View Single Post
Staro 07.08.2005., 22:50   #9
Sky
Guest

Datum registracije: Apr 2003
(edit : moj prvi članak )
Prvo bih se želio zahvaliti Denisu iz Linksa na ustupljenim napajanjima i povjerenju da neću odlepršati s napajanjima pod rukom. Uglavnom, Links ima peticu iz odnosa prema kupcu veličine Mount Everesta u mojoj knjizi.

Ovo nije nikakav "ozbiljan" test sa mikrofonom, multimetrom i osciloskopom, već samo s puno dobre volje i Ferengijskim uhom Zamislite to kao "Dojmovi običnog korisnika" test.

Prvo da predstavim proizvođača ovih dvaju napajanja. Vantec je jedan od poznatijih proizvođača PC modding opreme, nažalost, do sada nezastupljen u Hrvata. kako se čini, stvari zahvaljujući Linksovcima idu nabolje. Sama napajanja mi se čine kao da nisu "originali" već rebrandirani modeli. Malo istraživanja po netu i našao sam da je pravi proizvođač 400W napajanja Topower. Dosad nisam čuo za njih, ali sudeći po pisanju na netu, imaju zavidnu reputaciju.

Vantec 400W

Počet ću sa manjim napajanjem koje sam prvo i testirao.

Riječ je o ION napajanju snage 400W, model VAN400-B. Dolazi u lijepo dizajniranoj kutiji svijetlo plave boje, poprilične težine te mogu reći da je prvi dojam vrlo povoljan. U kutiji se uz napajanje (dobro zaštićeno vrećicom sa zračnim mjehurićima) nalaze naponski kabel, adapter za pass-through utičnicu za napajanje vanjskih jedinica (npr.monitor) upitne uporabne vrijednosti s obzirom da na oba napajanja prekriva on/off prekidač, 5 crnih kopči/steznika, 5 šarafa za montiranje napajanja i kratak, ali koristan priručnik. Sve u svemu, ništa posebno, ali definitivno sve potrebno za puštanje napajanja u pogon.

Samo napajanje je prilično velike težine, što ulijeva povjerenje. Same tehničke specifikacije nisu toliko puno bolje recimo od Fortrona SuperSilent 350W. Railovi su sljedećih snaga

3.3V - 26A
5V - 40A
12V - 16A

Uz to, po specifikacijama, peak napajanja je 500W, koje može davati unutar 60 sekundi (+/- 6%) što je također vrlo pohvalno.

Kombinirana snage 3.3V i 5 V je 220W, što je u rangu 350W napajanja, dok je snaga na 12 V railu 192W. Po meni, 16A je premalo za napajanje snage 400W (usporedbe radi, Fortron 350W ima deklariranih 18A, Chieftec 420W također). Ipak, u radu sa OCanom A64 konfom (cjelokupnu konfu imate u mojem sigu) nisu se pokazali nikakvi problemi sa stabilnošću, iako su voltaže (po vrlo nepouzdanom mjerenju matične ploče) ostale na razini voltaža Fortrona 350W (pričemu je čak nominalno jači 5V rail bio i nešto slabiji nego na Fortronu u pogledu voltaže). Ipak, mjerenjem MBMom pokazalo je zavidnu stabilnost napona i vrlo male oscilacije između idle i punog opterećenja, manje nego sa Fortronom. Doista impresivno.

Montaža je također protekla bez nekih poteškoća, ima više nego dovoljno molex-a (9 komada!) 2 floppy konektora, standardni P4 i dva SATA konektora, žice su dovoljne duljine i za big towere (dolaze u dvije različite duljine što je također pohvalno), iako bi mogle dolaziti u sleeving kitu kad je već Vantec u pitanju. Svi konektori su pozlaćeni što je pozitivno. Također, kućište nije ispolirano nego je riječ o plehu (iako vrlo dobro obrađenom), tako da bi to moglo odbiti case moddere koji žele da im se vidi kućište kroz plexi. Mene to osobno ne smeta i više volim da je napajanje kvalitetno i tiho nego da svijetli i(li) izgleda svemirski.

I na kraju, vjerojatno se pitate koliko je napajanje bučno. Nije nečujno, bučnije je od Fortrona, ali ovo uzmite sa rezervom. Vrlo je tiho i bez razmišljanja mu dajem srebrni Skyev certifikat, te je vrlo vjerojatno među najtišim napajanjima sa dva 8 cm fana. Isprobano je na sva tri settinga (auto/low/med) i ni na jednom nema nekog neugodnog zvuka ventilatora ili cvrčanja trafoa (iako je jedva primjetan zvuk aktivnog PFC, vrlo, vrlo visoke frekvencije koji ne smeta). Test "dva sata ujutro" pokazuje da sečuje razlika između stupnjeva snage ventilatora, ali da je pri najnižoj snazi napajanje prilično tiho, dok ni na najjačoj ne smeta buka. Ventilatori imaju blag zvuk struganja ležajeva, no ništa strašno ni primjetno osim kod slušanja iz blizine. Definitivno dobro napajanje, nažalost, nepoznate cijene. Ventilacija kućišta je također zadovoljavajuća te je u odnosu na Fortrona 350W ostala unutar tolerancije greške mjerenja od jednog stupnja. No opet, to je prilično nezahvalno za govoriti jer dva 12 cm Papsta tjeraju veliku većinu topline iz kućišta.

Pozitivne strane su mu dovoljna snaga, impresivna stabilnost, relativna tišina (koliko napajanje sa 2 8 cm fana može biti), 3 godine garancije i aktivni PFC. Jedina negativna strana je nominalno slab 12 rail i blago pulsirajući zvuk kada ga se sluša iz blizine na minimalnim okretajima, no koji se ne čuje osim u najtišim mašinama. Nekomeće možda smetati nedostatak odvojenih 12V railova, no ovo napajanje nije namjenjeno ekstremnom OCu nego mainstream tržištu.

Sve u svemu, zadovoljan sam napajanjem, te mislim da će velik utjecaj na tržišnu prođu imati cijena, jer se napajanje ničim posebnim (bar ne na prvi pogled i izvana) ne ističe od ostalih 400W napajanja. Ako moram ocijeniti, dajem mu solidnu četvorku.

Vantec 520 Stealth

Nakon 400W napajanja testirao sam 520W Stealth (model VAN-520A) koji je srodan slabijem bratu samo po imenu. Samo napajanje dolazi u crno plavoj kutiji sa slikom B2 Stealth bombardera. Hmm, zašto me ovo već izvana podsjeća na Tagan? I doista, otvaranjem kutije prilične težine (napajanje ima sigurno preko 2.5 kg) zapuhnuo me miris industrijskog ljepila specifičnog za Tagan napajanja. Sam bundle je isti kao i kod slabijeg modela, samo uz dodatak 24-na-20 pin adapter za konektor za matičnu ploču.

Samo napajanje je crne mat boje (ako ste vidjeli U01 Tagane, znate kakve), aluminijskog kućišta (koje se pak ne vidi zbog boje, tako da ne vidim nekog smisla osim marketinškog), ima 3 8 cm prozirna ventilatora (ne svijetle, kao što sam isprva pretpostavljao), konektorom za napajanje vanjskih jedinica izvedenim za 110V mreže, adapter uključen.

Same karakteristike napajanja su u najmanju ruku impresivne.
3.3V - 26A
5V - 52A (!)
12V - 28A

Peak napajanja je deklariran na 620W, pod istim uvjetima kao i kod slabijeg modela. Kombinirana snaga 3.3V i 5V raila je 260W, dok na 12V railu može dati maksimalno 336W. Podvrgnuo sam istom testu ovo napajanje kao i slabije. Zaključak? Nemam dovoljno potrošača da dođe do nekih mjerljivih oscilacija. CPU voltaža oscilira unutar 0.05V, 12 V rail unutar 0.13V. 5v rail se miče unutar 0.02. Ovo napajanje bi moglo napajati još jednu ovakvu konfu bez problema da ju mogu priključiti na njega. Oscilacije napona su kao i kod slabijeg modela impresivno niske. Sad mi je iskreno žao što nemam multimetar.

Sama montaža je bila...zanimljiva. Nije bio problem u napajanju nego u količini kabela. Iako ima isti broj konektora kao slabiji brat (uz dodatak prilično specifičnog 8 pinskog 12V konektora koji izgleda kao dupli P4 konektor, nalazi se na nekim serverskim pločama što govori o ciljanom tržištu), Ovo definitivno nije napajanje za bilo što manje od Big towera i serverskih kućišta. Slagati kabele u midi kučištu je pravi izazov sa ovim napajanjem. Jesam li spomenuo da su kabeli isprepleteni, pozlaćenih konektora? Još jedna sličnost sa Taganom. U ovom slučaju sleeving kit nije potreban. Za moddere ovo napajanje će biti dobro ako ne žele da se ne vidi napajanje (definitivno je Stealth, vidi se samo zlokobni crni oblik u gornjem dijelu kućišta), a mogli bi i prigovoriti što fanovi ne svijetle (ponovo, meni je to plus). Ali iskreno rečeno, ovo nije ni namjenjeno modderima, ovo mogu najlakše zamisliti u nekom serveru, daleko od pogleda.

Zašto? Jer je BUČNO. Ponovo, nema struganja ni cvrčanja, ali tri 8 cm ventilatora se i na najnižem settingu jasno čuju. Nema govora o nekom bešumnom, Power in Silence (naučio sam mrziti taj Taganov logo), stealth napajanju. Za normalnog korisnika će low setting biti više nego prihvatljiva razina buke, no zbog izraženog zagrijavanja mislim da to nije dovoljno kod jačih konfi. A na medium i Auto napajanje jedino TT-ovi ventilatori na maksimumu mogu nadglasati, i to jedva. pozitivna strana tog orkana je odlično prozračivanje kućišta.

Kao plus napajanju bilježim OGROMNU snagu, kako na railovima, tako i ukupnu te peak, stabilnost napona (koliko sam uspio istestirati) kao i opći dojam (namjerno neću navoditi sve karakteristike i dodatke koje se kod napajanja ove cijenovne klase i tržišne orijentacije smatraju podrazumijevajućim) te tri godine garancije. Negativne strane su buka ( nema govora o gradnji silent sistema sa ovim napajanjem, dok je low setting na granici bučnog za normalnog korisnika, sve ostalo je bučno) , zagrijavanje (nakon dva sata rada sam shvatio zašto ima 3 ventilatora ) kakvo je i za očekivati od napajanja ove snage te ako baš moram navesti nerazdvojeni 12V railovi, no po viđenom, mislim da za to nema ni potrebe.

Ovo je dobro napajanje neupitne kvalitete namijenjeno za korisnike kojima treba puno snage i kojima ne smeta buka. Pri tom mislim na hardcore OCere i manje servere. Prosječnom korisniku ovo napajanje ne treba, biti će zadovoljan i sa puno slabijim napajanjem, dok će noise freakovi poput mene bježati od ovog napajanja kao vrag od tamjana

Kad se sve zbroji, ovo napajanje radi posao za koji je namijenjeno prokleto dobro, no definitivno nije mainstream, kako cijenom, tako i izvedbom.

Eto, ovo je moj prvi review koji sam napisao, nadam se ne i posljednji.

Pozdrav od noise freak Ferengija!

Sky

Zadnje izmijenjeno od: Sky. 08.08.2005. u 00:30.
Sky je offline