Prvi PC sam složio prije skoro 20ak godina. Prije 15 godina sam počeo zarađivati na tome. Tada su se kupovali jači procesori ne samo zato da bi stvari radile brže nego jer sa slabijima se neke stvari uopće nisu mogle raditi. U to vrijeme razlika između slabih i jakih procesora je bila da li češ uopće moći slušati MP3 ili nečeš, da li češ moći pogledati DVD ili nečeš, kasnije i DivX npr.
Danas mi je smiješno kada se ljudi kažu da im treba procesor od 1500+ kuna kad sve mogu raditi i s low end procesorom od 300kn. Ako je kućnom korisniku problem pričekati par sekundi ili minuta dulje za nešto više-manje nebitno i pri tome potroši tisuće kuna ekstra za jači proc, te ploču i napajanje da to sve izdrži, vjerojatno se radi o entuzijastu koji stvari radi iz gušta. Međutim ako taj isti omalovažava slabiji HW često bez pametnih argumenata onda se tu radi o nekim kompleksima i samodokazivanju.
Ne ulazim među profesionalce koji drobe puno grafike, videa, kompajliraju velike aplikativne projekte ili modeliraju nešto kao ni u serverski segment. Tu se zarađuje novac, tu je vrijeme=novac i tu vrijede druga pravila. Ukoliko se radi o studentu, to smatram ulaganjem u budućnost i smatram ga entuzijastom.
Danas/sutra će večina imati hardware poput ovoga, bit će im sasvim dosta i na tome će moći raditi sve što žele:
http://www.anandtech.com/show/7869/a...19v-dcin-model