Mozda si me krivo razumio. Web stranica se sastoji od frontend i backend dijela. Frontend je ajmo reći ono što vidiš i sa čime imaš interakciju (html/css + javascript), a backend je sve ono ispod ( funkcionalni, serverski i komunikacijski dio ). Isto tako neka aplikacija na iosu ili androidu ima svoj frontend i backend dio.
Ili, da ti to prikazem nekako u praksi, da lakse razumijes:
frontend - grafički dio projekta(html/css), sva ona dinamična interakcija(javascript, jquery, css) na stranici izmedu tebe i projekta(aplikacije, web stranice). Sve što se vrti na client-sideu, dakle na tvom kompu.
backend - dio gdje se zapravo obavlja sav posao a da ti nisi toga svjestan kao korisnik. Sve ono što se odvija preko servera.. baze podataka, slanje formi, razno-razni servisi koji komuniciraju preko servera, vade iz baze podatke i šalju korisniku i obrnuto.
Ili, kad pogledaš običan auto: vidiš dizajn auta(css), dijelove auta(html), nekakvi fensi gadgeti(javascript,jquery) i sve ono što je ispod haube(programiranje, tj. jedno od ili mix PHP-a/ruby on railsa/django-a/node.js-a i baza podataka tipa mysql).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po meni, uvijek treba krenuti od frontenda i osnova (makar proci osnove, jer svaki backendaš mora znati veliki dio frontenda

), dakle ako se zelis kretati u web svijetu ili u svijetu aplikacija opet ti je najbolja opcija da krenes sa kodiranjem (html/css), i sukladno tome ucis i osnove programiranja. Javascript npr. za front end dinamiku(client-side), i php/mysql za ono ispod, komunikaciju servera i klijenta.
Mogu ti ja sad pisati do sutra, ali vjeruj mi.. sve ce ti se to poslozit nakon nekog vremena, sve ce ti biti jasno.. samo se treba uhvatiti posla
Ponavljam, registriraj se na
codeacademy, prodi osnove htmla, cssa, javascripta i kupi si jednu od dvije knjige za html/css što sam ti linkao.. mozda bolje ovu
drugu jer sadrzi i osnove javascripta a dosta je glomazna.
U knjizi ce ti ipak sve bit jasnije, jer ne ucis samo fraze, nego ti se slazu i kockice u glavi pa ti nece sve biti jedan veliki upitnik kao što je sada.
Citiraj:
Autor Charis
Nego još samo nešto, što se više traži i plaća na Freelanceru i slično, frontend ili backend dio (web ili android)?
|
Ovo pitanje te stvarno ne treba još brinuti, jer kao što sam i napomenuo, ako želiš naučiti backend i programiranje, u web svijetu i u svijetu aplikacija moras znati i frontend.
Što se više traži i plaća? Napisao sam ti, dobar radnik koji zna znanje i koji zna dovršit projekt. I jedni i drugi. U prosjeku se bolje plaća programer, ali oni uglavnom znaju oba svijeta, tako da sa dobrim razlogom je to tako.