Tema: Automobili
View Single Post
Staro 06.05.2014., 11:08   #10463
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
C/P sa auto plin foruma, iz prve ruke:

Evo ti izvještaj iz prve ruke pošto vozim i30 sa plinom već skoro 6g, motor 1.6/115KS

Potrošnja benzina gradsko/međugradske vožnje (Kaštela/Split) mi je 8.5l/100km, a plina 9.5l/100km + cca 0.5l benzina barem ovih dana, doduše kod nas na moru temperatura rijetko pada ispod 0, pa ta potrošnja benzina nije baš univerzalna konstanta.

i30 dosta brzo zagrije rashladnu tečnost (sada mi prebaci na plin već nakon 200m), pa mi se svaki put serviser čudi kada mu dođem od kuće (5km do njega) sa full zagrijanim autom

Ja sam imao svojih problema, ali to je zbog grešaka instalatera i zbog stavljanja repariranih umjesto novih injektora u jednoj fazi.

Sistem je Tartarini direkcija (stari no diagnosis ECU), trenutno (zadnjih 20tkm), sam na Tartarini EVO 08 injektorima.

Radim oko 19tkm godišnje, nakon 40tkm sam mijenjao membranu u isparivaču (koja se inače mijenja tek na 100tkm) jer je ovaj koji je motirao originalnu instalaciju nešto krivo spojio, pa FL ulje išlo preko isparivača u injektore i to je omekšalo membranu, a nakon još 5tkm (na 45tkm) mjenjani su i injektori (EVO 07) zbog toga, a tu sam se zeznuo jer sam pristao na tvornički reparirane EVO 07 injektore (bili su u pola cijene od novih ), pa su u konačnici zbog toga dobili svoje ventili na prvom cilindru, što je rezultiralo zamjenom tih injektora na 90tkm za nove EVO 08 (1000kn cijeli rail sa 4 injektora), a na 95tkm redovnom servisu je ustanovljeno da su zazori usisnih i ispušnih ventila 1. cilindra znatno ispod tolerancije (jedan ispušni čak na samo 0.10 umjesto tvorničkih 0.25 !!!), pa je to kao posljedicu imalo potrebu za podešavanjem zazora metodom brušenja čašica kada je sređeno 10 ventila (svih 8 ispušnih na max zazor što tvornica dopušta od 0.30 i 2 usisna na 1. cilindru) i to zadovoljstvo me došlo 1000 kn, a da sam mijenjao te čašice u servisu (6 kom van tolerancije) to bi sa rukama ispalo 3500+ kn (ovo sam možda malo i pretjerao, svaka čašica je oko 200kn, a ruke su u službenom servisu još oko 1750kn čini mi se, znači da bi me ispalo oko 3000+ kn )

Da se razumijemo, kada sam odlučio mijenjati injektore, već tada je neko vrijeme gorila CE lampica sa greškom neravnomjerne smjese što je i pokazivala 2. lambda sonda (hvala Sonati na savjetu ).

Preporučio bih ipak ugradnju nekog sistema koji ima samoadaptaciju preko informacija koje dobija od OBD porta, do sada su ti sistemi već dobro testirani, npr. Tartarini EVO01 ECU + EVO08 injektori.....

No, bez obzira na sve gore napisano, opet bih ugradio plin, jer ušteda ipak pokriva čak i ovaj crni scenarij koji sam napisao

FL sam isključio iz kalkulacije, jer sam ga doslovce fizički isključio, po meni je to placebo, posebno ako je montiran u 1 točku, a ne u 4 točke kada već ima neki utjecaj (ili nema ?).

Amo postaviti neke varijable za uštedu (odokativna metoda cijena, za 20tkm godišnje):
Prosječna cijena benzina = 10.5kn
Prosječna cijena plina = 5.2kn
Prosječna potrošnja benzina na 100km = 8.5l
Prosječna potrošnja plina na 100km = 9.5l
Prosječna potrošnja benzina pri vožnji na plin = 0.7l
Dodatak na tehničkom svake godine = 500kn (550kn-50kn jer se ne radi EKO test)
Filter plina svake godine = 250kn
Reparacija isparivača svakih 100tkm = 450kn (90kn/god)
Sređivanje ventila svakih 100tkm = 1000kn (200kn/god), ovo je opcionalno naravno
Promjena injektora svakih 100tkm = 1000kn (200kn/god), ovo je isto opcionalno, ali neka bude

Znači matematika (u mom slučaju op.a.) bi išla nekako ovako:

Da vozim na benzin potrošio bih godišnje: 8.5 x 10.5 x 200 = 17.850kn
Da vozim na plin potrošio bih godišnje: (9.5 x 5.2 x 200) + (0.7 x 10.5 x 200) = 9.880 + 1.470 = 11.350 kn

Ušteda u samoj vožnji na plin u odnosu na benzin (godina dan, 20tkm godišnje) je 6.500kn

E sad dolaze odbici na godišnjoj razini
6.500 (ušteda u vožnji na plin umjesto na benzin) - 500 (tehnički) - 250 (filter plinske faze svakih 20tkm ili 1 god.) - 90 (reparacije isparivača svakih 100tkm, prikazano kao godišnji trošak) - 200 (sređivanje ventila svakih 100tkm, opcionalno, ali neka bude) - 200 (zamjena injektora sa novima svakih 100tkm, vrlo vjerovatno) = 5.260 kn

Suma sumarum, prosječna ušteda godišnje, kada se uzmu svi (barem meni poznati) faktori ispada cca 5.000kn, po meni nije zanemariva, i po tome se ugradnja plina isplati nakon 30tkm (za cijenu sistema od 7.500kn) ili 1.5g (uz prosječnu vožnju od 20 tkm godišnje).

Da se razumijemo, ovo nije bila neka naučna analiza, jer niti sam potražio prosječnu potrošnju goriva na netu, niti su sve ove brojke univerzalne za sva auta, ali ni cijena djelova i servisa, ovo je napisano u najboljoj namjeri, čisto da imaš na uvid sve (barem većinu) detalja i troškova o kojima kao početnik možda nisi niti razmišljao.

Nedostaje mi još u kalkulaciji i zamjena boce svakih 10g, ali to bi trebalo biti na razini 100kn godišnje.
lowrider je offline   Reply With Quote