Citam ovo sve sto ste napisali pa moram postaviti par pitanja, ako mi netko moze odgovoriti bilo bi super.
1. Mtgox, moje osobno misljenje je da nikakvi hackeri nisu ukrali te bitcoine. Mislim da je ta ekipa koja je to vodila prvo primjenila "fractional reserve system" sto znaci da su trgovali sa tudjim bitcoinima i popusili ih. A drugo mislim i da su dio sigurno prebacili sebi na neke privatne wallete i sad ih boli k.
Pitanje, koliko sam ja shvatio svaki bitcoin je unikatan, pa kad ti izgubljeni sa mtgoxa dodju u opticaj trebali bi se vidjeti, makar ne znas tko s njima barata?
2. Sta da netko odluci upogonit npr. 3 superclustera i napravi svoj novi blokchain? Jel to uopce moguce?
Sad malo komentara na sve sto sam procitao.
Dakle danasnji financijski sustav je uzasan, los, neefikasan i naj podlija piramidalna shema ikad. Ako netko to jos ne shvaca imate na youtube 5 filmica od Mike Malooneya gdje vam covjek jednostavno objasni kako to sve sad funkcionira. Kratko objasnjenje, sustav je slozen da vam banke otimaju vase vrijeme i imovinu.
Naj veca prednost bitcoina je ta sto nitko nema centralnu jurisdikciju nad njim (nadam se). Po meni mislim da je to buducnost, a sad cu prokomentirati zasto:
Primjer frend radi u Baranji kao skladistar ima 2400 kn, vozi viljuskar, pise tamo neke izdatnice, primke i bla bla.
Njegov frend radi potpuno jednak posao u Austriji, znaci sve isto i ima 1800€! Sa 1800€ ti mozes puno vise nego sa 2400 kn. Pa mislim o cemu mi pricamo da nas hrvatski skladistarski rad veijedi manje?
Poanta je da nas novac vrijedi manje, zato sto je netko to tako namjestio. Ako se bilo kakav coin uspije probiti kao globalna i neovisna valuta, ovakvih stvari vise nece biti, pa nece ni biti jeftine radne snage. Samo da se olaksaju nacini placanja i prebacivanja coina. Ako mase (normalni obicni ljudi) prihvate bilo koji coin, nema te sile koja ce zaustavit tu progresiju. Pa vise da se maknemo od tih fiat currency.
Samo pogledajte koliko je u povijesti bilo Valuta, i sve su propale.
Inace ja sam vise lurker i dosta citam po forumu a malo pisem ali u ovoj temi sam se morao ukljuciti.