Citiraj:
Autor MikaHR
I kakve to onda ima veze s Slavkovim haračem? (pogledaj što si quotao i što si prije napisao)
Totalno je nebitno kolki harač ima koja zemlja u EU (osim ako ne možeš naručiti direkt iz Kine u tu zemlju a što ovdje baš i nisam vidio da je praksa), a taman da je i Slavkov harač 50%, kakve ima veze ako te još uvjek ispadne debelo jeftinije direkt iz Kine nego iz bilo koje zemlje EU s duplo manjim haračem?

|
Debelo jeftinije? Ne bih se složio. Bilo mi je dovoljno letimično baciti pogled, u prvom primjeru, na npr. Zopomobile.it i Banggood. U krajnjem slučaju, mobitel iz Kine, s Banggooda, zajedno sa Slavkovim haračem, ispadne jeftiniji 10-20€ (gledao sam ZP980+ i ZP998). Drugi slučaj, xiaomi.it i minideal.net. Xiaomi MI3 16gb preko talijana je skuplji 200ak kn, znači 30ak €. I to po sadašnjoj cijeni od 389€, znači da je na akciji za 349€ prije nekoliko dana bio povoljniji nego iz Kine. Nadalje, Red rice je kod talijana skuplji cca 180kn, 25€ itd...
Postavlja se pitanje vrijedi li ušteda od 20ak € čekanja od cca 30 dana (svoj mobitel sam čekao 65 dana. Da, šezdeset i pet!)? Vrijedi li tih 20€ uštede ako pogledamo jamstvo (1god Kina - 2god EU)? Vrijedi li "sapunice" zvane RMA? Svatko neka odabere prema vlastitom nahođenju, no tvrditi da su mobiteli iz Kine skupa s PDV-om "debelo" jeftiniji od onih u EU shopovima koji stignu za nekoliko dana i imaju 2-godišnje jamstvo je pomalo besmisleno i neutemeljeno. To što (nas) nekoliko pojedinica broji svaku kunu i spremno je na čekanje da bi uštedilo 200ak kuna je nešto drugo i tu nema govora o nekoj "debeloj" uštedi..