Analogija radi ispravno? Pa u tom i je problem mix analogije i IMS.a - anologija ga uništava.
Ajd da ukratko pojasnim izvedbu ne znam stručnu terminologiju ali neće bit niti potrebna.
U centrali se nalaze priključne točke ili ti ga takozvane parice. Znači to je mjesto gdje završava fizički žica iz naše kuće jel ti ga.
E sad kako imamo popularne switcheve tako nešto postoji u centrali i posebno je za: analognu liniju posebno za digitalnu.
Analogna linija pušta struju (istosmjernu) dok ju digitalna mislim ne koristi ili je puno niži napon (ako je netko stručniji nek uskoči).
Sad naše žice također dolaze isprepletene isto kao i utp kabl - recimo ....
I sad dolazimo do IZVEDBE: ako spojiš mix malo analogije malo digitalije dobiješ stanje ovakvo kakvo imamo danas.
Znači svaka ili dobar dio linija je moguće dovesti do stanje da nema problema, ali to je skupo kao i sve što se radi strikno po pravilima ili odjednom.
I sad može se tu tupit analogija je super zašto mjenjaju - možda zato što mix uzrokuje probleme?
Zašto onda nismo preko noći prešli sa jednog na drugo? Možda zato šta tu dolazimo do metode app i postepenih nadogradnji?
I sad dolazimo do onoga IMS je problem - ma nije.
Problem je u provajderu koji se pravi blesav i korisniku koji to prihvaća jer misli da ne može bolje.
Ja sam osobno mislim čak jedan čvor od centrale, a imo sam istih problema: pucanje linije, štekanje maxtv.a itd. - al sam došao na zelenu granu sa njima i nije mi kriv IMS bio nego to što imam drugu brzinu i max tv + ims.
I uopće ne sumljam da će opet bit problema, kad bude opet cemo zvat SZK, procedure znam i vozi

.
Dok ne dođe optika barm do stupova tj. čvorova znači u ulicu bit će grdih problema.
Sad jedni znaju s njima na granu, drugi ne znaju.
Uostalom: kako ljudi nemaju izbora? Otkaži fiksni telwfon, raskini sa t-comom ako ne zadovoljava .... uzmi mobitel ima drugih rješenja.
Samo što je najčešće slučaj: ta loša dsl infrastruktura se nalazi u rubnim područjima u kojima nema ništa bolje i sad se vraćamo na onu - ako prođe prođe.
Jer bolje i pucanje linije nego ništa

.
Za kraj sandokane111: vidim da nisi shvatio uopče.
1. signal nije signal - bio je na analogiji
2. linija ima maksimalnu propusnost koja određuje odnos signala i šuma što indirektno određuju drugi faktori od spojeva do toga da li u blizini ima analogije ili mixa
3. kad imaš max linije - ako je to recimo 5 ti pustiš IMS kojem treba još 1 (znači 6 total) - riskiraš da će doć do pucanja linije
4. kako je sve automatski konfigurirano - čim par puta pukne modem sam spušta max brzinu
5. u pravilu spuštanje brzine rješi problem
6. ako je centrala slučajno krivo konfigurirana ili postoji stara kartica (tipa što je meni bilo adsl2 ne plus) - korisnik mora biti poprilično uporan da se to riješi.
7. postoji još jedno riješenje: da ti tehničar na centrali ručno namjesti profil ali to obično traje do prvog reseta linije jer nakon toga opet vuče default postavke.
Rezime: bilo šta može izazvat pucanje linije (drugi max tv, ims, veća brzina neta itd.). Naravno može bit da danas imaš super uslugu (ko ja primjerice) idući dan nemš - zašto?
Petljali su po centrali ili je spoj postao toliko loš da je to to..... obično je petljanje po centrali problem

.
E sad da postoji poptena konkurencija ili da veći dio korisnika (kako ti kažeš) ima te probleme mislim da bi ipak malo brže uvodili tu optiku i nadograđivali centrale

.
Ovak imamo svako za sebe.