Citiraj:
Autor The_Void
Zdrav je kao i voce, naveo si primjer kakav mu je to savjet celer vs integralni kruh. Secer je nevazan u prici nego su druge 2 stvari:
1. Int kruh ima samo nesto b6vit dok je celer bogat vitaminima i ona najjvaznija ~300kcal vs 16kcal(!) na 100 grama
2. Jedno je davati savjet pocetniku a drugo nekome s vise znanja. Bavim se teretanom (kao hobijem) vec nekih 7 godina i imao sam par klijenata (uglavnom prijatelji i rodbina, imam bolji izvor prihoda pa me ne zanima taj posao) i postoje 2 vrste ljudi-jednu zanima sve zasto i kako funkcionira a druga ne zeli nista znati nego sve da napises a oni da iskljuce mozak. Kad dajes savjete ljudima koji ne znaju sta je kcal niti zele vagati/racunati/razmisljati previse oko toga onda su to uglavnom generalne smjernice tipa:
-masti izbjegavati nego ih unositi planski kroz masl ulje u salati/jaja/nuts
-gledati da je u svakom obroku ide protein+nesto, ne samo da je gradivni materijal nego protein zasiti vise od drugih stvari
-nastojati zamijeniti bilo koji izvor uh s povrcem i vocem(ograniciti broj vocki dnevno), ok je imati rizu/kruh/tjesteninu za rucak
Necu takvoj osobi reci slusaj kalorija je kalorija, slobodno pojedi sladoled ako ces ostati u zacrtanom kalorijskom iznosu i ako ces pojesti zadovoljavajuci iznos micro i macrosa iz drugih stvari.
Nije stvar u low carb nego ako si na niskom kcal unosu, masti su na nekih 50 min, proteini visoko, sto ti ostaje rezati da smanjis kcal?
Ne bih nekome na kcal minusu preporucio dekstrozu iza treninga(mozda niti onim koji su na masi gledajuci posljednja istrazivanjaa)+empress i ne ide u teretanu. Velika je razlika u sitosti ako uneses tu hranu kao krutu i kao tecnost
p.s. taj forum je uzas i pun je dogmi koje su odbacene u fitness svijetu prije 20 godina
|
Onda se nadam da znas kako je pocetniku krenuti sa bijelog kruha,pive,sladoleda,slatkisa,kobasica,pomfrija,pohanoga,hamburgera i raznoraznih mesnih preradevina na piletinu,rizu,posni sir,ribu itd.
Mozda ce se drzati tjedan dana i onda efekt jbg ne da mi se to,ne mogu i lijepo 5 cokolada zaredati,hamburgera itd.
Necu reci niti preporuciti pojesti sladoled je oke,eto ja stosta junka pojedem i opet pogadjam kcal deficit i makrose za taj dan.
Ne govorim o cokoladi,o kg sladoleda vec redu cokolade ili jednoj kugli sladoleda dnevno i to svaki drugi dan.
Opcenito se preporucuje 1 : 2 omjer ( znaci 30gr wheya : 60 gr dekstroza ) ja osobno unosim oko 10gr,u zadnje vrijeme ne jer definitivno necu se trpati sa 60gr secera.
I sam whey je koliko citam dize inzulin radi raznih aminokiselina koje se razgradjuju u glukozu.
Nisam skuzio,da onda nema potrebe za dekstrozom.
Opet ja sam za racunanje kalorija,kad pogledas maslinovo ulje koliko je kaloricno,netko voli da mu salata pliva u tome.
100 gr oraha je 670 kalorija i ja to nisam znao i jeo sam u pocetku nenormalno oraha.
A realno jedva saka je 30-40 gr i tesko se stane na tome.
Inace slazem se sa tobom u ovome ostalome,samo imam drugaciji pogled,tzv.flexible dieting ( IIFYM ) vs tvoj clean food.
Vezano za celer,usporedio sam sa jabukom,a zabunom sam tamo zabrijao na kruh hehe