Tema: Automobili
View Single Post
Staro 03.04.2014., 12:59   #10191
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Nego, jedno konkretno pitanje ako mogu iskoristiti priliku :-)
U vezi procjene, imao jednom slučaj da je procjenitelj (nije sad uopće bitno koja je kuća u pitanju) došao, onako letimice pogledao vozilo naguženo otraga. Tek na moje inzistiranje auto je išao na grabu (bili smo u stanici za teehnički pregled), tom prilikom procjenitelj utvrđuje da se mijenja komplet stražnji branik i čini mi se vezni lim jer se savinut. Ja naravno dan prije kontaktirao limara koji mi je objasnio točno na što treba obratiti pažnju. Pa je tako oštećenje tog lima vidljivo tek ako se makne tepih iz prtljažnika i pogleda oko rezervne gume ili od ispod. Pregledali s obje strane i procjenitelj veli zamjena svih navedenih dijelova. Ja procjenu narano ne mogu dobiti odmah nego tek nakon koji dan kad ono to napiše. Odmah dogovorili da auto ide u ovlašteni servis. Zovu me nakon par dana iz servisa, na procjeni piše:
- ravnanje lima
- zamjena mat crnog dijela branika, farbanje dijelova koji su u boji vozila.
Morali zvati ponovno tog istog procjenitelja u servis jer se na tom autu branik ne može rastavljati niti odvojeno zamijeniti dijelovi, a lim isto tako nije preporučljivo krpati. Na kraju procjenitelj pristao na zamjenu cijelog branika (tu nije mogao ništa), a lim su ipak ravanali i farbali. E sad, pitanje je zašto ja odmah ne mogu dobiti procjenu? I kako to lik meni priča jedno, a par dana kasnije u procjeni napravi drugo, naravno jeftiniju varijantu? Očito servis tu nema pravo glasa, nego osiguranje određuje što će se i kako popravljati na autu, u procjeni su sati rada i cijena za svaku vrstu posla. I kako se uopće zaštititi od takvih likova, ovaj nije bio nestručan, fakat me probao zaje... po onome APP.
Koje su mogućnosti servisa i mene kad se tako nešto dogodi, što da ne pristanem na takav popravak, dižem žalbu, tužbu, što li prema osiguranju? Nisam došao do toga, ali baš me zanima.
Pa ako ti se da, elaboriraj i daj neki koristan savjet.
Zato što izlazak procjenitelja na teren, i slaganje procjene su dva različita posla, od kojih je ovaj drugi dio kompleksan.
Kako bi ti da ti on odmah da procjenu, kad se davanje procjene sastoji od fotografiranja oštećenja, te nakon toga u uredu provjere koliko pojedini dio košta, da li je dostupan zamjenski ili isključivo originalni, provjere cijene po euroschwacke katalogu, provjere cijene u ovlaštenim servisima; te ako je dio već vidno oštećen od ranije, što je nerijedak slučaj, tu dolazi do učešća stranke u vrijednosti istog razmjerno ranijem oštećenju; ako se radi o neizmjenjivom dijelu, kao što je kod tebe slučaj sa podnicom vozila; ako se radi o oštećenjima koja se ne mogu pri prvoj procjeni uočiti (oštećenja ispod nečega, pa da se prvo mora demontirati nešto da bi se popisalo oštećenje ispod toga, tipa kad se razbije prednji kraj, ne može on tebi napisati da su ti sva tri hladnjaka polomita, i pomotani ili polomljeni nosači istih, kad se to ne vidi dok se ne demontiraju) - u tom slučaju se radi procjena standard, te zapisuje zabilješka servisu gdje će se auto raditi da se zove procjenitelja na dopunsku procjenu kad se auto rastavi, i tu se popisuju dodatna oštećenja.
No u puno slučajeva ima tu krivnje i servisa, koji gleda kako bi naplatio što više, a napravio sa što jeftinijim dijelovima, pa tu stranka pop..i figu, jer su dali punomoć servisu za popravak njihovog vozila. Servis inače nema pravo glasa, ali stranka ima, stranka je ta koja pristaje ili ne pristaje na način popravka, samo to je do trenutka davanja punomoći servisu za obavljanje posla, onda je stranka samo mjerodavna pri preuzimanju vozila pogledati kako je posao obavljen, i dati eventualne primjedbe servisu za obavljeni rad, ali tu je opet odgovornost na servisu.
Ti kad nisi zadovoljan ponuđenim načinom servisa (mada si ovdje gore u krivu jer se podnica ravna, jer to nije dio dostupan za kupnju kao blatobran, branik, vezni lim i slično), ulažeš prigovor u osiguranju da ne želiš krparenje automobila nego dovođenje auta u stanje prije prometne nesreće, ako se radi o popravku u servisu a da si uočio na procjeni nešto što ti ne odgovara. Procjenu moraš dobit ti najprije, tek onda servis može popravljati auto, no opet je tu varijanta ako si dao punomoć servisu, onda ti nemaš veze više s ničim.
Ako si išao na varijantu isplate odštete za vozilo, a ponuđeno ti je manje nego ti je recimo tvoj majstor/serviser rekao da će popravak koštati, opet je opcija ulaganja žalbe, uz prilaganje predračuna tvog majstora gdje je vidljiv trošak popravka i dijelova, kako bi dobio odgovarajuću odštetu za popravak vozila.
Tu je jedini eventualni problem ako vrijednost popravka prelazi određeni postotak vrijednosti cjelokupnog vozila (ovisi o starosti automobila, nije isto za auto star 1g, 5g ili 20g), onda šteta iz djelomične prelazi u totalnu štetu i onda se nudi odgovarajuća svota po procjeni štete za oštećeni dio vozila, te oštećeniku ostaje vozilo na raspolaganje, kao ostatak vrijednosti do pune cijene/tržišne vrijednosti tog vozila u takvom stanju.
Za sve to postoje hrpe tablica sa statistikama cijena vozila na tržištu i knjige sa novonabavnim vrijednostima svih dostupnih dijelova za zamjenu.

Ako ti još šta nije jasno, pitaj