbog ekipe.
Srna. Zahvaliti na dosadašnjoj suradnji, dat mu oproštajnu tekmu i nek uživa u zasluženoj penziji. Manjak snage i nemoć već podosta tekmi pokriva glumatanjem, pretjerivanjem, bacanjem i ostalim glupostima koje veze s nogometom nemaju ili nebi trebale imati. Troši vrijeme i stvara nervozu tamo gdje je netreba.
Njegovih prodora i famoznih ubačaja više nema kao ni Čačića u zatvoru, ni ino ulaganja u lijepu našu.
Jelavić. No comment, on meni nebi igrao nit bi bio pozvan, nit bi bio u imeniku, al opet, on i Manđo u paru mogu igrat samo sa dobrim brzim krilima i točka. Nemamo dobra i brza krila. Koji onda kujac rade na terenu u paru. Ak nemaš krila, onda trebaš brzog i pokretnog napadača, koji se može vratit po loptu i trčat, koji može odglumit veznjaka i gurnut nekog iz drugog plana u priliku.
Ak ih pak koristiš ko sidrune da spuštaju loptu na šut, onda neko treba i doć na taj šut, kaj ne?
Olić. Njemu svaka čast. On nije vrhunska klasa, ali često daje sve od sebe, i kad bi imali 11 Olića na terenu, vjerovatno bi pušili, al ja bi bio sretan. Možda i zbog osebujnih i inovativnih tehnika driblinga uz već prepoznatljivo izdanje glavne uloge u hrvatskoj inačici škotskog hrabrog srca (i ostatka ekipe u bazenu golog k....).
Lovren i Čorluka su ok stoperski par, jest da jesu često zmotani i sudaraju se, jest da smo preko Čorluke i defanzivnog skoka dobili golove, ali nešto i naprave i zaustave. Mislim da bi se sa njima dalo u dobroj ekipi nekaj i napravit. Možda bez Čorluke doduše, mada je meni on ok.
Rebić je super, izuzev onog glupog starta danas, ali vjerujem da je frustriran kaj tak malo igra i kaj bi sa pravom htio više. Trebalo bi ga češće vidjet za pravu ocjenu, al mi se čini potencijalno ok.
Kovačić, ok. Malo radit s njim, i imaš potentnog igrača, ak ne u igri onda golog u bazenčiću.
Perišić, isto ko i Kovačić. Oba bi mi igrala ili bila u vidu. Za razliku od Jelavića, svakako u imeniku.
Ostatak ekipe, sivilo koje stvori nekolicina, obuzme cijelu momčad na terenu. Posebice nervoza koju stvore (klanovi?) skupljih i renomiranijih igrača. Ili onih koji se svisoka deru čak i na renomirane članove ekipe (Jelavić, da nema taj lik možda Turettov sindrom?).
Naravno da Vrsaljko, Pranjić, (Brozović?) i ostali nisu extra ekipa za vodit na svjetsko al nemamo bolje i čini mi se da ti dečki daju kolko mogu, kaj je meni sasvim dosta. Kad bi to bilo ekipno, i porazi bi bili manje gorki. A možda bi uzeli i kakav slađi skalp od onog nad razbijenim Kamenkurcima koji nisu imali vremena za nogometni usred međusobnog boksačkog meča.
Do prvog gola se jasno vidjelo di smo, kasnije su se raspali i bez naše pomoći. Ozbiljna ekipa bi onu tekmu dobila dvoznamenkastim brojem.
Naime, nemaju ni ostale ekipe super igrače na svim pozicijama, pa se isto krpaju. Ali nije to izlika, barem ne utješna. Naši baš nekak jadno i neorganizirano stoje na terenu, za razliku od drugih, a pogledao sam skoro sve tekme do sad. A neke od tih ekipa ni nemaju igrače po tak velkim klubovima ko mi, pa pariraju i nazivno jačima il skupljima organizacijom i taktikom. Costa Rica anyone?
Kad smo kod toga, gledao sam malo statistike trčanja i jedan naš igrač trči primjetno manje od ostalih i tu je naš najveći problem. Pletikosa.
Šalim se, naime, svi u ekipi pretrče solidnu (prosječnu) kilometražu. Ali trče sami, za razliku od kretnji onih "dobrih" ekipa na ovom turniru. Ko da su na štafeti. Imam loptu, imam loptu, imam loptu, na ti, snađi se. Ko vrućeg krumpira, niko neće riskirat, valjda svi u strahu da ne syebu.
Naši igrači gledaju igrača sa loptom dok prolazi i nezna kaj bi s njom, dok se u svim ok ekipama trči za osvajanje / zatvaranje prostora i otvaranje opcija, i uglavnom se tči tako da igrač uvijek ima dvije opcije za dat loptu, i to češće u defanzivi nego u ofenzivi, što je i logično. Kod nas to ne funkcionira, ne osvaja se prostor, ne odvlače se igrači i ne stvara se višak. To je striktno taktička ili trenerska greška, jer ili igračima nije rečeno kaj da rade, ili oni to neće. Druge nema.
Protiv Brazila, naš moćni vezni red nije u nijednom momentu mogao bar malo "sakrit" loptu. Dapače, cjelu tekmu se jasno vidla.
Kao trenerski zaključak ovog neukog Kroatanca koji kao i svaki normalni pučanin ove male ali ponosne zemljice ima ustavno pravo na recenziju nastupa, izdvojio bi Špance, sa puno nazivno boljih pojedinca, puno bolje pokrivenim pozicijama, a opet isti drek.
Kohezija sinko.
Taktikom i "pametnim" pokrivanjem minusa koje imaš u ekipi možeš možda anulirat slabije pozicije i igru prebacit tamo gdje si jak, ali to mora i mora biti ekipno. Moraju radit jedan za drugoga, puno rješavat trkom i udvajanjem, a toga kod nas nema, a obzirom na mentalitet i sve viđeno, teško može i bit.
To se jasno vidi već po ovoljigaškim klubovima i kvaliteti nogometa koja se u njima prezentira.
I to je to. Mali smo, imamo jako slabu ligu, i nemamo krila, a baš ni bekove. Nema ih ni na vidiku. Stoperi su nam tak-tak, sredina pokriva rupe u obrani, a najbolji napadači ili barem oni u top formi, su sidrun ili glava tipa, kaj je kujac bez krila i najboljim veznjacima zauzetim obranom i vraćanjem lopte golmanu.
Ovo kaj se provlači kroz postove da bi trebali izbacivat igrače za primjer bi vjerovatno bilo pedagoški ispravno, al po dobrom starom hr običaju ispalo bi naopako. Nemamo fond igrača i kad bi izbacili uglednog člana jednog od klana naše reprezentacije, vjerovatno bi taj trener dobro fasovao od ostalih, makar kroz igru. Štimac je tu priču probao sa Pranjićem, Štico je inače iznenađujuće lucidan čovac za jednog nogoloptaša (bez predrasuda, ja sam jedan propali primjerak pa to smijem) i to kaj je Pranjića poćero je bilo čini mi se baš u tom smjeru, kao nije velka šteta. I kujac, nema nikakvog a kamoli boljeg rješenja. Onaj zamjenski Strinić mi je dizao kosu na glavi, i ispucale vrhove kose na samoj kosi. Na glavi. Tak da, sve dok je situacija da nemaš koga, moraš im tolerirat svašta, pa i latentno homoseksualne okršaje u skučenim bazenčićim (kao, vi ste u skupom klanu, e pa mi smo u imamo većeg klanu).
Ali opet, mali smo, i bili smo tamo, u državi Brazilu kak kaže naš novi vrli izbornik, i sa malo više ili manje raznih stvari, mogli smo ostavit dobar dojam i parirat, i čekat bolje dane.
Ovak mi je to malo, ono, nja. Raspadni se, izgubi, ali muški. Ko naša ženska košarkaška repka recimo.
Vlaovića za trenera i jarunskom varanu trajni ban!