View Single Post
Staro 26.03.2014., 13:26   #134
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor John Creasy Pregled postova
Ajd da ne otvaram novu temu, da pitam ovdje.. Dida ima mazdu 3 iz 2005. godine s plinom.. Dat će mi taj auto, pa me zanima koja je najjeftinija procedura za prepisat auto? Možda čak s dide na mog starog, kao ono s oca na sina, pa onda meni stari prepiše auto nakon nekog vremena?
Ako ti ne smeta vozit se na starog, onda ova boldana solucija, jer ti je stari u prvom nasljednom redu tvog djeda, pa ne mora platiti porez na promet 5%.
Onda nakon, mislim (ovo ne znam točno), godinu dana, može stari tebi na isti način darovati to vozilo bez plaćanja poreza na promet.
To ti je trošak od 50ak kn za ovjeru darovnog ugovora kod bilježnika, te cca 100kn za novu prometnu na stp-u. I sve to računaj još jednom naravno kad budeš radio istu proceduru sa starog na sebe.
Na tvom mjestu bi otišao još u poreznu i ljubazno zamolio da ti izračuna cijenu poreza za taj auto, ne moraš ništa reći u vezi darovanja, nego npr da si zainteresiran za kupnju takvog auta pa te zanima ukupan trošak. Nisu ti u obvezi dati izračun poreza, ali većina djelatnika će ti izići u susret za tih 2 min posla. Tako ćeš znati i koliko te košta priča da platiš porez i odmah imaš auto na svoje ime.