View Single Post
Staro 16.04.2014., 00:41   #767
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
sad me vučeš za jezik i to gadno, ajd baš me zanima izgleda da sam nešto propustio pa ću pitat : Šta to lightroom ima a photoshop nema za "obradu fotki"?

Koji su to "advanced alati"? Evo gledam modul develop nema ništa što mi RAW plugin za PS ne nudi. Da se razumijemo meni su "parametri fotografije" - sve što se može korigirati na jednoj RAW fotografiji. Znači manipulacija po kanalima i sve što uz to ide.

Gledam ostale module oni su priča za sebe i ne nude nikakvu "obradu fotki" .... sad gdi ja njega podcjenjujem, tj. šta sam propustio ?
Ima jednostavniji i brži workflow. Možda ti ne zvuči bitno, ali kad dođem s 10GB RAW fotki doma, ne pada mi na pamet raditi s Photoshopom. Stavljam karticu u čitač, Lightroom se pokreće i importa sve fotke na predviđeno mjesto. Brzi pregled i eliminacija loših. Organizacija ostatka. Precizna obrada nekoliko i kopiranje postavki na ostatak pa fine tuning i njih. Ono što treba retuširati označim i pošaljem u Photoshop, ostatak stavim na Develop u određeni folder i s određenim postavkama. Dok Lightroom eksportira, u Photoshopu retuširam ostatak.

Ok, možda koristiš Bridge, ali Photoshop nema nikakav sustav katalogizacije i organizacije fotki. Dok ja ovaj posao odradim u 3h, ti ćeš izgubiti minimalno 6 radeći sve to u Photoshopu, a da ne pričam o potrošnji resursa kad u Photoshopu istovremeno otvoriš desetak RAW fotki.

Meni je od Camera RAW-a u Photoshopu muka, pogotovo kad kreneš raditi HDR iz više ekspozicija. Ne znam kome su oni slideri za HDR jasni.
Bez Photoshopa se ne može u nekim slučajevima, ali ako nisi amater s kompaktom kojem je JPEG iz aparata odličan, Lightroom će ti uštediti vremena i vremena.

Ako ti Lightroom još uvijek ne treba, rado te ga oslobodim i počastim pivom
Citiraj:
Autor Ag008 Pregled postova
Ima li Lightroom "brush", tj. kist. Dodavanje teksta, bordera oko teksta, filtera slike, generiranje neba na odabranoj površini, odabir djela slike i mijenjanja boje, kanala itd.
PS je puno napredniji a većina kućnih korisnika ionako ima "piratebay" ps pa ih nije previše ni briga ako se uz fotić dobije besplatni alat.
Imaš adjustment brusheve, spot removal i još neke takve alate.
Moraš shvatiti da Lightroom nije alat za fotomanipulacije nego za obradu RAW-a.

Sve što ti želiš od Lightrooma, Lightroom (hvala bogu) nije.
Ps je alat za obradu i izradu piksel grafike. Lr je alat za obradu RAW fotografija. Ako želiš manipulirati fotkom u smislu da joj dodaješ druge elemente, Lr nije alat za tebe.

Također, ako ti Lightroom ne treba, javi se za pivu

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote