Citiraj:
Autor 1v@n
Naravno da ne treba izbrisati, ali sad da su po nečemu vrijedniji od ostatka proizvođača, nisu.
|
Ne slažem se.
Upravo zbog činjenice da su 90 godina bili ponajveći inovator u automobilizmu.
Općepoznato je svakom ljubitelju automobila da ih je ta suluda želja za inovativnošću i dovela do propasti, i ta činjenica stoji, ali reći da nisu vrijedni ili da su zanemarivi kako vw fanbojevi tipa fanatik aludiraju, to je smiješno.
Citiraj:
Autor 1v@n
Jedini koji je tjerao svoju filozofiju i preživio je BMW, ostali svi nestaju.
Ako ne žrtvuješ neke stvari zbog trendova i tržišta, propadaš. Lancia nakon Delte nije napravila nijedan sportski auto, nijedan hot-hatch. Kao i Saab, orijentirali su se na mali dio tržišta koji je svaki drugi proizvođač već imao pokriven i igrali na sentimentalnost.
|
Ma to je meni posve jasno, ja ne pričam o ekonomskoj strani cijele priče, nego o povijesnom značaju jedne automobilske tvrtke koja nam je donesla hrpetinu pozitivnih inovacija bez kojih bi svijet automobila poprilično kaskao.
A da je Lancia 'prdeknula' to se znalo odmah nakon što ih je Fiat uzeo kao 'veliki' spasitelj....
Citiraj:
Autor 1v@n
Ne zna ni hrpa ljudi da je Citroen napravio prvi auto s pogonom na prednje kotače i napravio revoluciju, a i da znaju, neće ništa bolje mišljenje imati o njihovoj trenutnoj ponudi.
|
Nije Citrać prvi, prvi su bili oni austrijanci graff & stift, a citrać je bio među prvima velikoserijskim autima sa prednjim pogonom, sredinom 30ih godina, i to s naglaskom na 'među prvima'. Mislim da je on bio prvi sa monokoqom i prednjim pogonom, tak nešt, al prvi sa prednjim pogonom nije.
Citiraj:
Autor 1v@n
Još manje ljudi zna da je Saab surađivao s Lanciom, zapravo Saab Lancia 600 je Delta  Zato sam i spominjao Saab u ovom cijelom kontekstu.
Link
|
Saab je kao što vjerujem da znaš, prvenstveno firma za razvoj letjelica, auti su im bili dodatna zanimacija, koja je tako i završila. Surađivali su od samih početaka sa nekom od drugih auto ili kamionskih kompanija, jer im samostalni razvoj automobila nije bio primaran - radili su sa scaniom, fiatom, alfom, lanciom, opelom, gm-om globalno, subaruom....
Citiraj:
Autor 1v@n
Nađi danas takav auto u voznom stanju, ili još bolje, nađi ga općenito 
|
Kakav auto? Deltu? Nije problem, ima i kod nas, samo takav auto se plaća extra
Citiraj:
Autor 1v@n
8.32 je raritet samo takav. Nedavno sam naletio na jednog na kanadskom ebayu, auto dovezen iz Japana. Sve je na autu ok (unutrašnjost barem vidim), osim Ferrarijevog motora kojem ne rade 2 cilindra
Link
Eto, to sam i rekao, osim Delte ništa
Ferrarijevu Themu možeš zaboraviti.
|
8.32 je auto proizveden u maloj seriji i sasvim je logično da 20-25 godina kasnije ima vrlo mali broj 'živih' primjeraka, a prodaja istih se odvija unutar krugova zaljubljenika u marku, a ne po ebayevima i njuškalima

Ako se ne varam, na lancia forumu se pisalo o jednom prodanom u Zg-u prije 2-3 godine, i to u solidnom stanju.
Btw, općenito od sredine 90ih nema više klasičnih automobila 's dušom', jer su se svi bacili na implementiranje svih čuda elektronike u svoje automobile, zadovoljavanje sigurnosnih i ekonormi, itd. Tako da i u tom pogledu je smiješno što inzistiraš na nekom entuzijazmu za dosta mlado razdoblje unatrag, a pogotovo za marku koja je svoj komercijalni put prema dolje počela još ranije.
Citiraj:
Autor 1v@n
To nije entuzijazam, to je kolekcionarstvo jer tih auta na svijetu nema više od par tisuća.
|
Nope, kolekcionarstvo ti je ono kad imaš puno love pa si kupiš 1 deltu evo2, jednu 8.32, jednog bmw-a 507, jednog 1M, jednog m3 e30, , jednog merca gullwinga, jednog F40, jednog traction avanta, jednog fairlady-a, jednog kpgc10 gtr-a, jednog 911 rs 2.7, itd. da ne nabrajam sad jedno 100injak auta koje bi kao jedan kolekcionar stavio u garažu.
Entuzijazam bi bio imati love za jednog i posvetiti mu se skroz.