View Single Post
Staro 07.06.2014., 23:43   #5360
wooden
Registered User

Datum registracije: Dec 2013
Citiraj:
Autor FRipper Pregled postova
Ja ti samo kažem kako je, kako će ti državni inspektorat odgovoriti a kako će i današnji mingorp i zaštita potršaća.
Državni inspektorat sigurno neće odgovoriti tako kako ti odgovaraš, ne dovodi ljude u zabludu.

Citiraj:
3. Jamstvo za ispravnost prodane stvari (garancija)
Odgovornost prodavatelja i proizvođača
Članak 423.
(1) Kad je prodavatelj predao kupcu jamstveni (garancijski) list kojim proizvođač jamči ispravnost stvari u tijeku određenog vremena, računajući od njezine predaje kupcu, kupac može, ako stvar nije ispravna, zahtijevati kako od prodavatelja tako i od proizvođača da stvar popravi u razumnom roku ili ako to ne učini da mu umjesto nje preda stvar koja je ispravna.
(2) Ova pravila ne isključuju primjenu pravila o odgovornosti prodavatelja za nedostatke stvari.
(3) U jamstvu moraju biti navedena prava iz jamstva koja pripadaju kupcu, te jasno navedeno da jamstvo ne utječe na ostala prava koja pripadaju kupcu po drugim pravnim osnovama.
(4) Jamstvo mora sadržavati pojedinosti koje su potrebne kupcu za ostvarivanje njegovih prava, a posebno trajanje jamstva i teritorijalno područje važenja, te ime, odnosno naziv i adresu osobe koja je izdala jamstvo.
(5) Neispunjenje obveza iz stavka 3. i 4. ovoga članka ne utječe na valjanost jamstva.
Sad ja ne znam gdje ti tu vidiš da se spominje račun?

Dalje:

Predočenje računa

Iako nije izričito propisano da potrošač uz proizvod ili uslugu s nedostatkom mora predočiti račun (upravo to ti pričam), on je ipak potreban kao dokaz o mjestu i vremenu kupnje, pa ga trebate čuvati određeno vrijeme. (ovo je u slučaju kad imaš jamstveni list na kojem nema tih podataka).

Dalje kaže ono najbitnije:

Ako ste uz proizvod dobili i jamstvo, trgovac vam ne može osporavati prava iz jamstvenog lista bez računa, jer je ovjereno jamstvo s datumom plaćanja dokaz mjesta i vremena kupnje proizvoda.

I nije neki lijevi potrošački sajt nego: mojauprava.hr

Citiraj:
Autor FRipper Pregled postova
Račun je najvažniji, jer s njime reklamacije svuda prolaze dok samo sa jamstvenim ne buš nigdje uspio reklamirati osim kod onih koji niti jamstveni ne trebaju već samo po SN. Samo s računom svaka trgovina u kojoj si to kupio bude bez frke prihvatila reklamaciju. A jamstveni ti treba jedino kao što sam rekao za ovlašteni servis kao u slučaju portio kada ne žele imati posla s time i u slučaju ako je servis tipa microline gdje je jako jako mali slučaj da budu išta primili bez račun+jamstveni.
Sve ti je gore rečeno.
Jel ima još nekih nejasnoća?
Zakon ne poznaje "račun" kao pravo ostvarivanja granacije, a sasvim druga stvar je kakva je praksa po našim trgovinama.
wooden je offline   Reply With Quote