Fortron 550W
Moj osobni favorit, ponajprije zbog fenomenalnih modela 300/350W sa 12 cm fanom, koji su najtiša napajanja koja sam (n)ikad čuo.
Sad me se ruku dopao 550W model, koji ima jedan 8 cm vent i za kojeg se proizvođač hvali da je "super silent". Hmm, vidjet ćemo.
Napajanje dolazi u običnoj kartonskoj kutiji bez ikakvih oznaka (osim flomasterom napisanog "Fortron 550W" na jednoj stranici). Hmm, definitivno nije retail paket, s obzirom da se uz napajanje dobiva još samo naponski kabel. Nikavih upustava, nikakvih šarafa, nema niti 24-na-20 pinski konektor. Čak ni napajanje nije malo bolje zamotano u plastičnu vrećicu.
Vizualno, napajanje nije ništa posebno. Kućište je od običnog pleha, sa straženje strane strane ima jedan 8 cm ventilator i najveći on/off prekidač koji sam ikad vidio na napajanju. Ovaj switch je lagano napipati bez potrebe za micanjem računala. Stranica preko puta je ispreforirana , dok su ostale četiri stranice zatvorene. Što se težine napajanja tiče, ovo je najteže napajanje koje sam imao u rukama, iako velik dio te težine ide na kablove zapanjujuće dužine (oko 90 cm svaki). Zgodan detalj je i metalni prsten na izlazu iz napajanja koji skuplja sve kablove i služi za smanjenje smetnji. Svi konektori su tu : 2 SATA, jedan PCI-X konektor također, no jedina je zamjerka samo 5 molex konektora, što je premalo za napajanje te snage. U mojoj konfiguraciji su svi molex konektori bili popunjeni. Jedino je konektor za matičnu ploču omotan cable wrapom, ostali nisu omotani niti isprepleteni.
Same snage su...zanimljive. Naime, do 30 stupnjeva Celzijusa napajanje daje 550W, pri čemu na 3.3+5V railu daje maksimalno 150W (što je čudno, jer recimo Fortron 350W daje 210W, ali opet, to je osobina ATX 2.0 specifikacije), a zbroj 3.3, 5 i 12V daje 528W. U rasponu od 30 do 50 stupnjeva Celzijusa 12 V rail daje 50W manje, tako da je u tom temperaturnom području ovo deklarirano kao 500W napajanje.
Po railovima snage su :
3.3V - 27A
5V - 29A
12V - 18A (dvostruki railovi, 18A svaki posebno)
Voltažama i stabilnosti napona tijekom testiranja se zbilja nema što prigovoriti. Ma što radili, voltaže ostaju iste. Sistem je također bio stabilan, tako da tu nemam prigovora.
Kao što sam prije rekao, Fortron ovo napajanje deklarira kao super silent. Ovo napajanje nije quiet, kamoli silent. 8 cm ventilator se vrti maksimalnom brzinom već nakon 10 minuta rada. Ono što je čudno je da ne izbacuje ni približnu količinu zraka kao recimo Papst 19dB koji je nečujan. Uglavnom, napajanje ne proizvodi neke neugodne zvukove, ali taj ventilator nema što raditi u quiet sistemu. Najlakše bih opisao taj zvuk kao protok zraka, no i ležajevi se čuju. Definitivno veliki minus kod mene. Ako netko traži tiho napajanje i baš želi Fortrona od 550W, ne gine mu zamjena ventilatora. Samo napajanje se ne zagrijava sa vanjske strane, ali zato iz njega izlazi dosta vruć zrak. Definitivno nešto ne štima sa protokom zraka i(li) ventilatorom, s obzirom koliko buči, trebao bi izbacivati daleko više zraka.
Pozitivne strane napajanja su velika masa, snaga, razdvojeni 12V railovi(ATX2 2.0), stabilnost napona, duljina kabela, feritna jezgra oko kabela i aktivni PFC. Negativne strane su samo bučan ventilator, premali broj molex konektora za tu snagu, neugledan izgled. Nije nikakvo fancy napajanje, ali definitivno je robusno i siguran sam da će raditi svoj posao bez problema.
Nažalost, niti jednom napajanju ne mogu dati "Sky-ev certifikat tišine", iako moram priznati me daleko više iritiralo Enhance napajanje koje ima nečujni vent, ali glasan trafo sa stalnim varijacijama zvuka nego Fortron sa vrlo jasno čujnim ventilatorom koji cijelo vrijeme proizvodi isti zvuk.