View Single Post
Staro 06.04.2014., 21:42   #7
Mileni
Premium

Mileni's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Imam ih vise, isprobali smo dosta toga u firmi i radili sa dosta raznih frameworksa. No iz iskustva, dva uvjerljivo najbolja su sljedece:

1) CoronaSDK
Ima gotovo pa sve. I kompajlira u nativni kod za android, iOS a trenutacno i za nas par beta testera imamo mogucnost i WP. No na WP cemo se vjerojatno morat strpjeti jos barem dva mjeseca, nisu ga dotjerali do onog levela da je za javno. Cak ih je i MS predstavio i preporucio na build konferenciji.

Primarno zamiljsen kao game engine, no odavno je ovaj framework nadisao to. Dapace, mislim da je bolji za biznis aplikacije nego za igre. Jezik u kojem se radi je Lua, prejednostavno za savladati, odlicna dokumentacija, hrpa knjiga, video tutorialsa, itd. Imam sve na hdd-u.

Framework je besplatan, ali ima i placanja. Ukoliko se zele iAP koristiti, onda je minimalno 150$ godisnje. Presmijesna cifra za jedan ovakav framework imho. Downside je sto moras biti online kad kompajliras. No ne moras stalno kompajlirati, jer imaju odlican emulator. Doslovno sve mozes provjeriti kao da radis na obicnoj html stranici. Save, pa ti emulator u 1sec prikaze rezultat.

2) Gideros Mobile
Zamisljen kao konkurencija coroni, takodjer koristi lua jezik. U potpunosti besplatan. Prednost naspram coronom su bolje rjesene klase (iako ih lua ne podrzava nativno, no ima masu rjesenja da se i to zaobidje), ne moras placati masnu lovu da bi napravio vlastiti plugin u obj-c i/ili java-i.

No downside je osjetno manji community (no i dalje jako susretljiv), manje knjiga, manje tutorialsa i dosta losija dokumentacija od corone.

Bilo koji od ova dva ako odaberes, tesko da ce pogrijesiti. No osim ako netko nije iskusan programer, prije bih preporucio Coronu radi odlicne dokumentacije i hrpe resursa za nauciti istu. Besplatno je isprobati i igrati se sa njom, mozes cak izbaciti i vlastiti app bez placanja, nema spash screena niti iceg slicnog.

A ako pozelis vise custom stvari, onda se lako prebaciti na gideros koji je gotovo pa cista kopija corone.

No iz iskustva, nema potrebe za prebacivanjem. Mi smo presli na gideros i to je bila pogresna odluka, vratili se ubrzo na coronu. Jer svi veci i bolji pluginsi napisani su za unity3d pa onda za coronu. Gideros jos uvijek nema tu popularnost, a ako ju ikad stekne, prvi cu preci na njega.

Ukoliko netko zeli, sutra se jos vise raspisem, ali mislim da ce ovaj primjer sve pokazati:

local pozadina = display.newImage( "background.jpg" )

Jedna linija koda da se napravi background za aplikaciju. Ista linija ide i da se prikaze bilo kakva druga slika/objekt unutar aplikacije. Recimo da ubacim smajlija i dodam mu fiziku:

-- Dodaj fiziku
local physics = require("physics" )
physics.start( )

-- dodaj smajlija
local smjesko = display.newImage("smiley.png")
physics.addBody(smjesko, "dynamic")

I kad bi u tom stanju pokrenu aplikaciju, smajli bi poceo padati sa vrha ekrana prema dolje radi fizike, tj. utjecaja gravitacije na njega.

Ukratko, prejednostavno, prebrzo i premocno. U 3 godine od kad smo presli na ovakve frameworkse, samo smo jednom naisli na ogranicenje, a to je bilo spajanje i ucitavanje mssql baze podataka. No i taj dio smo lako zaobisli vlastitim rjesenjem.
Mileni je offline   Reply With Quote