Citiraj:
Autor m4dm4n
Tko god tvrdi da će Bitcoin kao takav (ili sustav) srušiti postojeći svjetski monetarni model je vrlo naivan.
|
Neće, barem ne u startu. Ali ako Bitcoin bude općeprihvaćen i ako zadrži osobine koje trenutno ima, uz određene nadogradnje i prilagodbe za lakše i brže plaćanje, zašto bi itko ikad više koristio postojeće fiat valute?
Iako se podrazumijeva, ali za svaki slučaj (ipak je ovo forum

) - ovdje ne pričamo o nečemu što bi se moglo dogoditi za mjesec-dva, već u narednih deset ili više godina.
Citiraj:
Autor m4dm4n
Ali isto tako, Bitcoin je ovdje, i ostat će.
|
Pozlatile ti se riječi

Međutim, pitanje koje sam gore postavio je ujedno i glavni razlog zbog kojeg nisam posve siguran u pozitivnu budućnost Bitcoina. Teško mi je povjerovati da će ekipa koja danas drma svjetskim financijama sjediti skrštenih ruku i gledati kako im Bitcoin ruši carstvo. Čak i da fiat valute ostanu pored Bitcoina (npr. kroz razne zakonske regulative, koje će, ni malo ne sumnjam, pokušati maksimalno zaštititi postojeći sustav), to im opet znači "otimanje" ogromnog financijskog kolača i, što im je daleko važnije, oduzimanje potpune kontrole kakvu trenutno imaju.
Mnogi Bitcoin već doživaljavaju kao sigurnu stvar, međutim, mišljenja sam da je još neizvjestan i trnovit put da ga u budućnosti vidimo u stanju i funkciji u kojoj je idejno zamišljen.
Citiraj:
Autor m4dm4n
Nitko ne razmišlja o tome kako uopće funkcionira danas svjetski monetarni model, od kontroliranja inflacije, dizanja neke valute fiktivno u nebesa dok se druga ruši, međudržavna dugovanja, razno razne sumnjive svjetske agencije koje kontroliraju tržište, bla bla bla... I tu je ljudima sve čisto.
|
Baš.
Jedna stvar koja me ne prestaje fascinirati, nema direktne veze s temom, pa vas molim da mi oprostite - svaki Hrvat zna da mu je država dužna, a mnogi znaju da nismo samo mi dužni, veći i Amerikanci i Rusi i Njemci i Japanci i svi ostali, tj. svaka svjetska država, bez obzira koliko bila gospodarski jaka, ima veći ili manji "vanjski dug". Mediji, političari te vrsni ekonomisti (kako oni pri vladi, tako i oni "neovisni") nas ne prestaju podsjećati na to da smo jako, jako dužni. To je nešto što već svi dobro znamo i svi to uzimamo zdravo za gotovo.
Međutim, nitko se nikad ne zapita zašto smo se toliko zaduživali, kome smo to točno dužni i otkud tome, koji nas je sve zadužio, toliki novac da može zadužiti cijeli svijet i kako ga je uspio zaraditi poslujući u tom istom prezaduženom svijetu?
"Ma jebeš politiku, počinje tekma za 15min"
Citiraj:
Autor m4dm4n
Još malo pa ću slušati babice s placa kako pričaju : "Joj dečec, sem čula tam nekaj na teliviziji o Bitkojnu, pazi se toga, to bu te ravno v'pakel uvuklo..."
|
To sam i ja najprije očekivao nakon što sam proučio Bitcoin - demoniziranje kroz medije. I tako je i bilo u početku. Em su Bitcoini nesigurni jer ih je lako ukrasti (a pare u novčaniku ili banci su savršeno sigurne), em zahtjevaju kontrolu zbog mogućih malverzacija (jer u sadašnjem kontroliranom financijskom sustavu je sve apsolutno fer i korektno) em je anonimnost kod plaćanja ogroman problem jer se mogu koristiti za kupnju niza ilegalnih stvari (što kešom danas nikako nemožete), pa to je piramidalna šema (za razliku od sadašnjeg svjetskog poretka koji je sve samo ne piramidalan), itd, itd.
Međutim, u zadnje vrijeme su okrenuli ploču pa ga se, imam dojam, sve više i više pokušava popularizirati. Dobar primjer je i link koji je stavio kolega na prethodnoj stranici o "vedrom i veselom mineru" koji je 100% uvjeren da je lova u Bitcoinu, a kako i ne bi bio kad majna 8 milja svaki mjesec. Zvuči skoro kao poziv svima koji se još nisu uključili u Bitcoin "maniju", jer šta čekaju? Pa su tu onda Winklevossi, pa se nešto spominje i tata Bill, pa Al Gore...
Hmmm, ne znam.....nekako mi se BTC više sviđao dok su pljuvali po njemu
Živi bili pa vidjeli i barem dogodine (ako ne prije

) na forumskoj tržnici prodavali i kupovali hardver za Bitcoine