Citiraj:
Autor GoodLooker
@Dakok, ova tvoj Uvjerljivi izvor tvrdi ovo: "lithium polymer also provides higher volumetric energy density".....
Nisi mi uvjerljiv pa ću se ipak držati hrpe linkova koji tvrde da za isti volumen Li-polymer ipak može dati više mAh. 
[/I]
|
Ma vidi ga! Zar ti nije jednostavnije vjerovati mi na riječ, nego me tjerat da gubim vrijeme na dokazivanje vlastitog znanstvenog kredibiliteta.
I sad ja ko blesav tražim gdje to Battery University kaže da polimer baterije imaju veću volumetrijsku energetsku gustoću. Uzalud tražim jer toga tamo nema.
Onda proguglam gugle da vidim odakle ti citat - i nađem tamo gdje sam ga i očekivao - kod proizvođača baterija - ICCNEXERGY. Koji navodi poseban slučaj za "vrlo tanke ćelije - ispod 5mm".
Dakle, govorio sam o prosjeku i u prosjeku polimer baterije zauzimaju više mjesta u kućištu mobitela nego klasične li-ionske istog kapaciteta.
Što je vidljivo i na grafikonu kojeg nudi isti iccnexergy (proizvođač).
Li-Po i Li-ion je praktično ista baterija:
House of batteries
Citiraj:
Lithium-ion-polymer batteries differ from lithium-ion batteries only in construction
|
Buzzle
Citiraj:
The main difference is in the separator
|
Wikipedia - Lithium Polymer Battery
Citiraj:
Lithium ion: from the battery pack manufacturer or user viewpoint, there is no electrical or electrochemical difference between "li ion polymer" pouch cells and other types called "li-ion"
|
Citiraj:
Originally, lithium polymer was a proposed new technology which never made into large scale mass production, but some manufacturers started applying the name to pouch-format lithium ion cells for marketing purposes
|
P.S.
Ne znam zašto navodiš masenu energetsku gustoću kad od početka govorimo o smještaju polimerne baterijice na mjesto uobičajene li-ionske u mobitel i o tvrdnji da će polimerna imati veći kapacitet u zadanom volumenu.
Uglavnom - NEĆE. A ako poneka i hoće - iznimke su tu da bi potvrdile pravilo.
P.P.S.
Izgleda da je osnovni razlog za veću masenu gustoću polimerki to što za razliku od li-ion baterija - nemaju metalno kučište 
ostale karakteristike u drugom planu. Većinom ih proizvode male i bezimene tvrtke a nude ih pod svojim imenom:
Cubot, iNew, Doogee, Elephone, Ulephone, Star, HTM, Leagoo, Kingzone, Kingsing, Bedove, Eachine, Mijue, Mpie, Mpei,
M-Horse, Catee, Pulid, Jiake....
Koštaju ugl. kao i oni poznatih kineskih proizvođača uz
lošiji hardver, podršku i kontrolu kvalitete. Trgovci ih uživaju prodavati zbog podeblje marže.
Zadnje izmijenjeno od: Dakok. 28.05.2014. u 13:52.
|