99% musterija koja mi dojde na ciscenje notebooka se žali da im je laptop smeće nevidjeno, nakon 6 mjeseci svi svima krenu stekat, nakon godinu dana neuporabljivo skoro, izlazi iz igrica, ruši se itd, itd. oces od Asusa, Lenova, Hp-a i sad zadnje neki dell studio sa c2d procesorom. U tih 90% slucajeva problem je jednostavan - prašina, koristi se na krilu, u krevetu, kauču, svagde osim na stolu, ali baš svagde osim na stolu ili nekoj ravnoj površini. Njihova logika? kupili smo laptop pa u nazivu pise da se sme u krilu koristiti.
Davnih dana su proizviđači prestali koristiti za vecinu serija naziv laptop - i svi koriste notebook za vecinu svojih serija.
U nedjelju sam cistio neki Dell Studio sa c2d procom - navodno je laptop totalno smece, gasi se, ruži i da Dell je najvece smece - To kaj ga u 6 godina nije niko rastvoril i pocistil nije bitno, izmedju hladnjaka i ventilatora postoji cca 3 cm praznog prostora koji je u slucaju tog studia bil ispunjen prašinom, znaci nije deka, nego zid od 3 sa 3 cm pun prašine, zrak van nejde, prašina struže po ventilatoru do te mjere da se nemre ni vrtit puno brzinom. Kak se vecina ljudi ponasa prema laptopima, ja sam iznenadjen da izdrze i jednu godinu.
Sto se tice pregrijavanj od kad su kupljeni, jako malen broj laptopa ima baš tolko loše dizajnirano hlađenje da se pod igricama ruše i pregrijavaju, u pravilu se jeftinjače dosta više griju, al ne baš tolko da se nemre nekaj odigrati. Mozda 3-4 modela sam vidio/našao da imaju takav problem. HP 8440w i 8540w sa dediciranom grafom su se grijali ko zveri, rjesenje je bilo ugasit intelov turbo boost i sve radilo nakon toga ko vurica. sad trenutno su zaribali dell e6540 koji ima dediciranu grafu - ne gasi se, ali se cpu throttla ak se uzme kombinacija quad + radeonka.
i5 8500T, H310I-IM-B, 32GB, 10GbE X-3
1x 150GB Intel S3520, 3x2TB Crucial MX500, 4x12TB Toshiba MG07ACA12TE
Truenas Scale
File Share, Plex, Jellyfin, Nextcloud, qBittorrent
|