Sharkoon SilentStorm serija
Nova Sharkoon SilentStorm napajanja, nakon 300/350W modela baziranih na Fortron/AOpen napajanjima, donose novu konstrukciju i veće snage. Koliko je to utjecalo na tišinu, vidjeti ćemo dalje u tekstu, ali prvo da predstavim napajanja.
SilentStorm dolazi u 4 različite snage : 370W, 430W, 480W i 535W. Sva napajanja podržavaju ATX2 2.0 specifikaciju, što bi trebalo osigurati dovoljnu količinu i kvalitetu snage svim potrošačima, dobro prozračivanje i visoku efikasnost.
Sama napajanja dolaze u crnoj, lijepo dizajniranoj kutiji koja sadrži napajanje, naponski kabel, 5 vezica te dva zgodna detalja : crne thumbscrewe za laganu instalaciju (zašto to svi ne daju?) i dvije Sharkoon naljepnice. Ukupno gledajući, vrlo dobar dojam.
Izvana sva napajanja izgledaju isto, te da nije naljepnice i broja konektora, teško bi ih bilo razlikovati. Sam dizajn napajanja je vrlo dobar. Kućište obojano glatkom srebrnom alu-look bojom i crni grillovi izgledaju vrlo dobro. Ventilaciju osiguravaju dva ventilatora: prozirni 92 mm sa donje strane i crni 80 mm s stražnje strane. Također, nasuprot 80mm ventilatora kućište je izrezano. Same ventilatore je moguće pomoću potenciometra regulirati, ali ne izravno kako smo navikli, nego tek nakon nekog vremena se čuje razlika kada elektronika zaključi da bi trebalo povisiti brzinu ventilatora zbog opterećenja. Uz to, jedan vrlo zgodan detalj : ventilatori rade nakon gašenja kompjutera dok temperatura napajanja ne padne ispod 40 stupnjeva. Sve u svemu, modderi neće biti razočarani izgledom ovih napajanja.
Što se tiče deklariranih snaga po railovima, na papiru izgledaju više nego pristojno. Ono što odmah upada u oči je snažan 12V rail (18A po svakoj od razdvojenih 12V grana, zbroj od 27A na najslabijem i 34A na najjačem napajanju), što me je, uz sličan izgled kućišta, navelo na pomisao da je Enermax imao prste u konstrukciji napajanja. Izgleda da je to slučaj, sudeći po slikama Enermaxovih napajanja, a kasnije sam to i potvrdio testom Enermaxovog NoiseTaker napajanja.
Svi standardni konektori su tu (pohvala za zgodan način pretvaranja 24 u 20 pinski konektor), dodatni molex konektor za grafičke kartice te PCI-X 6-pinskog konektora + dodatana 2 SATA konektora na 535W napajanju. Kabeli su djelomično umotani u cable wrap, no nažalost ne u potpunosti, niti su isprepleteni. To ne kvari dojam pretjerano, no na napajanju klase preko 500W i cijene preko 1000 kuna bi to bilo lijepo vidjeti. Ono što mi se posebno svidjelo, postoji kabel koji se priključuje na konektor na matičnoj ploči putem kojeg napajanje daje informacije o broju okretaja vlastitog ventilatora.
Što se testiranja tiče, prošlo je prilično nespektakularno. Što je dobra stvar.

Voltaže su stabilne, jedina zamjerka koju mogu uputiti je neobjašnjiva slabost 3.3 raila na 430W napajanju, koji je padao, prema mjerenjima matične ploče, na 3.14V. Na ostala dva napajanja to nisam primjetio, pa je moguće da je to do primjerka. To se nije odrazilo na stabilnost, no nekome sa pločom i memorijom poput moje bi to moglo predstavljati problem pri OCanju. Ponavljam, uz tu malu zamjerku sa 3.3 railom na 430W napajanju, sve ostalo je odlično i nemam nikakvih zamjerki, dapače, samo pohvale.
Sama napajanja se hvale niskom razinom buke. Kako u stvarnosti malo stvari bude kao u reklamnim sloganima, vrijeme je da se dotaknem te teme. Prilikom puštanja u pogon napajanja, ventilatori se zavrte do maksimuma te se zatim uspore. Iskreno rečeno, to me je malo iznenadilo jer su na maksimumu ventilatori relativno bučni (nigdje blizu šroteks napajanja tipa Maxpower, no svejedno malo prebučni za normalan rad) te sam se isprva razočarao. No mišljenje mi se promjenilo nakon 10-ak sekundi, kad se upalila temperaturna regulacija

Ono što je bilo za očekivati, 370W i 430W napajanja se osjetno manje griju od 535W napajanja te su u konačnici tiša. Nakon preslušavanja sva tri napajanja, zaključio sam da je riječ o prilično tihim napajanjima (pogotovo najslabiji model), no sa jednom velikom manom. Zašto su, pobogu, ugradili PROZIRNI 92 mm ventilator sa donje strane napajanja? Ne svijetli, a ležajevi mu se čuju (što nij slučaj sa stražnim crnim ventilatorom). Da nije tog ventilatora, bez razmišljanja bih dao zlatni Skyev certifikat tišine.

Dapače, odmah bi sebi kupio 430W model da postoji način kako zadržati garanciju i zamijeniti ventilator.
Što na kraju reći, teško je napajanjima naći neku zamjerku (3.3 rail na jednom napajanju, prozirni ventilator na svim napajanjima), sve ostalo govori njima u prilog (ATX 2.0-razdvojeni 12V railovi, dobra regulacija ventilatora, dovoljan broj i dužina kabela i priključaka, tišina, aktivni PFC). Ova napajanja su definitivno odličan izbor za quiet sisteme (silent bi bili da nema prozirnog venta), snažna i kvalitetna. Jedino malo odskače 535W model, kako cijenom, tako i ciljanim tržištem. Siguran sam da 95% konfiguracija bi i najslabiji model lagano pogonio, a praktički svaku kućnu konfiguraciju 430 ili u najgorem slučaju 480W model. 535W model pak nema konektore poput pravog serverskog napajanja, a cijenom je blizu tih napajanja. Osobno, da kupujem napajanje za server, kupio bih nekog Anteca koji je, priznajte, profesionalnije ime od Sharkoona, iako im je cijena slična. Ne sumnjam da će samo napajanje naći kupce, no cijena mu nije privlačna niti svrhovitost (ne mogu zamisliti kućnu konfiguraciju koju osjetno jeftinije 480W napajanje ne bi moglo pogoniti).
Kad se sve zbroji i oduzme, Sharkoon je napravio dobar posao i ne sumnjam u dobru prođu kod kupaca te u zadovoljstvo kupljenim. Definitivno treba uzeti u uži izbor ova napajanja pri slaganju quiet sistema.