Citiraj:
Autor burmuz
Pošten odgovor. A i ja sam bio na tragu sličnog, doduše. 
Pitam zato jer, i ja volim probati isto sve vrste i to me baš veseli ( od kombinacija s voćem pa sa šlagom, ananasom, divljači itd..) pa mi je zbog toga malo bezveze, dođemo u neku perverziju od pizzerije a ono "miješana" i tako svaki put... a glupo mi je čovjeka sad ispitivati zašto stalno uvijek isto pa reko da vidim u čemu je riječ 
|
E je tako je, a probaj odvest oda tog nekog svog prijatelja, priajteljicu, u neku piceriju gdje u nazicu pice ne stoji opis šta je na njoj. Recimo, kaprićoza, ajd ti sad znaj šta je na njoj. Svaka pica mora bit dobra, dobrog okusa, omjera krutih i tekućih derivata povrća, i inih sastojaka, bez obzira što ti preferiraš nešto ne smije bit da pica ne valja.
A naziv mješana, jbg, sve otkriva, znači ima svih sastojaka gotovo kojih nudiš. Problem je što je ta mješana lažan naziv, to je zamjena za kaprićozu koji je neadekvatan al služi narodu. Ona nebi smjela bit tako navedena u meniju picerije. Izmješati se mogu i drugi sastojci, ali onda to nije kaprićoza.
"Slavonska" isto, zove se slavonska jer, svak zna šta jede jedan slavonac. Isto i pica "morski plodovi"(jako domišljato, ja mislio da će ribar ulovit prase u mreži pa će gore završit pršut), svak zna šta ga čeka. "Vegetarijanske" nebih ni spominjao, kad mi istrese gore kukuruz, šparoge, šta ga briga šta sve ne, e onda bih se obračunao, naravno i tada znaš šta te čeka na pici jel. Inače "vegetarijanske" tamanim, al ne volim kad se tzv. "vegetarijanske" pice tretiraju kao "istresi naopoj" na picu. Da se razumijemo, pice su u osnovi sve vegetarijanske, odnosno 1% je gore životinjskog porijekla. Pice se nebi trebale zvati "Vegetarijanske" iz istog razloga se nebi trebale zvati "Slavonska",a iz gore opisanog razloga vidimo zašto, to vrijedi za sve, znači opisna i etiketirana imena izbaciti. Ako ne znaš picu uredit da valja, nemoj je brate ni nazivat lošijim imenom.
Zato su picerije sa picama zagonetnih/zanimljivih/primamljivih imena uvglavnom bolji izbor nego gdje su "narodni" nazivi(opisni) jer te može iznenadit, još ako je dobra, to je pun pogodak. Nažalost, pojedini degenerici i to uspiju uprskat. Mozes ti i "napuljsku" koja je onako malo suha, napraviti dobro, al ako zeznes tijesto, posluzit ces karton.
Naravno, da ime nije dovoljno, ne možeš stavit "the ime" a iza toga se krije truba, margarita, ili koja god sa ustaljenom kombinacijom sastojaka.
Ja bi jednu američku a dao bi joj ime terminator, gore mesne okruglice sa interesantnim nadjevom tako da svi zaborave na oro goro. Oro goro imao je dobru ideju, al kao što rekoh, pojedini "jel" i to uspiju "jelte".
Odoh ja sad nešto utamanit

.