Samo da dopunim raspravu o carinjenju kod povratka avionom iz Amerike. Ne znam kakva je austrijska carina, ja cu napisati svoje iskustva i sto sam saznao od kolega koji su bili u istoj situaciji kao ja s hrvatskom carinom.
Vracao sam se iz Amerike preko Londona, tamo sam imao connecting flight, dakle kofer ide automatski, njihova carina nista ne gleda nas koji presjedamo.
Buduci da kofer ima ne-EU markicu, nasa carina na takvim letovima vrlo cesto pregledava stvari (s obzirom da je puno manje ljudi koji dolaze iz Amerike nego iz Londona). Koliko sam cuo, kolegama su u >50% slucajeva skenirali i otvarali prtljagu. Nitko od njih nijednom nije morao platiti, stvari koje su izgledale rabljeno nisu posebno gledali, a za ostalo su im svima progledali kroz prste. Jedna prijateljica je cak nosila bicikl (uz raznu tehniku), i nekako je uspjela namoliti da ju puste.
Ja sam imao srece da je kofer zapeo na Heathrowu i stigao dan kasnije, tako da sam samo lijepo prosetao kroz carinu s ruksakom i torbom za laptop u kojima je bila gomila stvari i nisu imali razloga otvarati ih posto nisu znali da sam dosao iz Amerike