View Single Post
Staro 11.03.2014., 09:12   #302
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
@Shamanix :

Micica, ako ne shvaćaš kako sustav funkcionira, teško da ćeš razgovarati na nivou sa onima koji zarađuju živu lovu na tome. Ovako daješ dojam malog ljubomornog djeteta oko kojeg svi imaju lizalice, a ti nemaš, te im pokušavaš objasniti kako te lizalice zapravo nisu fine.
Nije se jednom dogodilo da je neka država namjerno obezvrijedila svoju službenu valutu (u kojoj svi dobivamo plaću), i odjednom je platežna vrijednost građana drastično pala. Eto, toliko je službeni sustav stabilan.
Vrijednost američkog dolara se temeljila službeno na rezervama zlata, i postojala je direktna veza između to dvoje. No, 1971. se sve promijenilo i zlato danas nije glavni faktor odlučivanja vrijednosti neke valute. Glavni faktor danas su zadužnice i garancija neke države da može plaćati svoje dugove, dakle neki oblik povjerenja. Dakle, moglo bi se reći da je dugovanje srž vrijednosti svih državnih valuta danas. Sustav funkcionira onoliko koliko mu vjerujete, "Trust based system". To nije dobro.
S druge strane, Bitcoin mreža se temelji upravo na dijametralno suprotnim pretpostavkama, ne vjeruj apsolutno nikome. Od samog početka se znao kraj priče, transakcije su javne i transparentne, "nalaženje" novih kovanica se događa u stabilnom i predvidivom okruženju.
Mnogi su ljuti na Nakamotu sa izjavama tipa : "Ooo, vidi ti njega, nakrao se love u početku i sad ga boli taki i smije se svima kako se muče!"
Zaboravlja se jedna stvar, vrijednost bitcoina je u početku bila na razini friške fige. Nekolicina je eksperimentirala, usavršavala protokol i aplikacije, i doslovno su se igrali rudarenja, i nešto sitno transakcija. Zapravo, ovaj ekonomski sustav je predivan, i šteta je što se ovakvo nešto ne koristi u cijelom svijetu, i to službeno.
Mala historija ekonomije, i molim lepo, ne biti ljut na one koji imaju. Ako ljudi popuše, njihov rizik, koji se SVIMA najavljuje u startu da je rizik velik. Piramidalni sustav kaže upravo suprotno : "Ma ne, pa to je super, svi ćemo zaraditi pare, i živjet ćemo sretni. Rizik? Nema ga, ku'iš to je jednostavno savršen sustav, i ja ga nudim BAŠ TEBI!"

P.S.
Autor Rendula : "Osobno mislim da je bitcoin dosad donio neusporedivo vise sranja nego koristi i da je cijeli sistem (zajednica?) totalno u banani. Steta cpu i gpu vremena, prije su se barem proteini razlagali."

S ovime se u potpunosti slažem, bez obzira na gornji tekst. Mislim da bi se računalni resursi u 21. stoljeću definitivno trebali koristiti u svrhu obrade razno raznih podataka, a ne na stvaranje vrijednosti novca. Novca bi trebalo biti što manje, jer je novac izvor zla. Istina, nužno zlo, ali ipak zlo.