View Single Post
Staro 11.06.2014., 22:47   #222
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor MIK Pregled postova
Ako bi u obzir uzeo jednu godinu onda sigurno stoji tvoja tvrdnja, na duži rok stvari se jako mjenjaju.

Par pitanja:
1. Zašto škole ne bi koristile takav software
2. Zašto fakulteti ne bi koristili isti
3. Dobar dio ustanova može se prebaciti imho

Evo jedan svjetli primjer sa analizom troškova:
http://www.linuxzasve.com/hzmo-od-po...rvatska-tvrtka
Podsjećaš me na mene pred cca 10 godina kad sam ručno kompajlirao kernel na SLacku i bio uvjeren u ovo isto - nažalost godine i iskustvo su me izučile da to nije tako. Komp je na kraju samo alat - ako softwer koji koristiš ne može adekvatno i brzo riješiti tvoj problem - tada je to prekupa opcija (čak i ak je besplatan-košta u neobavljenom poslu). Linux je OK - više nego OK. Isto vrijedi i za OpenOffice/Libreoffice - ali kad treba jednu formulu rađenu u Excellu složiti da savršeno radi u OpenOffice-u bez da baci jedan Atom na koljena sa malom bazicom od cca 2000 stavki...ne želiš znati vjeruj mi...U poslovnom svijetu MS Office je standard sa razlogom. Pogotovo kad su makro naredbe u pitanju. Kućnom korisniku rijetko treba nešto više od toga (PDF export obavezan). Ekipu koja koristi Photoshop za resize fotki je drugi par rukava i nažalost - tu leži klica problema hrvatskog piratstva - moraš imati nešto jer je najbolje - bez obzira što tom istom korisniku treba možda 0.0000000001% te aplikacije...hebiga....

P.S:- ne , Wine nije riješenje Crossover eventualno ali - em i dalje nije to to - em i on košta