View Single Post
Staro 23.06.2014., 10:23   #38312
Nik
Premium
Moj komp

Nik's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
2014-06-21 Ratitovec (Gladki vrh)

2014-06-21 Ratitovec (Gladki vrh)...da malo vratim na monotoniju

Pohrani.com Pohrani.com Pohrani.com

U subotu sam otisao na 5. voznju u 8 dana, od toga 4 u Sloveniji. Zanimljivo. Malo sam se zamislio kad mi je Sanda predlozila turu, jer sam se
raspistoljio (ili po zeni "zaigrao") s voznjama u zadnje vrijeme , pa sam osjecao odredjeni umor u misicima. To me naravno nije smelo, pa smo u
subotu ujutro Sanda i ja bili na putu za Skofju Loku.

Tu nas docekuje Gorazd, i nakon caja i kave u njegovom domu jurimo u Zeleznike (450m) od kuda krece uspon na Ratitovec (1667m).
Gorazd je tu doma, kako mi poznajemo Sljeme, tako on poznaje guste borove sume ispod Ratitovca. Ratitovec je pak golo travnato brdo na kojemu
goveda pasu travu.

Prema vrhu vodi odlican makadam, identican onome iz Gabrja na sv. Geru, samo sto je ovdje priroda kudikamo ljepsa i zanimljivija. Nije problem to voziti uzbrdo, ali uzbrdica traje nekih 30ak km. U vrsnom dijelu makadam postaje sumski put, a sumski put postaje kozja staza. Voznja bicikla prelazi u guranje bicikla. Gornja polovica uspona me jako podsjeca na nas Gorski Kotar.

Spust krene planinarskom stazom, da bi nas dalje Gorazd proveo spletom singlica, makadama i sumskih puteljaka koje koriste uglavnom biciklisti, i koje naravno nisu oznacene. Bez vodica bi ih pogodili nikad pa ni tad. Spust je kombinacija doslovce svega, u vrsnom dijelu tehniciranje, pa malo jurnjave makadamom, pa ostri strmi spust borovom sumom poplocanom tandrkavim korijenjem (nesto kao Borik na steroidima - Psunj), pa uzbrdica, pa guraj uzbrdo, pa freeride mimo staze kroz sumu...pa tak , kao sto rekoh ima svega i svacega, a strmih tandrkavih spustova najvise.
Spust definitivno nije HT friendly, drma, trese, udara non-stop. Kraj spusta je bas efektan - s brda direkt u grad.
Sto reci? Super izlet.

Slike:
https://picasaweb.google.com/0Slavek...40621Ratitovec

Video:
http://youtu.be/cBzc2mlKNL8

Zadnje izmijenjeno od: Nik. 23.06.2014. u 11:03.
Nik je offline   Reply With Quote