Ok
Imam pitanje ili dva vezana uz sigurnost backup-a na eksternim HDD-ovima.
Trenutno na 3x 500gb usb 3.0 HDD-a cuvam 1,5tb podataka, fotografija, dokumenata i poneso video zapisa koji su mi potrebni i te diskove vec imam jedno 2god i koristim ih mozda 4-5 puta mjesecno, pod time mislim da ih ukljucem na monitor,tv,plazmu i kopiram, brisem-dodajem ili sa njih snimam ili gledam zapise, i tako vec 2god ih 4-5 puta mjesecno koristim. Primjetio sam da mi cesto znaju izbacivati onu greskicu tipa da je potreban scan prije pokretanja, uvijek odaberem opciju da svejedno pokrenem, da ne skreniram.
Koliko sam skuzio ta greska ili poruka se pokazuje kad neki file nije bio kopiran dobro, bio je prekinut pri kopiranju ili je recimo nestalo struje-kontakta za vrijeme stavljanja file-a.
Pitanja su:
Koliko su pouzdani eksterni diskovi za cuvanje vrijednih podataka po pitanju dal oni gube kvalitetu prilikom svakog ukljuceivanja kao sto je to slucaj sa USB memorijom koja dokazano slabi pri koristenju i svakodnevnom prebacivanju a zna i usporit.
Te, dali postoji neki nacin da se osiguram da taj disk ne izgubi podatke na neki famozan nacin kao sto mi se u proslosti dogodilo sa 'jeftinom' 64gb usb stickom koji je samo odjednom pokazao gresku i nikako nisam mogao povratiti podatke.
Hvala.