View Single Post
Staro 02.06.2014., 22:00   #8533
Sn4k3
Premium
Moj komp

Sn4k3's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Xiaomi MI3-W review

Poz ekipa kinezi
Napokon sam uvatija malo vrimena da napisem par recenica o doticnom mobitelu. Ponukan i poucen Brkinim reviewom rekoh sam sebi - ajd lincino pokusaj i ti nesto slicno napraviti (ako vec ne moze bolje ).
Necu pisati zasto sam se odlucija bas za ovaj mobitel ili detalje vezane uz online-shop, shipment, cijenu, i sl. jer to je vec sve objasnjeno u mojim proslim postovima (#7559, #7564, #7566, #7688).
Prije svega; vjerojatno svi znaju, ali ako se netko pita cemu slovo "W" u naslovu teme, evo i objasnjenja..

Naime, postoje 2 razlicita modela ovog mobitela tj. za 2 razlicita trzista:

1) WCDMA - ovo je internacionalna verzija, bazirana na Snapdragon 800 Soc-u, koji je namjenjen prakticki cijelom svijetu [EU, USA, China (samo China Unicom operater)]

2) TD-SCDMA - ova verzija je bazirana na nVidia Tegra 4 Soc-u, te je predviđena samo za kinesko trziste i to za China Mobile operatera [postoje glasine da radi i van Kine ali nisam se previse informira...]

Xiaomi MI3

Detalje i nije bas potrebno navoditi, zato postoji sluzbena stranica ili svima nam omiljena GsmArena, ali evo nekoliko glavnih hw karakteristika za one koji su lijeni otvarati linkove

Specifikacije:

Soc: Snapdragon 800 (MSM8274AB)
Cpu: Quad-core Krait 400 @ 2,26Ghz
Vga: Adreno 330 @ 550Mhz
Ram: 2Gb LPDDR3 @ 1866Mhz
Rom: 16/64Gb (nema mSd utor)
Ekran: 5" IPS-OGS, FHD reza @ 441 ppi
Kamera: 13MP Sony Exmor / 2.1MP
Baterija: 3050mAh Li-ion (nije zamjenjiva)
Dimenzije: 144 x 73.5 x 8.1 mm (provjereno by digitalni subler)
Težina: 145g (147g sa screen protectorom, provjereno by digitalna vaga )

Pakiranje i prvi dojmovi:

Mob je dosa jako dobro umotan, i to u cca metar "pucketave" folije (kako je ja zovem). Znaci detaljno zasticen, nije se stedilo... Nakon odmotavanja se ocituje kutija od tvrdog kartona (vjerojatno briju na ekologiju )
u kojoj se osim moba nalaze: americki punjac (1A), euro-adapter za punjac, usb kabel (1m), pin za otvaranje sim-card ladice i 2 prilozene knjizice koje iskreno nisam ni pogleda. Unutar bundlea je doslo par free-giftova:
auto punjac (1A), touch-pen, 1x screen-protector (neki vulgaris-glossy-njesra protector) te flip-leather case. Posto slika govori vise od rijeci, evo:

(napomena: isprike na mutnim slikama, sad kopam po postavkama kamere i skuzim da mi je sharpnes postavljen na highest )

Mob je dosa sa stabilnim multi-language rom-om, 4.3 JB. Ne pamtim koja je tocno verzija bila, al ekipa sa xiaomishopa mi je rekla da su stavili zadnju dostupnu... Uglavnom nije se dugo zadrzala , vec iduci dan je na
mob stavljena zadnja developer verzija 4.4.2 KK rom-a. Mogu vam reci da sam od starta impresioniran MIUI-em makar bila i developer verzija. U proslosti sam koristija MIUI na Defy-u i GSIII, ali ovako ispeglan i promisljen kao sto je MIUIv5 - nikad. Primjetija sam par sitnih bugova al ekipa stalno radi na poboljsanjima i ispravljaju redovito bugove. Svaki petak izlazi weekly pa koga zanima sve moze naci TU...
No vise o samom OS-u kasnije.

Performanse:

Sto reci osim , snapdragon 800 je zvjerka. Odvrtija sam par poznatijih bencheva, evo i screenshotovi kao potvrda:

(napomena: Antutu sam testira na JB 4.3, sve ostale testove na trenutnom KK developer Rom-u. Razlika je minimalna pa mi se nije dalo ponavljati test)

Sto se tice real-life osjecaja, mob je brz i fluidan u svemu sto pokrenem... Igra sam Dead Trigger 2, Modern Combat 4: ZH, Real Racing 3, Temple Run 2, Dungeon Keeper i jos nekoliko nezahtjevnih igrica.
Sve radi bez ikakvog zastajkivanja - ocekivano. Ne koristim pretjerano puno appsa ali multitasking izmedju FB-a, WhatsApp-a, Opere, Miui Browser-a (koji je moram priznati jako dobro napravljen) i sl. radi za 5!

Kamera:

Radi se o Sony Exmor RS (IU135F3-Z) kameri sa 13MP. Osobno nisam neki fotograf, vise sam za point&shoot na auto-postavkama, stoga mi je pasala GSIII kamera koja me dobro sluzila skoro 2god.
U usporedbi sa mi3, jedina prednost koju dajem s3-ici (ili s4-ki s kojom sam se kratko druzija) jest stabilizacija slike. Iako softverska, dovoljna da otkloni mikro trzaje ruke. To je jedina stvar koja mi nekako fali.
Inace kamera radi dobre slike, pogotovo na otvorenom, ali uvjeren sam da moze i bolje. Hocu reci da svaki nedostatak, koliko god malen - je softverske prirode, stoga se nadam da ce ekipa MIUI-a poraditi na tome.
Jos jedna stvar koja me malo smeta jest fps u viewfinderu kamere. Vidi se da ne ide bas glatko, iako postoji opcija anti-banding - no AFAIK ne pomaze puno. Pri boljem svijetlu fps je veci i tad trzakanje nije toliko izrazeno. Oni koji su se igrali sa LG G2, znat ce o cemu pricam. No kad je rijec o videokameri, fps je sigurno u 60 (utrenirano oko ) jer pod bilo kakvim uvjetima osvjetljenja se vidi da je viewfinder potpuno gladak i konstantan... Prilazem neke slike, "obicne" sa auto postavkama, HDR i macro. Nisam se jos stiga poigrati sa prednjom kamerom, panoramom i ostalim điđama (bit ce naknadno dodano) ali cu staviti SS sa opcijama kamere cisto da se vidi...

(napomena: slike nisu taggane ali idu redom ovako)
1-2) auto-postavke / HDR @6Mp
3-4) fokus-blizu / fokus-daleko @6Mp
5-6) auto-postavke / HDR @6Mp
7-8-9) makro @6Mp
10-11) auto-postavke/HDR @6Mp
12) sunset HDR @ 10Mp
13) skoro pa direktan pogled u sunce sa HDR-om @6Mp
14) lokalna maca u HDR-u @ 10MP

Postavke kamere:

(nisam ima vrimena snimiti neki video, ali cim stignem bit ce uploadan)

Baterija:

Baterija je dosta dobra s obzirom da sebe smatram "medium-heavy usage" korisnikom. Skoro stalno sam na wifi-u i dosta surfam, kad nisam na wifi-u 3g promet je upaljen. 2 maila su na syncu svakih pola ure,
Whatsapp i Fb povremeno rade, youtube također povremeno no Browser cesto - znaci dosta surfanja... Poziva imam oko 30min-1h dnevno i 10tak-15 poruka dnevno. Obicno imam oko 20-25h bot sa 4.5-6h sot,
naravno ovisno o koristenju moba ali uvelike i o romu. To kazem jer primjetim da developer KK romovi malo vise cicaju bateriju ali opet ne svaka verzija isto.. Predzadnja (4.5.23 cini mi se) je cicala ko blesava,
jedva bi dogura do 3.5h sot. No sa novim buildom se to popravilo tj. vratilo u normalu, tako sada imam redovito oko 6h sot. Brightness ekrana je redovito na 55-60% sa Auto-brightness opcijom upaljenom.
Tek na 20% baterije se upali saving-mod (kojeg mozete sami definirati u detalje) koji spusta ekran na 35-40% brightnessa i cpu na "battery-saving" mod (ovisno o postavkama profila). Evo ss:

GPS:

Nisam se previse igra sa GPS-om ili navigacijom ali proba sam na brzinu izaci isprid kuce i pokrenuti GPS Test, mob je unutar 5 sekundi nasao 10-tak satelita i lockao 5...
Nakon 10-15 sekundi taj broj se popeo na 20/12, poslije toga se stalno mijenjao. Uglavnom GPS radi tocno i brzo, a naknadno cu testirati i navigaciju. Ss:

(napomena: testira sam sa ugasenim wifi i 3g, znaci samo gps upaljen)

Generalno MIUIv5:

Hmm, sto reci a da vec nije poznato. Oni koji su ga koristili znaju a oni koji nisu bi tribali probati definitivno. IMHO jedan od najdorađenijih modova androida (ako se moze tako nazvati), govorim iz iskustva .
MIUI v5 je stvarno intuitivan i lak za navigaciju. Sve je jako dobro povezano i smisljeno, te tema samog roma ne odskace ni u jednom trenu (za razliku od slicnih modova) nebitno koliko duboko po opcijama kopali.
Moze se u detalje sve podesiti po osobnim zeljama korisnika te je sigurnost na visokom nivou. Vidi se da je duboko integrirana u sistem a ne ko neka povrsna aplikacija nabacena da zamaze oci korisniku.
Primjerice, cim pokrenete neku instalaciju, MIUI odmah izbaci ekran na kojem su izlistane dozvole oliti permissions koje ta aplikacija zahtjeva (Safe permissions, privacy permissions, other permissions - slika ispod).
Svaka aplikacija instalirana se moze zakljucati pinom ili pomocu patterna... Ima jos mnogo primjera di se vidi da MIUI nije neki nabrzaka skuhani rom, vec jako dorađen i osmisljen sistem. Da ne duljim, evo ss-ova:

(isprike na velikom broju slika, ako je previse uklonit cu neke )

Eto, cini mi se da sam prosa sve bitne/zanimljive karakteristike ovog mobitela, ako nekog bilo sto zanima vezano uz stvari koje nisam navea - nek se javi na PM
Over & out!

Zadnje izmijenjeno od: Sn4k3. 05.07.2014. u 18:21.
Sn4k3 je offline